Öland Ramslök Säsong Utflykt

Ramslök på Öland

Ramslök skog Igår åkte vi en tur här på Öland med en tydlig målsättning – att hitta ramslök! Och det gjorde vi också, till slut. Här sitter tjejerna i ett helt hav av väldoftande ramslök.

Ölandstur Men det tog ett tag innan vi hittade den. På förmiddagen åkte vi runt på olika ställen och letade utifrån tips vi fått, men hur vi än letade kunde vi inte hitta någon ramslök.

Scilla Öland Men vi hittade scilla i alla fall! Så här års brukar scillan vara helt fantastiskt vacker på Öland, och den breder ut sig i stora fält, framförallt i gamla trädgårdar. Fast man kan ju inte äta den.

Rödplister Rödplister däremot kan man faktiskt äta, och den blommar som allra bäst just nu. Både blommor och blad går att äta, och blommorna är vackra att garnera en sallad med.

Bland ramslöken på ÖlandSälgBlåsippor Öland Vi åkte en tur på förmiddagen då vi mest hittade blåsippor, sälg och vitsippor, men på eftermiddagsrundan hittade vi ramslöken.

Plocka ramslök Öland Den visade sig växa där även vitsippor och blåsippor trivs. Det stämde som det stod på nätet, att ramslöken trivs i fuktig skogs- och ängsmark, och att bladen liknar liljekonvalj.

Plocka ramslök Men hur skiljer man dem då från liljekonvalj, eftersom det är giftigt? Det är faktiskt ganska lätt; så här års i början av april har liljekonvaljen inte kommit upp än, och doften är ett tydligt tecken – ramslöken doftar starkt av lök. Som en blandning av gräslök och vitlök, ungefär.

Ramslök Öland Man kan använda både stjälk och blad när man lagar mat med ramslök, och ramslökens smaker mår bäst av att inte hettas upp för mycket. Vi valde att göra ramslökspesto och ramslöksaioli på vår ramslök.

Ramslök på ÖlandVi hade glömt korgen hemma, så vi plockade rakt ner i väskan. Lily tyckte det var jätteroligt att plocka ramslök. Evelyn var mest peppad på att plocka saker och lägga i väskan i allmänhet. Torra höstlöv och pinnar fick också följa med hem, hon är inte så exkluderande av sig.

Den ramslök som blev över har vi fryst, och en bunt har vi sparat framme och ställt som en bukett i ett glas vatten i kylen för att kunna laga mer mat med den i veckan. Av ramslöken lagade vi sedan ramslökspesto och ramslöksaioli, och jag har även lagt ut en del ramslök på tidningspapper till att torka, som jag ska använda till att baka ramslöksfocaccia.

7 april, 2019

11 kommentarer

  1. Åh, fina fina familjen! Jag ser att enhörningen fick följa med, så man kan ju typ säga att vi var med på ett hörn. ❤️❤️❤️

  2. Oh så härligt – älskar ramslök! Gör en pesto på den och fryser in så kan man njuta den i olika rätter genom sommar, höst och vinter tills det är dags för vårens första ramslök… ramslöksrisotto är en höjdare!

    1. Vi har precis fryst in de överblivna bladen. Det var verkligen supergott! Ramslöksrisotto var ju ett toppentips, det ska jag göra nästa gång! 🙂 Tack Katinka!

  3. Hej Helena! Jag blir jätte tacksam om du skriver hur kan jag hitta ramslök, vi var en gång där som du har skrivit ovan, men hittade inte ramslök.

  4. Hej! Är på Öland nu och tänkte söka efter ramslök 😀. Kan du maila mig vägbeskrivning??
    Glad Påsk
    /

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration