Jul

Det årliga baket av pepparkakshus

Jag ber om ursäkt för de senaste dagarnas bloggtorka, och skyller på att jag har haft gäster hela helgen. Det är egentligen tur att man får gäster ibland, så att man måste, eh, städa. Men det här inlägget ska inte handla om mina dammråttor, utan om något helt annat, nämligen det årliga pepparkakshusbaket som ägde rum i Mariannelund förra helgen hos Olofs pappa och hans fru Anette.

Det är ju tradition sedan många år tillbaka att vi åker dit och bakar pepparkakshus, och Olofs styvbröder med flickvänner och barn är också där, så vi har blivit ett stort gäng med åren. Bally var också med, så klart.

Här står vi och skär ut deg. Jag har förmodligen redan hunnit stoppa en ansenlig mängd deg i munnen här, om jag känner mig själv rätt.

Varje år bedyrar jag inför Anette och svägerskan Elin att ”Nästa år, då ska jag minsann göra ett annorlunda och nyskapande hus!” Men även det här året gjorde jag ett klassiskt standardhus. Elin däremot var desto mer nyskapande, hon gjorde en hel ladugård…

…med en tillhörande traktor. Som sagt, till nästa år ska jag komma på något nytt. Eventuellt.

Man brukar alltid få fint fika när man hälsar på i Mariannelund, och den här gången fick vi saftiga och juliga pepparkaksmuffins med glasyr och lingon.

Efter att ha ätit älggryta till middag på lördagkvällen smorde vi i oss varsin kopp mousse också. Som sagt, det går verkligen ingen nöd på oss när vi är där och hälsar på. Anette är fantastiskt duktig på att laga mat och baka godsaker.

På söndagförmiddagen var det dags att sätta ihop husen med smält socker…

…och garnera dem. Den roligaste biten! Eller ja, det är ganska kul att skära ut husdelarna också, med tanke på degätandet. Kristyren är helt enkelt inte lika god som degen.

Jag är så fokuserad att jag till och med har fått på mig mina glasögon. Då menar jag allvar, minsann. I bakgrunden står Anette och har precis börjat garnera sitt hus.

Så här blev Anettes hus när det blev klart, mycket piffigt med takpannorna och istapparna.

Sedan väntade hemfärd, och båda de pepparkakshus som jag gjort höll hela resan hem. Nu står mitt hus på byrån i hallen och luktar gott varje gång jag går förbi det, och bidrar till en tidig julstämning här hemma. Jag har snöat över det med lite florsocker, och ska lägga lite bomull runt omkring det. Kanske till och med festa till det med någon gran eller snögubbe, vem vet?

25 november, 2013

18 kommentarer

  1. Jag är så imponerad av ert skapande! Jag har en endaste gång gjort ett pepparkakshus, eller gjort är synd att säga för jag monterade ihop en färdig sats. Jag brände mig på sockerklistret och svor rätt bra över det där bygget. Sen har det inte blivit fler pepparkakshus…

    1. Tack Amie! Pepparkakor och saffransbullar är inte fy skam det heller! Det är ju ändå det man helst av allt vill sitta och mumsa på om kvällarna. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration