Andra Reportage

Helenas Kök – Grillat!

I lördags var det dags för Helenas Kök i tidningen Barometern igen, den här gången med grilltema. Krönikan till reportaget kommer här:

Fågelkvitter och vårblommor i all ära, för mig finns det få vårtecken som slår doften av grillat som sprider sig över småstadens villaområden i takt med kvällssolens värmande strålar. När vi flyttade till hus för snart tre år sedan var en stor klotgrill bland det allra första vi köpte. Efter att ha bott i lägenhet i många år var jag så sugen på att grilla att jag hade kunnat grilla mina frukostflingor. Under de senaste åren har grillen bokstavligt talat gått varm, och vi försöker förlänga grillsäsongen så mycket det bara går, samtidigt som vi hittar nya maträtter som lämpar sig för grillkolens glöd. Experimenterandet har resulterat i att vi numera gärna tillagar både huvudrätt och efterrätt på grillen, precis som tillbehör i stil med potatisgratänger och grönsaker.

Matintresset och kärleken till Öland har fått mig att allt mer uppskatta utflykter på ön där vi besöker små gårdsbutiker och handlar med oss lokalt kött hem, vilket också har gjort att jag har fått upp ögonen för något mer än den klassiska karréskivan. Bogbladsstekar och platta flankstekar av nötkött lämpar sig perfekt för grillning, för att inte tala om det här med lamm! Det smakar ju inte alls kofta! Man ska bara tillaga det rätt. Det bästa jag vet i grillväg är numera lammkotlett marinerad i choklad och chili, som jag vet kan låta lite udda, men som smakar helt fantastiskt. Det är ju så lätt att göra sin egen marinad, och det blir ju så mycket godare! Då vet man samtidigt vad marinaden innehåller, de färdiga marinaderna har i många fall omotiverat långa innehållsförteckningar. Oftast behövs det inte mer än lite olivolja, vitlök, färska kryddor och kanske en skvätt soya för att få till en marinad som slår den färdigköpta varan med hästlängder. Vad man marinerar sina frukostflingor i ska jag däremot låta vara osagt, allting blir inte godare av att grillas. Konstigt nog.

Tre av de fem recept jag tipsade om syns på tallriken ovan: Choklad- och chilimarinad till kött, potatisgratäng på grillen och getoströra. De två andra recepten var grillad ananas med kokosglass och tomattallrik med honung i dressingen.

2 maj, 2012

4 kommentarer

  1. Vilket härligt grillreportage! Den där potatisgratängen ska jag verkligen lägga på minnet och getoströra är ju gott till allt. (frågan är om den inte skulla passa perfekt till grillade frukostflingor)

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration