Vardag, Veganskt, Vegetariskt

Bönchili

Bönchili

Denna lättlagade, vegetariska bönchili är mustig och jättegod med smak av tomat, kakao och rökiga toner, och riktigt mättande tack vare bönorna. Servera din bönchili antingen helt vegansk som på bilden ovan med brytbröd och lite persilja ovanpå, eller som här:

Bönchili med halloumi

…med riven, färsk halloumi på toppen om det räcker att den bara är vegetarisk.

Jag hade faktiskt aldrig provat att äta färskriven halloumi förrän jag läste jag någonstans att det var gott att toppa grytor med, och det visade sig vara helt fantastiskt gott, med sältan och tuggmotståndet. Vill man inte toppa sin bönchili med halloumi är det även väldigt gott att toppa den med lite (eller mycket) riven cheddarost och servera med tärnad avokado, och bröd. Tillbehör förnöjer och förgyller, och är något jag tycker man ska unna sig. Man är värd lite extra piff, och varje måltid är ett tillfälle att ta i akt för att förgylla tillvaron lite extra!

Skriv ut

Bönchili

Bönchili

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Snabblagat, gott och med bönor som gör chilin extra mättande. Servera gärna med surdegsbröd och lite färskriven halloumiost på toppen.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 15 min
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 45 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 2 pkt/burkar krossade tomater (totalt ca 1000 g)
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 rågad tsk kakao
  • 1 msk grönsaksfond
  • 0,5 tsk liquid smoke water (kan uteslutas)
  • lite cayennepeppar/annan chilikrydda
  • salt
  • 1 pkt/burk kidneybönor, ca 380 g
  • 1 pkt/burk stora vita bönor, ca 380 g

ev. halloumi och surdegsbröd till garnering

Instruktioner

Hacka löken och pressa vitlöken, och fräs i en kastrull eller stekpanna med höga kanter.

Hacka paprikan och låt även den få fräsa med.

Häll i krossade tomater och alla kryddor, och låt koka ihop i ca 5 minuter. (Liquid smoke water finns i små glasflaskor och ger en god och rökig smak. Det tar dock lätt över, så ta bara en halv tesked.)

Spola av bönorna i sil eller durkslag, och häll i grytan. Låt bli varmt,ta sedan av värmen.

Servera gärna med surdegsbröd och färskriven halloumi

En annan god vegetarisk gryta som värmer när det är kallt ute är till exempel vegetarisk bourguignon, och för den som är sugen har jag även en klassisk chiligryta.

2 Kommentar

  1. Mårtenssons kök

    4 maj, 2015 at 7:11 e m

    Ja det där med vegetariskt är ju hur gott som helst, det finns så mycket roligt att upptäcka! Vi är så stolta över att vi lyckats få till en vegdag i veckan:) Senaste grytan blev kanoners krämig och god tack vare jordnötssmör, kanske något att testa? Funkar säkert att riva över halloumi på den också:)

    Kramar till er!

    1. Helena

      5 maj, 2015 at 7:30 e m

      Oj, jordnötssmör i grytan? Kreativt! Måste prova jag med. Kram på er!

Lämna en kommentar