Reportage

När helglunchen faller mellan stolarna

I förmiddags medan Olof och Lily var i ishallen smorde jag i mig ett knäckebröd med mosad avokado på innan jag gick ut på långpromenad med Evelyn i vagnen. Hon har gått över till att sova en gång om dagen istället för två, vilket är himla skönt då det bara blir en sovtid att passa. När man bara hade ett barn kunde man ju få en hel del gjort under det sovpasset, men nu är det någon annan som är vaken och ska byta till prinsesskläder en gång i kvarten, så det där med att få något gjort under sovtiden har jag givit upp. Samtidigt är det ju då som jag kan få lite mer kvalitetstid med Lily, så vi brukar ofta försöka göra något tillsammans. Basala behov som att äta står dock överst på listan, om vi inte hunnit göra det innan lillasyster somnat, och ett knäckebröd med mosad avokado hinner man göra på en minut. När jag satt där och knaprade på mitt avokadoknäcke kom jag att tänka på de luxe-varianten vi brukade äta i somras med fetaostkräm på surdegsbröd, och det slog mig att jag fortfarande inte lagt ut min krönika om avokadomackan och tacksamma luncher som jag skrev strax efter sommaren. Texten följer nedan, och de andra recepten i matuppslaget är storbiff i panna med gräddsås, majsplättar med ugnsrostade morötter och fetaostkräm samt zucchinipasta, som jag för övrigt blev så inspirerad av att se igen att vi ska äta det till middag imorgon.

 

Brukar ni styra upp vettiga helgluncher? Av någon anledning faller alltid våra helgluncher mellan stolarna. Inte bildligt talat, för då hade hunden blivit jätteglad (och om möjligt ännu mer trind), utan mer på det sättet att helglunchen många gånger hamnar i kläm och glöms bort. Ofta har vi planer av mer eller mindre storslagen karaktär för middagen på lördagskvällen (här var dock ambitionerna betydligt högre innan vi fick barn), men vi finner oss allt som oftast ståendes framför kylskåpet varje lördag en timme före lunchtid med kurrande magar efter att ha börjat dagen onödigt tidigt, något som ytterst sällan varit de vuxnas idé.

I dessa lägen är det bra att kunna rassla fram något som går fort, och som man kan göra utifrån de ingredienser man har hemma. För ganska ofta har man ju ätit något småfestligt till fredagsmyset kvällen innan, som inte lämpar sig till lunchlåda dagen efter. Har man tacofärs kvar är det såklart fritt fram att göra en gratäng av resterna med lite krossade chips, crème fraiche, tacosås och riven ost och servera den till den överblivna salladen. Men har man till exempel ätit lövbiff på fredagskvällen vet vi nog alla hur lite det lockar att värma upp eventuella rester i mikron. Likheterna mellan en lövbiff och en skosula blir extra påtagliga dagen efter.

Till helglunch lagar vi ofta pannkakor. Vi har alltid ingredienserna hemma, och alla tycker om det. Men under sommaren har vi börjat smyga ner lite potatis eller majs i pannkakorna, och det har faktiskt gått att lura i små barnmagar ändå. Vi vuxna har även ätit ugnsrostade morötter och en klick fetaostkräm till. Den mest populära lunchen här hemma den senaste tiden är dock utan tvekan avokadomackan, denna tacksamma och goda, matiga macka som man alltid kan ha alla ingredienser till hemma, bara man planerar lite. Skivat surdegsbröd kan ligga på lut i frysen, en oöppnad fetaost kan vänta flera månader i kylen, och avokado bör man alltid ha hemma i väntan på att den ska uppnå perfekt mognad. Att det sedan är lite av en chansning varje gång man skivar upp den är en annan femma.

Om treåringen vågar smaka? Knappast. Men så byggdes inte Rom på en dag heller.

7 januari, 2018

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration