Andra Reportage

Krönika om hur du blir en äkta grillmästare 2015

Bara två dagar kvar till midsommarafton! Vädret verkar bli klassiskt midsommarväder – småkallt med skurar. Men det hör ju nästan till. Ikväll ska Olof förbereda sill som jag i vanlig ordning inte tänker äta av, istället satsar jag som vanligt på hembakat bröd med god ost när de andra äter sill, och sparar plats till det som kommer från grillen några timmar senare. I krönikan till grillreportaget jag skrev i maj kan ni läsa om hur man blir en äkta grillmästare 2015:

Så här blir du en äkta grillmästare, 2015:
Trodde du att det bara var att grilla, äta och sen vara nöjd? Inte 2015. Glöm det. 


Lägg istället ribban högt genom att skapa förväntningar. Berätta för kollegorna redan på måndagen att du ämnar grilla i helgen, och att det kommer att bli episkt. Om någon av kollegorna är inbjuden till ditt grillevent hemma i trädgården på lördag kväll, kan det vara bra att bygga upp förväntningarna redan nu. Prata gärna om att du har en egen slaktarvän (släng dig med förnamn), berätta att köttet är lokalt och ekologiskt, och passa gärna på att snacka lite skit om färdigmarinerade flintastekar. Vill du ta det hela ett steg längre, ring gärna upp din slaktarvän på mobilen så att alla hör, och beställ lite bogbladstek. Passa samtidigt på att dissa TV-program som Grillmästarna och avfärda dess deltagare som glorifierade korvgrillare.


När förväntningarna är upptrissade och almanackan visar lördag, plocka fram köttet du ska grilla i god tid så att det precis hinner bli lagom rumstempererat. Om du vill hänga med lite extra i 2015 års trender grillar du även fisk, skaldjur och grönsaker som till exempel avokado och endiver. Öppna en grillöl, snöra på dig ett läderförkläde och kliv i ett par träskor. Tänd grillen och invänta den rätta glöden. Öppna eventuellt en grillöl till. Lägg kött och grönsaker på grillen, och plocka fram mobilen för att dokumentera ditt grillande. Lägg ut din grillbild på instagram och facebook, och glöm inte att hashtagga den med allsköns ord på temat grillat. Gör det både på svenska och engelska, för säkerhets skull. Sansa dig lite, stäng locket till grillen och ha koll på grilltermometern så att köttet uppnår rätt temperatur. 


När gästerna sitter till bords och de omsorgsfullt grillade råvarorna ligger på tallrikarna, berätta på inspirerat servitörmanér allt du vet om köttet och grönsakernas ursprung. Ta inte åt dig äran för potatisen eller grillsåsen, såvida det faktiskt inte är du som varit sås- eller potatisansvarig. Avfärda allt beröm och alla kommentarer om att du borde ansöka till Grillmästarna nästa år med spelad blygsamhet och ett halvhjärtat ”äsch”. När gästerna gått hem och du fryst in eventuella rester till en pyttipanna, kolla mobilen igen ifall du fått några fler gilla-markeringar på din grillbild. Sätt på datorn, och vänta tills familjen gått och lagt sig. Tugga i dig en ölkorv i smyg och sök till Grillmästarna 2016.

17 juni, 2015

7 kommentarer

  1. Haha, grillandet är verkligen upptrissat ibland! Vi "slipper" i år eftersom kolgrill är förbjudet på de flesta campingar i södra Europa och det är en sån vi släpat med oss… 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration