Andra Fläskkött Nötkött

Korvstoppning!

I helgen stoppade vi korv! Eller vi och vi, det var till 100% ett Olof-projekt. Han hade gått runt och ruvat förra veckan på sina korvplaner och skaffat fjälster och allt, och i lördags slog han på stort och malde kött och gjorde egen finkorv.

 När vi köpte Kitchen Aiden häromveckan köpte vi även till köttmalen, men vi tänkte inte på att köpa till det där korvhornet också. Men skam den som ger sig! Olof engagerade mormor, och tillsammans grävde de fram ett gammalt korvstopparverktyg som hennes svärmor brukade använda sig av, och det fungerade det också. Det tog ganska lång tid, men säg det hantverk som inte gör det? Till nästa gång tänker vi dock investera i korvhornet som hör till köksmaskinen.

Korvarna, som innehöll såväl paprika som lök och potatis, lades sedan på grillen så att vi kunde provsmaka varsin korv till lunch. Och vad goda de var! Riktigt saftiga och fina.

Bally var som vanligt med och visade sitt intresse. Fattas ju bara annat. Nedan följer receptet på hur Olof gjorde korv.

Hemkörd korv, ca 10 st stora
1 pkt fjälster/korvskinn (vi hittade vårt svinfjälster på ICA, bakom charkdisken)
650 g oxbringa
800 g picnicbog
1 gul lök
1 röd paprika
2 potatisar
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
1 halv kruka färsk oregano
1 ägg
salt
peppar
1,5 dl riven Västerbottenost

Skala och finhacka lök, paprika, potatis, vitlök och örter, och fräs mjukt i en stekpanna med en klick smör. Låt sedan svalna. Skär köttet i mindre bitar, och mal dem sedan i en köttkvarn. (I vår maskin kan man välja mellan att mala grovt eller fint, vi valde grovt.) Rör ner det avsvalnade grönsakshacket, ägget och osten och blanda till en fin köttsmet. Salta och peppra lite, och provstek sedan en liten bit färs för att kolla så att det är gott. (Sådant här ska ju inte inmundigas rått.) Gå sedan loss på fjälstret. Skölj det i kallvatten så att du får loss det, det ligger oftast i en liten rulle som rullas upp när du spolar vatten på den. Trä sedan på fjälster på ett modernt eller omodernt korvhorn, och mata på. Knyt korvarnas ändar med steksnöre, som du ska akta dig för att äta upp sedan när det är matdags. Innan du steker korvarna, stick i dem lite med t ex en nål, så att de inte spricker när de steks eller grillas sedan. Ska du inte steka eller grilla alla korvar direkt, frys då genast de korvarna som blir över och spara till ett annat tillfälle. 

16 januari, 2013

11 kommentarer

 1. Hej Helena! Tack för en mysig å inspirerande blogg. I helgen gjorde jag Chiligrytan, som var fantastiskt god. Däremot så måste det blivit ngt knas med värmen å jästen på fusk-surdegsbrödet för det blev lite dövast. Så min fråga är: du skrev i receptet att vattnet ska vara ljummet – ska jag tänka 37 grader? // Nina

 2. Det här blir svårt att toppa
  Olof vet hur man korven ska stoppa
  Kanske får ha den t.o.m doppa
  Ojojo…nu blev det väl en riktig soppa.

  Rgds "Norwegian 10000 mtr live"

 3. Hejochhå! Jag tycker personligen att det är liiite läskigt det där med korvstoppning, men Calle hade mer än gärna smakat kan jag lova. Ser ut att vara en väldigt fin korv hursomhelst, det kan till och med jag erkänna :=)

 4. Hej Nina! Vad kul att du gillade chiligrytan! 🙂 När jag gör surdegsbrödet brukar jag satsa på fingervarmt vatten, så 37C borde bli perfekt. Jag brukar göra det på kvällen innan jag går och lägger mig, och baka ut det morgonen därpå, det tycker jag är en lagom jästid. Lycka till!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration