Grytor Vardag Vegetariskt

Vegetarisk bourguignon med svamp

Vegetarisk bourguignon

Kanske att ni har testat den franska köttgryteklassikern boeuf bourguignon, men har ni testat en vegetarisk bourguignon? Det är en vegetarisk gryta som bygger på i stort sett samma koncept, men utan köttet. Istället för kött i grytan fyller man den med rejäla mängder skogschampinjoner. Svamp i gryta ger en mustig smak, och med rödvinet och kryddorna saknar man verkligen inte köttet i den här vegetariska ”köttgrytan”, som får puttra i en timme på spisen.

Jag väljer alltid bruna skogschampinjoner, eller kastanjechampinjoner som de också kallas, framför vanliga vita champinjoner. De är lite dyrare, men de smakar så mycket mer. De smakar liksom lite mer skog. Och det är ju alltid trevligt. (Och man vill ju inte tugga på barr för att uppnå smaken.)

Till grytan valde jag efter tips från tjejen på Systembolaget att satsa på en halvflaska kryddigt, mustigt riojavin. Det är gott både i grytan och att dricka till den. Den vegetariska bourguignongrytan serverade vi sedan med potatismos. Hade jag haft tid hade jag kört ner lite palsternacka eller jordärtskocka i moset, men man kan inte få allt. Jag hade tur som fick vin till! Och då har jag en anledning att göra den snart igen.

Och en sak till – eftersom jag hade bråttom redde jag av grytan med mörk maizenaredning för att få den lite tjockare. Vill man servera den här grytan som en vegansk bourguignon så är inte maizenaredning helt veganskt, det innehåller mjölkprotein, men då är det bara att reda av grytan med lite mjöl istället. Nemas problemas!

Skriv ut

Vegetarisk bourguignon med svamp

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Mustig gryta där den smakrika svampen ersätter köttet. Servera med potatismos och ett gott rödvin en kulen höstkväll.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20
  • Tillagningstid: 60 min
  • Total tid: 80 min
  • Antal portioner: 6 1x

Ingredienser

Scale
  • 20 g torkad Karljohansvamp + 5 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 650 g skogschampinjoner
  • 2,5 dl kryddigt & musigt rödvin, t ex Nr 12670 på halvflaska
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk soja
  • Salt & peppar
  • Ca 2,5 msk mörk redning (t ex Maizenaredning)

——–

Servera ihop med t ex potatismos, kokt potatis eller ris och sallad

Instruktioner

Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull, dra från värmen och häll i den torkade Karljohansvampen. Låt svampen ligga däri i cirka 20 min. Ta sedan upp den, men spara blötläggningsvattnet.

Hacka löken, pressa vitlöken och skär morötterna och svampen i mindre bitar. Fräs i en stor kastrull i olja eller smör. Tillsätt Karljohansvampen när det andra har fräst en stund, dela den i mindre bitar om det behövs.

Häll ner svampbuljongen från blötläggingen, vin och en grönsaksbuljongtärning.

Tillsätt balsamvinäger, lagerblad, tomatpuré, timjan, soja, salt och peppar. Låt småkoka i cirka en timme.

Strax före servering – tillsätt cirka 2,5 msk mörk Maizenaredning i grytan. Vänta ett par minuter tills det tjocknat till önskad konsistens, och smaka av med salt och peppar.

Vill du hellre ha kött i grytan? I så fall är det läge att spana in klassikern Mormors köttgryta.

12 november, 2019

10 kommentarer

  1. Alltså det ser ju huuur gott ut som helst!
    Ska ha gäster på lördag, men min kusin gillar ju tyvärr inte svamp, så får hitta på något annat just då 🙂 Men den här ska definitivt testas.
    Kram Anna

    1. Det är supergott Anna! Ta gärna en titt i kategorin Bjudmat/paradrätter, så hittar du säkert något väl beprövat att bjuda på! Kram!

  2. Älskar boeuf bourguignon! Skulle vara kul att testa denna vegetariska variant också 🙂 Men vegansk blir den nog inte även om man byter ut maizenan, de flesta vinerna är nämligen inte veganska…

    1. Just det ja, missade att kolla på just den flaskan ifall det var ett veganvänligt vin. Men sådana finns det ju också på Systemet. 🙂

  3. Hej! Den här kommer jag att göra! Ett litet tips är dock att fräsa med tomatpurén innan vätskan tillkommer; man slipper då den metalliska smak den kan avse då den inte fått fräsa en stund!🍅😃

    1. Precis! Eller svampbuljonen är det ju då, som vattnet har blivit till efter att ha fått dra ihop med de torkade Karljohansvamparna. Grytan ska ju puttra en timme, och det ska den göra med vinet i grytan. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration