Andra, Café och fika

Café Söderbönor på Öland

Fikaturnén fortsätter! Jag har upptäckt ytterligare ett hyvens café här på Öland som jag inte visste fanns, det är ju helt crazy bananas. Ön är ju inte så stor, och jag anser mig ju ändå ha väldigt bra koll på fikautbudet. Man bevakar ju sina intressen, liksom. Det mest chockerande av allt är väl att det här cafét ligger i Mörbylånga, av alla ställen.

Mörbylånga är världens ände. Det ligger ett par mil söder om Färjestaden på Öland, och är långt ifrån kul. Förlåt Mörbylånga för de hårda orden, men så är det. Har man som jag vuxit upp i Färjestaden och gått i högstadiet i Mörbylånga, delar man med största sannolikhet min åsikt. På min tid fanns det inget högstadium i Färjestaden, utan alla elever bussades istället ner till Mörbylånga varje dag. Det är likadant även idag, men jag tror att det numera finns en friskola med högstadium i Färjestaden. Inte för att det har något med caféet att göra, för vad jag vill säga med det här caféet är att det numera äntligen finns en anledning att besöka Mörbylånga. Och ska jag vara ärlig så är det faktiskt väldigt fint att promenera på de små gatorna kring vattnet. Men sådant sket man ju högaktningsfullt i när man gick i högstadiet.

Vi lånade en av barnstolarna och plockade fram arsenalen av underhållning för att hålla Lily på bra humör.

Bullarna var jättegoda, och matpajerna också.

Och kaffemaskinen ser mycket förtroendeingivande ut. Den här dagen blev det dock té för min del. Här står jag och provsniffar de olika sorterna.

Lily raggade upp några andra cafégäster som hon flirtade vilt med. Själv spanade jag runt i den lilla shopen de hade i ett anslutande rum, med grejer från Ernst och Durance. Hit kommer vi att åka fler gånger, och även i sommar för att ta en fika i trädgårdsserveringen.

10 Kommentar

 1. Malin`s Diner

  8 februari, 2015 at 10:17 f m

  Alltså Öland kan det där med fika. Jag har med säkerhet åkt genom eller stannat till i Mörbylånga under någon av mina barndomstältsemestrar på Öland. Vi åkte från ena ändan till andra och tillbaka varje år. Mys mys och mer mys. Älskar mina minnen!

  Kram kram

  1. Helena

   10 februari, 2015 at 6:17 e m

   Du måste ju komma TILLBAKA!!!!

 2. Lotta Walfridsson

  8 februari, 2015 at 12:44 e m

  Har varit där och fikat och vi blev glatt överraskade över fikautbudet o den mysiga inredningen.
  Mörbylånga är allt värt en liten utflykt 🙂
  Härlig liten tös ni har!
  Hälsningar Lotta på andra sidan sundet

  1. Helena

   10 februari, 2015 at 6:17 e m

   Tack Lotta! Jo, hon är en riktig liten sötnos. 🙂 Ja, Mörbylånga överraskar positivt! Kram!

 3. Lilith

  8 februari, 2015 at 10:58 e m

  Tack för tipset, verkar ju jättemysigt! Ska komma ihåg det nästa gång vi är på Öland! 🙂

  1. Helena

   10 februari, 2015 at 6:18 e m

   Det får du göra! Trevliga fikaställen kan det ju aldrig finnas för många av. 🙂

 4. Lena Arvidsson

  13 februari, 2015 at 10:47 f m

  Där har jag fikat flera gånger och i somras satt vi i trädgården! Riktigt mysigt!
  Håller med dig om att Mörbylånga inte är någon metropol direkt! Vi har en gård i Lilla Frö och närmsta matbutik finns där så en del turer dit blir det. Men inte stannar man länge inte! Kul att någon vågar satsa, skulle behövas fler….
  Sötnos till dotter ni har !
  //. Lena som hoppas bli ölandsbo på riktigt snart

  1. Helena

   15 februari, 2015 at 7:22 e m

   Åh, Lilla Frö är ju jättefint! Då har ni ju nära till gofika på StrandNära också. 🙂 Lily tackar för komplimangen. 🙂 Stor kram!

 5. Anonym

  1 mars, 2015 at 5:26 e m

  Har en väninna som nyligen flyttat från Öland som bodde sista året i Mörbylånga (tidigare Alby, Melengården), så fiket fick besök ett flertal ggr. Vi var dock lite snopna över att Mörbylånga är så öde. Det lilla samhället har en viss charm och borde ha ett bättre "värde". Kanske beror det på att det inte finns en ordentligt fin strand. Det finns camping men "stranden" är ganska liten.

  //T

  https://sv-se.facebook.com/pages/%C3%96lands-K%C3%B6ksmejeri-Mel%C3%A9ng%C3%A5rden/203857569708044

  1. Helena

   16 mars, 2015 at 3:48 e m

   Haha, Mörbylåna är SUPER-öde! Men jag håller med, det borde ha ett högre värde, för stan är faktiskt jättefin med havet, den ruffiga men charmiga hamnen och de söta små trähusen i stan. På sommaren är det fint att promenera omkring där.

Lämna en kommentar