Fläskkött Grytor Vardag

Fläskfilégryta med rosépeppar, bacon och grädde

Är det bara jag, eller har fläskfilé blivit hopplöst ohippt? Man ser väldigt sällan recept i de populäraste mattidningarna som innehåller fläskfilé nuförtiden. Det är mest avokado, grönkål och vegetariska burgare som fyller sidorna. Och visst är det jättebra att vi äter mycket grönt, men ibland vill man ju bara ha sig en hederlig fläskfilégryta som alla gillar och som smakar gott ihop med ett glas rödvin och ugnsrostade rotsaker en kulen vinterkväll. Eller vad säger ni? Det här är vad jag brukar ha i min gryta:

 

Fläskfilégryta med svamp och rosépeppar, 4 portioner

1 fläskfilé, ca 500 g

1 gul lök

ca 250 g svamp, t ex kantareller eller champinjoner eller både och

1 pkt bacon

4 dl vispgrädde

2 msk soja

2 tsk dijonsenap

salt

1 tsk hel rödpeppar som sedan mortlats

(har du ingen rödpeppar hemma går det lika bra med lite vanlig, mald svartpeppar)

 

Putsa fläskfilén och skär den i skivor som du bryner i en stekpanna i smör eller olja. Lägg över i en stor skål. Hacka och bryn löken, och lägg sedan över i samma skål. Ansa och skiva svampen, och stek den i smör. Lägg över i skålen. Det är ett himla tjafs om skålen här, men skulle man bryna allting på en och samma gång skulle det mest bli blött och kokt. Klipp baconet i bitar, knaperstek det och låt det rinna av på en tallrik med hushållspapper. Mätt upp grädden i stekpannan och rör ner soja och dijonsenap. Lägg sedan ner allting som du brynt och stekt i stekpannan igen, låt puttra samman ett par minuter, och smaka sedan av med salt och mortlad rödpeppar. Servera med ugnsrostade rotsaker, som t ex potatis, palsternacka och morot.

5 januari, 2018

4 kommentarer

    1. Ja, testa! 🙂 Hoppas du gillar den! Lövbiffsgratängen är en klassiker! Har inte ätit den på länge, får nog skriva in den i nästa veckas matsedel tror jag. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration