Familjen

Om Olofs ölbryggande

Öletikett med hund

Förra året började Olof brygga eget öl i källaren. Kalla det hipstervarning, kreativitet eller 40-årskris, men väldigt fina flaskor blev det i alla fall. När Bally fyllde år förärades han med en egen etikett under namnet Bite me.

Bally blodpudding
Öletikett Bite me

Ganska så likt förlagan, eller hur?

Hembrygd öl

Han gjorde flera olika omgångar och gav varje batch en egen etikett med eget namn. De hembrygda ölsorterna blev väldigt goda enligt honom själv (själv är jag ju ingen expert på öl), men det är inte alltid helt lätt att få till det, fick han lära sig. Ur den första batchen var det bara hälften som jäste, men de som väl jäste och fick kolsyra blev riktigt goda. Ett par batcher han gjorde blev jättebra, men med den sista batchen han gjorde hade han lite otur. Det är väldigt viktigt att det är helt rent när man gör ölen, och det får inte komma in partiklar av något annat när man brygger. Lärdomen av detta (som slutade med en mindre allergisk reaktion) är att man inte ska steka fiskpinnar till barnen på plattan bredvid när man har det på spisen. Sedan dess har Färjestadens källarbryggeri Elm Brewery var något vilande. Men! Under den här perioden kom Olof på vad han verkligen gillade mest av allt med hela ölbryggandet, och det var att göra etiketterna.

Öletikett logo dödskalle

Elm Brewery Färjestaden står det i den här dödskallen. När Olof var liten ville han bli serietecknare, och gick därför den estetiska linjen på gymnasiet. Sedan kom han in på foto, och idag jobbar han som bildretuschör. Så det är nog inte så konstigt att det var etikettskapandet han tyckte var roligast. Och den kreativa ådran går i arv, vår femåring Lily älskar att sitta och rita teckningar och göra egna små böcker. (Treåringen är än så länge mest vild. Det känns som att hon kommer att uppskatta bungy jump när hon blir stor.)

Öletikett Roadkill

Den här ölen fick heta Roadkill. Olof inspirerades av filmplanscher från 80-talets skräckfilmer, och för att skuggorna skulle falla rätt när han målade så dubbelkollade han först hur ljuset föll genom att plocka fram en av sina gamla leksaksbilar från förr, ett av Lilys små leksaksdjur i plast, och sedan lysa med en ficklampa på det.

Vi får se om det blir något mer öl i källaren eller om det bara blir fler öletiketter, det återstår att se!

24 februari, 2020

4 kommentarer

    1. Ja, alltså de första blev ju bra, men den sista batchen gick det ju ganska dåligt för. Men nu ska han göra en ny omgång, så vi håller tummarna! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration