Så enkelt gör du rårörda lingon

Rårörda lingon är det perfekta tillbehöret till husmanskost! Det piffar upp köttbullarna, köttfärslimpan och raggmunkarna.
Vi äter ofta potatisbullar från fryspåse som snabb nödlösningsmiddag här hemma på vardagkvällar när tiden är knapp, och att inte ha någon form av lingon till är helt otänkbart! Eller som att äta ugnspannkaka utan rårörda lingon, det blir ju hur trist som helst!
Okej, lingonsylt funkar såklart också jättebra. Men handen på hjärtat – rårörda lingon är godare.
Och hur enkelt som helst att göra själv! Till skillnad från lingonsylt så behöver ju inte rårörda lingon kokas, därav namnet, och därför går det ju också betydligt fortare.
Ingredienser – det här behöver du

Du behöver alltså bara lingon och socker för att göra rårörda lingon. Inget mer.
Jag använder alltid hälften så mycket socker som lingon när jag gör rårörda lingon, det är ett bra riktmärke.
Men om du har lätt för att tycka att saker och ting smakar för sött – ta bara en tredjedel så mycket socker som du tar lingon.
Frysta lingon går jättebra!
Säsongen för färska lingon är ganska kort, och det går precis lika bra att göra rårörda lingon på frysta lingon som på färska.
Nästan ännu bättre, faktiskt, då frysta lingon släpper vätska ifrån sig lättare när de varit frysta, och då löser sig sockret fortare.
Rör lingon med socker

Har man inte plockat de färska lingonen själv kanske det kan kännas bra att skölja av dem innan man rårör dem, och därefter låta dem torka till lite lätt.
Det är också en god idé att hälla lite lingon i taget ner i bunken för att snabbrensa lite, leta efter tallbarr och mossa och annat tjafs.

Sedan handlar det egentligen bara om att röra lingonen med en sked (jag kör med en stor träslev) tills de har såsat till sig.
Jag brukar låta dem stå en timme eller så på köksbänken så att de får tid på sig att såsa till sig, och sedan röra lite till. Det här kan man behöva upprepa några gånger.
Om det går långsamt
Om lingonen är färska och relativt hårda kan man uppleva att det här tar lång tid och att de mest ser ut som sockrade bär som inte alls såsar till sig, och då kan man behöva hjälpa dem lite på traven genom att mosa dem lite med skeden eller en gaffelformad slev.
Man kan också ställa ut dem över natten, kylan och fukten som är i luften på hösten hjälper till att få sockret att lösa upp sig.
När du är klar – häll upp i väl rengjorda burkar med lock och förvara i kylen.
Hållbarhet
Rårörda lingon håller absolut några veckor i kylen. Det är dock viktigt med hygienen kring burken, att inga skedar med matrester på åker ner däri.
Lingon innehåller naturligt ett ämne som heter bensoen som är konserverande, och även den ganska stora andelen socker hjälper till att konservera här.
Däremot blir hållbarheten inte lika lång som hos en kokt lingonsylt.
Vad passar rårörda lingon till?

Förutom självklara trotjänare i vardagsmatsrepertoaren som potatisbullar och köttbullar, skulle jag säga raggmunk och ugnspannkaka.
Har du testat äppelugnspannkaka med kanel och kardemumma? Hur gott som helst!

Köttfärslimpa är en typisk husmanskosträtt som passar alldeles ypperligt ihop med rårörda lingon…

…precis som fläskytterfilé i ugn med gräddig sås.
Pressgurka, måhända?

Till många recept där rårörda lingon är ett gott tillbehör passar det även med pressgurka. Länge leve husmanskosten!
PrintSå enkelt gör du rårörda lingon
Ljuvligt sötsyrliga, rårörda lingon gör du hur enkelt som helst på bara två ingredienser! Frysta lingon går precis lika bra som färska.
- Tillagningstid: 10 min + eventuell väntetid
- Total tid: 0 hours
- Antal portioner: 1–2 burkar 1x
Ingredienser
- 5 dl lingon
- 2,5 dl socker
- (Eller helt enkelt så mycket lingon du får tag i, och halva mängden socker av det.)
Instruktioner
Använder du frysta lingon – låt dem tina innan du börjar.
Rör runt lingon och socker i en bunke tills sockret har löst upp sig.
Använder du färska lingon kan du behöva hjälpa dem på traven för att det hela ska såsa till sig. Mosa i så fall lite lätt med en gaffelslev eller ställ bunken utomhus några timmar eller över en natt med plastfolie över.
Häll upp i välrengjorda burkar med lock och förvara i kylen.




