Andra Reportage

Årets grillkrönika

Jag har ju inte lagt ut årets grillkrönika, slog det mig. Faktum är att jag har varit riktigt dålig på att lägga ut krönikor i år. Jag gör ju uppslag varje månad i dagstidningarna Barometern och Smålandsposten, men sedan glömmer jag bort att lägga ut dem här på bloggen. Recepten brukar dock allt som oftast komma ut. Får ta och skärpa mig. Och nu är ju grillsäsongen inte på uppstart längre, utan snarare tvärtom. Fast man kan ju grilla året runt, och det är ju faktiskt bara augusti. Vi kommer att grilla länge till, och nästa gång blir redan imorgon, när vi ska ha stor familjemiddag och grilla vegetariskt. Syrrans svärföräldrar är här från Indien, mamma har en stundande födelsedag och vi är hungriga. Det finns alltid en anledning att grilla!Så var det grillsäsong igen, som alltid så här års. Frågan är väl om säsongen ens hann ta slut sedan sist? Numera är det så hippt att grilla att många låter grillen stå framme året runt. För grilltrenden växer för varje år, det råder det ingen tvekan om.

Egentligen har vi ju grillat sedan tidernas begynnelse, men bara på andra sätt och med andra förutsättningar. På samma sätt som vi kan känna hur vittringen av grannens flintastek en tidig lördagskväll blandas med vårt eget avund för att vi själva bara ska äta burkravioli, kunde våra förfäder för hundratals år sedan känna dofterna av vad som tillagades i en hydda lite längre bort. Säkerligen fanns det alltid någon som skulle vara värst i grannskapet och kunde stoltsera med både nyfångad hjort och hare, när man själv bara fått tag i en självdöd gammal bäver och lite visset ogräs att lägga på grillen.
På tal om ogräs är det populärare än någonsin att lägga grönsaker på grillen. Enligt ICAs årliga grillrapport som presenterades i våras vill hela 59% av den svenska befolkningen grilla mer grönsaker. Var femte svensk vill grilla mindre kött, och bland de som fortfarande vill grilla kött (här räcker jag upp en hand) vill en övervägande majoritet grilla svenskt kött, något jag tror snart kommer att bli lika självklart för många som det idag är att välja ekologiska grönsaker. (Det är inte många som vågar köpa dansk fläskfilé längre utan att först se sig ett varv runt omkring så att ingen lägger märke till en.) Övriga grilltrender är rimmat kött, sötpotatis och korv fylld med grönsaker. Även picklade grönsaker och grillad avokado är något som synts flitigt i mattidningarna under våren.
Själv tror jag även att den amerikanska barbeque-trenden är på frammarsch, med glaserade revbenssjäll som tillagas under flera timmar på grillen på låg temperatur. Smakerna är rökiga och söta, med kladdiga och krispiga ytor. Att hålla en jämn, låg temperatur under så lång tid i grillen är en utmaning, men med de senaste årens grillhets i åtanke borde både kunskapen och motivationen ha ökat markant hos det svenska, grillande folket.
Så ja, jag tror på långkok i grillen. Antingen det eller bäver.
14 augusti, 2016

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration