Andra Pizza Reportage

Pizzareportage

Här kommer Olofs och mitt pizzareportage som nyligen har körts i Barometern och Smålandsposten. Att baka egen pizza är verkligen bästa sättet för att få pizzan precis så god som man vill ha den, och det är ett jättetrevligt sätt att umgås på.

Den här gamla bilden har jag grävt fram ur arkivet från när vi bakade pizza med Louise och Calle för ett par år sedan. Vi bakar nästan alltid pizza tillsammans när vi ses, vilket inte är lika ofta numera sedan de hade den dåliga smaken att flytta ända till Göteborg. Men snart kommer de och hälsar på oss igen, och då får vi se vilka nya smakkombinationer på pizzor som det resulterar i.

Den här pizzatoppingen är nog min favorit; parmaskinka, tomat, champinjoner, ost och färsk basilika.

Här kommer krönikan:

En av de godaste
pizzor jag ätit var en calzoneliknande historia toppad med parmaskinka och
parmesan, på en liten pizzeria i Kivik. Pizzabagaren hade ringar i öronen, rosa
T-shirt och såg ut som Pippi Långstrumps pappa, och lokalen var utrustad med
höga kyrkoliknande fönster och stora korgar med egenpressad äppelmust på
glasflaska. Mycket oväntat, och mycket trevligt. En av de sämsta pizzorna jag
ätit däremot, var förvånande nog i pizzans förlovade land. På en smal
kullerstensgata i italienska Toscana blev jag serverad en risig pizza med
plastig ost, trots att borden var täckta av röd- och vitrutiga dukar, chiantivinet
i glaset var kryddigt och prislistan indikerade en viss form av förväntad
standard. Allt annat stämde, utom själva pizzan. Precis lika oväntat, men
mindre trevligt.

Tjusningen med mat på
krogen är att man kan bli överraskad, åt båda hållen. Vill man däremot vara
säker på att få sig en riktigt trevlig pizzaupplevelse, då ska man baka den
själv tillsammans med sina vänner. Att bjuda hem kompisar på en middag som är
helt förberedd har sina fördelar, men att baka pizzor tillsammans och sedan
avnjuta sina mästerverk runt bordet kan bli så mycket roligare. Som värd kan
man förbereda deg och tomatsås, och sedan duka upp i köket med olika tänkbara
tillbehör som ostar, skinkor, svamp och grönsaker. Sedan får alla göra sin egen
pizza, något som brukar uppskattas av alla åldrar. När våra vänner som numera
huserar i Göteborg hälsar på oss bakar vi alltid pizza. Det har blivit lite av
vår gemensamma grej, och under de här kvällarna har flera recept på
pizzatopping kommit till. Några av dem kan du läsa mer om här på uppslaget, och
provlaga själv. Kanske redan nu till helgen?
20 februari, 2014

12 kommentarer

  1. Håhåhå, i april ska du få smaka på pizzor flicka lilla! På Prostens åt jag den bästa pizzan jag ätit. Nu innefattade den då tyvärr skaldjur, men det finns många andra goda också. Längtar!

    Kram kram

  2. Ja det finns ingen pizza som går upp mot den hemmalagade! Vi gillar när man lägger på lite av toppingen efter pizzan varit i ugnen, typ parmesanost, ruccola och lufttorkad skinka. Oftast blir det kalljäst pizzadeg, men då är det planering som gäller:)

    Härligt med matlagningstraditioner tillsammans med fina vänner, det gillar vi.
    Ha nu en riktigt skön och mysig helg kära ni,
    kramar från Ystad.

    1. Ja, att lägga på topping efteråt är verkligen hyvens. Ofta är jag så hungrig och exalterad när pizzan väl lyfts ur ugnen att jag helt glömmer bort det, men jag ska försöka komma ihåg det till nästa gång. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration