Inläggningar

Pressgurka

Pressgurka

Fram till för ett år sedan hade jag aldrig gjort pressgurka. Jag trodde det var jättejobbigt och tidskrävande, och att gurkan skulle ligga och dra i sin burk i evigheter innan man kunde äta den. Men så är det alltså inte. Man kan göra pressgurka och äta den samma dag. Samma timme, till och med. Ska du göra köttbullar kan du börja med att göra pressgurkan innan du börjar med köttbullarna, så kan du äta prima pressgurka till dina köttbullar sen. Och huslighetsbarometern slår ju i taket!

Eftersom jag inte hade någon aning om hur man gjorde pressgurka gjorde jag som jag brukar när jag ska göra något som innefattar hederliga, svenska mattraditioner – jag kollade med min bonussvärmor Anette som är gift med Olofs pappa. Hon har koll på det mesta. Tillsammans med katten Bosse gjorde vi en omgång pressgurka.

Pressgurka

Man ska skiva gurka riktigt tunt, antingen med osthyvel eller med kniv, och sedan lägga i en djup tallrik och salta lite mellan varven. Sedan ska gurkan pressas, och lättaste sättet för att sätta den under press är att lägga en mindre tallrik ovanpå och sedan ställa en rejäl tyngd på den. En mortel brukar vara tacksamt och finns ofta till hands i köket. Sådär ska den stå en kvart.

Pressgurka

Under tiden kan man göra lagen som består av vatten, socker, ättika, hackad persilja och vitpeppar. Efter en kvart häller man av vätskan som saltet hjälpt till att driva ur gurkskivorna, blandar det med lagen och öser ner allt i en väl rengjord burk. Färdigt! Nedan följer detaljerna:

Skriv ut

Pressgurka

Klassisk pressgurka är mycket lättare än man tror, och går fort att göra. Ät det till köttbullar, grytan, en grillad köttbit eller på smörgåsen.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 15
 • Total tid: 20 min + 1 timme
 • Antal portioner: 1 burk 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 vanlig, klassisk gurka (slanggurka)
 • 1 tsk salt

Lag:

 • 1 dl vatten
 • 2 msk socker
 • 2 msk ättika (12%)
 • 0,75 krm vitpeppar
 • 2 msk hackad persilja

Instruktioner

Tvätta gurkan noga och skiva den sedan tunt. 

Mät upp 1 tsk salt som du saltar ifrån mellan varven medan du lägger gurkskivorna i en djup tallrik. Lägg en mindre assiett över gurkskivorna och lägg på en tyngd, förslagsvis en mortel. Låt stå i 15 min.

Rör samman lagen under tiden. Rör tills sockret löst sig, och avsluta med att hacka ner persiljan.

Häll ut vätskan som saltet drivit ut från gurkskivorna, och häll ner gurkorna i en bunke. Häll över lagen, blanda, och häll ner allt i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Förvara i kylen. (Man behöver inte blanda det i en bunke innan om man inte vill, men jag tycker att det annars är lätt hänt att all persilja hamnar överst och inte mellan gurkskivorna.)

Låt det gärna gå en timme innan du äter den, eller i alla fall så lång tid som det tar för maträtten den ska serveras till att lagas. Pressgurkan håller sig i ett par veckor i kylen.

När vi ändå är inne på temat att lägga in saker – lägg in lite rödlök när du ändå är igång! Picklad rödlök är toppen till hamburgare och piffar upp dina fredagstacos på nolltid!

31 augusti, 2020

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Du kanske också gillar...

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration