Grytor Inläggningar

Snabb och enkel pressgurka

Pressgurka

Fram tills för några år sedan hade jag aldrig gjort pressgurka. Jag trodde det var svårt och tidskrävande, och att gurkan skulle ligga och dra i sin burk i evigheter innan man kunde äta den. Men så är det alltså inte!

Pressgurka går mycket fortare än man tror!

Man kan göra pressgurka och äta den samma dag! Samma timme, till och med.

Ska du göra köttbullar kan du börja med att göra pressgurkan innan du börjar med köttbullarna, så kan du äta prima pressgurka till dina köttbullar sen. Och huslighetsbarometern slår ju i taket!

Ingredienser

Ingredienser-pressgurka

För att göra pressgurka behöver du en vanlig, hederlig slanggurka, salt, socker, ättiksprit, vatten och ett knippe färsk persilja som motsvarar en planta från mataffärens kryddhylla.

Så här gör du pressgurka steg för steg:

Salta ur pressgurka

1. Skiva gurkan och salta den

Du börjar med att tvätta gurkan rent och sedan skiva den riktigt tunt. Om du vill kan du skala den innan, men då tycker jag den blir så färglös, så det gör inte jag.

Du kan skiva gurkan med kniv, med mandolin eller med osthyvel för att få riktigt tunna skivor. Sedan lägger du gurkorna i en djup tallrik så som jag har gjort på bilden här ovan. Då och då strör du ut lite salt, och så fortsätter du så tills både saltet och gurkorna är slut.

2. Sätt gurkan under press

Pressgurka

Sedan är det dags att sätta gurkan under press, och det är också det som skiljer pressgurka från vanlig, inlagd gurka.

Det faktum att pressgurkorna pressas under tyngd driver ut vätskan ur dem, vilket också saltet hjälper till med. Det resulterar i krispiga gurkskivor.

Pressgurka

Tyngden kan vara lite vad som helst, men vad som ofta finns tillgängligt i ett kök är en mortel, så lägg en assiett över den djupa tallriken och ställ en tyngd på den. Sådär ska den stå en kvart.

4. Gör lagen

Under tiden kan du göra lagen. Rör ihop vatten med socker, ättiksprit, vitpeppar och hackad persilja, och rör tills sockret löst upp sig.

5. Pressa ut vätskan ur gurkskivorna

Snabb pressgurka

Efter en kvart häller du av vätskan som saltet hjälpt till att driva ut ur gurkskivorna. Kläm ihop tallrikarna och häll vätskan rätt ner i lagen för extra smak.

6. Blanda och häll upp på burk

Pressgurka

Sedan är det bara att röra ner gurkorna i skålen också så att de får blanda sig ordentligt med lagen och persiljan innan du häller över alltihop i en väl rengjord burk.

Hur länge håller pressgurka?

Pressgurka håller i kylen i ett par veckor. Det är viktigt att burken de förvaras i är ren från första början, men också att man inte använder bestick som varit i kontakt med mat när man fiskar upp sina gurkskivor ur burken.

Maträtter som passar med pressgurka

Att vanliga, hederliga köttbullar passar som hand i handske med pressgurka är ju inget nytt, men visste du att många asiatiska maträtter också är jättegoda ihop med pressgurka? De här vietnamesiska köttbullarna passar riktigt bra med pressgurka!

Annars är det ju klassisk husmanskost som gäller, som till exempel köttgrytor. Här kommer mina tre favoritgrytor att servera pressgurka till:

Skriv ut

Snabb och enkel pressgurka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Klassisk pressgurka är mycket lättare än man tror, och går snabbt att göra! Ät det till köttbullar, grytan eller en grillad köttbit.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 15
 • Total tid: 25 min
 • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 vanlig, klassisk gurka (slanggurka)
 • 1 tsk salt

Lag:

 • 1 dl vatten
 • 2 msk socker
 • 2 msk ättiksprit (12%)
 • 1 krm vitpeppar
 • 2 msk hackad persilja

Instruktioner

Tvätta gurkan noga och skiva den sedan tunt. 

Mät upp 1 tsk salt som du saltar ifrån mellan varven medan du lägger gurkskivorna i en djup tallrik. Lägg en mindre assiett över gurkskivorna och lägg på en tyngd, förslagsvis en mortel. Låt stå i 15 min.

Rör samman lagen under tiden i en stor skål eller bunke. Rör tills sockret löst sig, och avsluta med att hacka ner persiljan.

Med hjälp av de dubbla tallrikarna, pressa ut och häll ner vätskan som saltet drivit ut från gurkskivorna rakt ner i skålen med lagen, och häll ner gurkorna i samma skål. Blanda och häll ner allt i en väl rengjord burk med tättslutande lock. Förvara i kylen.

Låt det gärna gå en timme innan du äter den om du har tid, eller i alla fall så lång tid som det tar för maträtten att lagas som pressgurkan ska serveras till.

20 mars, 2024

2 kommentarer

 1. Så himla enkelt det var! Har också alltid trott att det skulle ta lång tid men det gick ju hur fort som helst! Ska alltid ha pressgurka i kylen från och med nu! Tack för ett jättebra recept!


Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration