Snabb köttgryta med lövbiff, svamp och ädelost
Här har vi en köttgryta som går fort! Det kan vi tacka lövbiffen för. Långkok i all ära, men ibland har man helt enkelt inte tid. Då är det skönt med en köttgryta som blir klar fort, men som ändå smakar mycket. Och bra med hänsyn till elpriserna också!
I den här köttgrytan har vi gott om goda smaker, med höstiga skogschampinjoner, fyllig ädelost och salt bacon. Jag brukar servera höstens rotsaker till, och ett gott rödvin.
Och när vi ändå är inne på köttgrytor, ska vi kolla på några andra storfavoriter? Grytornas tid är ju nu! Här har temperaturen droppat rejält senaste veckan, och jag känner mig mer än redo för grytsäsong och stickade koftor!
Anettes viltgryta är ett av bloggens populäraste recept varje höst, och går jättebra att göra på vanligt, hederligt nötkött om man inte har tillgång till älgkött.
Mormors köttgryta görs med krossade tomater som bas och kryddas bland annat med nejlika och kryddpeppar…
Medan den klassiska köttgrytan på bilden ovan är lite mer svenskt traditionell och görs med grädde i såsen.
Och en sak till! Pressgurka till köttgryta är ju SÅ gott! Och det går faktiskt mycket fortare än man tror, spana in mitt inlägg – så enkelt gör du snabb pressgurka steg för steg.
Skriv utSnabb köttgryta med lövbiff, svamp och ädelost
Den här köttgrytan med lövbiff och ädelost hinner du göra helt färdig medan höstens rotsaker rostas i ugnen. Snabbt och smidigt!
Ingredienser
- 1 rödlök
- 1–2 vitlöksklyftor
- 300 g skogschampinjoner
- Smör/olja att steka i
- 500 g lövbiff
- 1 pkt (á 140 g) bacon
- 1 dl vatten
- 5 dl grädde
- 3 msk soja
- 2 msk oxfond (alt. kalvfond)
- 0,5 pkt (ca 70 g) ädelost/blåmögelost
- Grovmalen svartpeppar
- 1 msk mjöl (till redning)
Till servering:
- Rotsaker (t ex potatis, palsternacka, morot & jordärtskocka)
- Olivolja
- Salt och peppar
- inlagd gurka och sallad
Instruktioner
Sätt ugnen på 200C. Skär rotsakerna i klyftor och lägg i en långpanna. Ringla över lite olivolja, salt och peppar och ugnsrosta i mitten av ugnen i cirka 30 min.
Dela rödlöken i 4 klyftor och skär klyftorna i skivor. Riv eller pressa vitlöken och skär champinjonerna i mindre bitar.
Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn först löken ihop med vitlöken, och efter ett par minuter även svampen. När det brynt klart – häll över stekpannans innehåll i en större kastrull eller gryta.
Skär lövbiffen i remsor, ca 5-10 cm långa och 1-2 cm breda. Bryn i stekpannan i lite olja eller smör, häll sedan ner i grytan.
Klipp baconet i små bitar och knaperstek det i stekpannan, låt det sedan rinna av på hushållspapper. (Det ska inte ner i grytan förrän precis före servering.)
Värm upp grytans innehåll och tillsätt vatten, 4,5 dl grädde (0,5 dl sparas till redning), soja, fond och smulad ädelost. Låt det koka upp och smaka av med peppar.
Gör en toppredning genom att skaka ihop 1 msk mjöl med 0,5 dl grädde i en liten burk och tillsätt i grytan. Låt koka några minuter tills grytan fått en något tjockare konsistens.
Rör ner bacon i grytan och servera med ugnsrostade rotsaker och ev. även sallad och inlagd gurka.