Grillat Vilt

Tjälknöl på älg i whiskymarinad

Tjälknöl älg whisky lönnsirapNi vet hur det ibland står i tidningar att ”hela den här bilagan är en annons för Leffes dammsugare?” Det är ju som bekant tidningarnas sätt att frånsäga sig åsikter, förmodad ful layout samt följa marknadsföringslagen. Nu är det ingen layout jag vill frånsäga mig i det här blogginlägget utan snarare hur det hela gick tillväga, för det är i ärlighetens namn något av en rökig gråzon.

Grilla manligtDet här var helt och hållet ett Olof-projekt. Ett mycket rökdoftande sådant. Själv höll jag mig (eller framförallt barnen) borta från grillen medan Olof engagerade sig i sitt rökprojekt och sin rökinsats till grillen –”The Smokenator”. Jag älskar alla namn som hänvisar till Terminator, och den lilla erfarenheten jag har är odelat positiv; Ballys pälskam Furminator är till exempel helt fantastisk, och Olof verkar väldigt nöjd med sin Smokenator. Han köpte den på en amerikansk hemsida av kreatören själv, och det är precis vad det låter som, en liten rökinsats man stoppar i sin Webergrill för att få den att fungera som en rök.

grilla älgVår kompis som jagar hade förärat oss en bit älgstek till projektet, och Olof bestämde sig för att det skulle bli tjälknöl på grillen i whiskymarinad med lönnsirap. Likt Terminatorklingande namn brukar saker som innehåller sådant som whisky och lönnsirap också bli extra trevliga.

Smokenator Webergrill weber rökDen här grillen fick vi som pris när bloggen vann Matbloggsprisets kategori ”Bästa grillinnehåll” för några år sedan. En får tacka, grillen har fungerat som smort. På bilden ser man hur det ryker om tjälknölen. Visste ni förresten att namnet tjälknöl har med tjäle, alltså fryst, att göra? Det visste ni säkert, men själv hade jag aldrig tänkt på det. Tjälknöl är att man helt enkelt tar ett stycke kött, ofta älg, direkt från frysen och stoppar in det som det är in i ugnen, och där får det gå i flera timmar. Sedan lägger man det i en marinad/lag några timmar, och sedan har man sig ett mört och fint kött. Det finns flera bra och enkla recept på nätet om man bara googlar på ”tjälknöl”.

Man behöver absolut inte röka det eller ha det på grillen, utan det räcker finfint att bara ugnssteka den. Här var det mer Olof som ville ha ett grillprojekt och använda sin Smokenator. När man har rökt köttet på det här sättet smakar det väldigt kraftigt, både rökningen och marinaden ger mycket smak, och det gör att köttet lämpar sig mer att äta på en charkbricka eller på en macka på samma sätt som julskinka. Det är riktigt gott. Ifall ni är utrustade med någon form av rök och vill testa Olofs tillvägagångssätt, så gjorde han ungefär så här:

Skriv ut

Rökt tjälknöl på älg i whiskymarinad

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Älgstek som gått från frysen till ugnen till en rökig grill, och sedan fått nattbada i whisky. Gott? Mycket! Då köttet smakar väldigt mycket på grund av rökningen lämpar det sig bättre att servera på charkbricka eller på macka än som klassisk köttbit med sås och potatis.

  • Total tid: Något oklart...

Ingredienser

Scale

800-900 g älgkött, fryst

Marinad/lag:

  • 3,5 dl vatten
  • 1 dl whisky
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,25 dl salt

Instruktioner

Sätt ugnen på 90C. Lägg den frysta älgsteken i nedre delen av ugnen, och kör den några timmar tills den uppnått en innertemperatur på 50C. I slutet av tiden – dra igång grillen och rökgrilla sedan älgsteken någon timme tills den kommit upp i en innertemperatur på 65C. Grilla på låg temperatur, eftersträva att temperaturen i grillen ska vara ca 90C, precis som det var i ugnen. Ta köttet från värmen, rör ihop marinaden och lägg stek och marinad i dubbla plastpåsar som du placerar i en stor skål i kylen. Låt stå till nästa dag. Vid servering; häll av marinaden/lagen, badda köttet lätt med hushållspapper och skär köttet i tunna skivor.

 

25 september, 2018

3 kommentarer

  1. Hej, låter mycket gott! Då jag har frysen full av älgkött är det här definitivt något jag måste testa istället för den vanliga tjälknölen jag brukar göra. Vad hade ni för ”smak” på röken?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration