Andra, Grillat, Lamm, Nötkött

Choklad- och chilimarinad till grillat kött

Den här marinaden är utan tvekan den allra godaste marinaden jag vet till grillat nöt- och lammkött. Vi fick smaka den första gången hemma hos min kompis Tessan, och sedan dess är vi fast. Det är knappt så att vi vill testa andra marinader, för vi har så svårt att tro att det skulle kunna smaka bättre än så här. Hemma hos oss är det alltid Olof som gör den, och efter att ha tillrett den väldigt många gånger så har receptet kommit att bli enligt följande:

4 chilifrukter
ca 3 dl vatten till kokning
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 kanelstång
1,5 tsk kummin
3 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
ca 2 dl raps- eller olivolja
———-
flingsalt till servering

Snitta upp chilifrukterna, ta bort kärnorna och finhacka chilifrukterna. Koka dem i 3 dl vatten i en liten kastrull i ca 10-15 minuter, tills du har ca 1 dl vätska kvar i kastrullen, chiliresterna inräknade. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Mortla kummin och kanelstång (var noga med att kanelstången ska finkrossas), och pressa vitlöken. Blanda med chokladen. Slå över den varma chilivätskan, och rör tills chokladen smält. Rör ner oregano och olja, och rör samman till en marinad. Använd eventuellt en mixer om det behövs för att få marinaden helt slät. (Om du vill undvika små bitar av kanelstång, t ex. Själva brukar vi inte mixa den.) Lägg köttet som ska marineras i en plastpåse där du även häller ner marinaden, slå en knut på påsen och gnid in marinaden i köttet. Låt gärna köttet få marineras en dag eller natt i kylen, innan du grillar det. För extra god smak vid servering, strö över flingsalt på köttbitarna precis när de tagits av från grillen.

7 Kommentar

 1. Gabriella´s MAT

  30 april, 2012 at 11:56 f m

  Åh detta måste jag prova! Perfekt timing, har precis börjat fundera över vad för slags marnader man ska testa i år 🙂

 2. Amy's piece of cake

  30 april, 2012 at 2:21 e m

  Låter onekligen riktigt gott med både choklad och chili. Tror du det kan bli gott med grönsaker också? För sådana som mig som är vegetarianer…

 3. Desiree

  30 april, 2012 at 5:31 e m

  Detta lät verkligen spännande och gott. Detta recept ska jag ta och prova.

 4. Glitter och grus

  30 april, 2012 at 8:18 e m

  Låter ju helt fantastiskt! Tack för inspiraton!

 5. Mårtenssons kök

  1 maj, 2012 at 10:17 f m

  Oh yes, lagd i minnet och i mapepn!

 6. Helena

  1 maj, 2012 at 6:08 e m

  Amy, jag har aldrig testat det till grönsaker, men det måste ju funka bra. Om du testar – berätta gärna hur det blev! 🙂

 7. Remsan

  1 maj, 2012 at 8:03 e m

  Vi testade denna marinad förra sommaren efter tips från dig när vi hade choklad- och hallontema på middagen. Men jag ser att ni har förfinat receptet. Så nu måste jag testa den nya varianten också!

Lämna en kommentar