Ramslökspesto
Så vad lagade vi då med all ramslök vi hittade på Öland i helgen? Till att börja med gjorde vi ramslökspesto! Förmodligen det enklaste och snabbaste av alla tänkbara användningsområden. (Okej, att mixa sig ett kryddsmör med ramslök går ju onekligen ganska fort också, om man ska vara petig.)
Ramslök smakar ju som en blandning mellan gräslök och vitlök, och de smakerna kände man tydligt i peston, de kom verkligen till sin rätt. Som nötbas använde vi mandel, och sen det vanliga; parmesan, olivolja och salt. Jag kan tänka mig att det nog skulle bli minst lika gott på Västerbottenost, nästa gång ska jag testa det.
Ramslökspesto kan man ha till lite allt möjligt; grönsaker, grillat kött, på brödbitar…
…och klassikern – till pasta! Vi snabbkokade lite färsk pasta, blandade med vår ramslökspesto och garnerade det hela med lite färskriven parmesanost och en kvist med rödplister. Maten var klar på nolltid! För att fira det hela fick man lite vitt vin till. Alltid hyvens.
Skriv utRamslökspesto
Ramslökspesto är bland det enklaste och godaste man kan göra med ramslök. Kan användas till både pastarätter och kött och grönt från grillen.
- Total tid: 5 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 20 g ramslök
- 80 g sötmandel
- 1 dl olivolja
- ca 50 g parmesanost
Instruktioner
Lägg allt i en mixer och bara kör! Smaka av med lite salt.
Kan man ta valnötter istället för mandel?
Jag har inte provat det själv, men testa! Det borde ju funka. Pinjenötter funkar ju också fint.
Hmm om jag är allergisk mot mandel, nötter,solrosfrön…?
Hej Nita! Då skulle jag nog satsa på en ramslöksaioli istället för en pesto för att vara på säkra sidan.
Tog hälften mandel och hälften solroskärnor. Superenkenkelt och supergott
Vilken bra kombination!
Tror du det går att göra på torkad ramslök? 🤔
Hej Anna! Det går nog, men den blir nog betydligt mildare i smaken, och jag kan tänka mig att den kanske kommer att smaka lite gräsigt sådär. Jag skulle nog faktiskt inte göra det.