Andra Café och fika

Semlor!

Idag är det semmeldagen! En dag minst lika viktig som nationaldagen. Det är nästan så att det borde vara röd dag. Jag ÄLSKAR semlor och har nog ätit en i veckan sedan de började säljas kring nyår. Det finns liksom inga gränser. Här är vi hos mormor och dricker kaffe och fikar på semlor.

”Matte! Ditt snåla glupska troll! Dela med dig då!”

Helt hjärtlös är jag inte, Bally fick faktiskt smaka lite grädde…

…och sedan fick han dessutom korv. Mormor har alltid korv i kylen åt Bally. Han brukar vara hemma hos henne om dagarna när jag är på jobbet, så åker vi (eller mamma som jobbar i närheten) dit på lunchen och går ut med honom. Jag älskar min 92-åriga mormor, hon är världens raraste. Hon var med mycket under min uppväxt, och har alltid stått mig nära. Dessutom är hon stencool, ibland säger hon de allra mest oväntade sakerna.

Jag gillar att dricka ur gamla retrokoppar, det finns alldeles för mycket moderna koppar idag. De här fina kopparna fick mormors föräldrar när de förlovade sig. Jag tvivlar på att mina barnbarns barn kommer att plocka fram mina Mine-glas eller Filippa K-muggar om sisådär 100 år…
8 mars, 2011

23 kommentarer

 1. Så mysigt att ha en gullig mormor. Jag har inga mor- eller farföräldrar i livet längre tyvärr. Ser ut som en alldeles förträfflig fika. Visst är det fint med gamla serviser. Tror inte heller att vi kommer sätta samma värde på vårt porslin i framtiden.

 2. Nej jag tigger inte… Vi hade en liten Larsson under hakan när vi åt varsin semla idag, sen avbröt han tiggandet med att smyga ut i köket o slicka ur vispskålen med grädde. Man får inte vara dum… Jag tror inte heller nästa generationerna kommer bry sig, tyvärr! Söt mormor du har! Kramar Anna

 3. Jag slås av de vackra bilderna, inte bara duktig på mat utan även en duktig fotograf. Mycket mycket fina bilder då jag som fotograf fru har lärt mig med åren att uppskatta bra bilmaterial.
  Mimmis
  PS. Hur gick det med vinet gjorde du någon förfrågan på Lauritz.com "nyfiken"

 4. Så bra för både vovven och mormor att få sällskap av varandra. Vad kul att mormor ser så pigg ut för att vara 92 år. Jag håller med dig om kopparna vem vill ha en kopp som är masstillverkad i taiwan?

 5. Mmm… semla ja. Smaskigt värre. Här i Malmö har vi ett litet bageri där de bakar de godaste semlorna. En genomgång av skett av alla bagerierna. Inte av mig dock. 🙂 Och visst är stuvade makaroner med än gott, antingen tillsammans med falukorv eller med köttbullar.

 6. Vilken söt mormor du har, snäll hon är som bjuder Bally på korv. 🙂 Jag håller med dig, jag älskar semlor. Underbart gott verkligen! Bra idé om att det borde vara en röd dag. 😉

 7. jag har inte ätit en enda semla, men det kan ju bero på att jag inte är så förtjust i semlor. mormödrar däremot är jag väldigt förtjust i, kanske för att jag aldrig fick chansen att träffa min egen. men det verkar så fint det där med att ha en mormor 🙂

  jag har ju försökt få jimmy att laga middag ibland när jag är sjuk eller så, men det brukar sluta med att han går och hämtar pizza. men det är han ju å andra sidan riktigt bra på!

 8. Ingen semla idag. Får bli en annan dag. Vilka fina koppar. Hittade en jättefin servis hos morfar i helgen. Han vill bara bli av med alla grejjer sedan mormor gick bort för några år sedan så jag körde "åååå vad fina, blink blink"-leken med mamma. Hon fattade galoppen och ska ha det i åtanke varje gång han säger det. Herregud, vad mycket fint det fanns i de gamla skåpen!!

 9. önskar att jag hade min mormor/farmor kvar, men vi har tyvärr inte kvar någon alls. just därför har jag adopterat callens stencoola mormor, vi ska faktiskt ta ut henne imorgon på pizza-middag! :=)

 10. Jag skulle banne mig kunna mörda för en äkta, hederlig, svensk semla! Köpte en semla här i norge igår, och döm om min förfäran när jag upptäcker att semlan är fylld med hallonsylt!!! Konditorn tittade misstänksamt på mig när jag gick ut från cafèet mumlandes om helgerån….

 11. Sötaste lilla mormor – vad underbart att ni tar vara på tiden tillsammans! Genast kastade du mig tillbaka till fikastunder (fast så kallades det förstås inte där och då!) man hade hemma hos mormor och farmor med kakor i långa banor.

 12. Din kombination av härliga foton och roande text är underbar. Jag har precis läst ikapp efter 3 veckors semester och jag börjar få kramp i smilbanden. Härlig läsning!

  Trevlig helg!

  //Linda

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration