Fisk Grillat

Grillad fisk

Grillad fisk i foliepaket

Brukar ni grilla fisk i foliepaket? Med brynt smör, dill och citron? Det är verkligen hur gott som helst, om man gillar fisk. För nu ska jag vara ärlig; jag älskar inte fisk. Jag har aldrig gjort det. Jag känner likadant inför skaldjur också. Faktum är att man kan summera det med att jag inte är så glad i något alls från havet. Patetiskt men sant.

För några år sedan kom det en kille hit och knackade på dörren och hade parkerat en fiskbil utanför och undrade om vi ville köpa fisk. Lite som glassbilen fast med fisk i stället. Till ljudet av Ballys ogästvänliga ylande i dörrentrén förklarade jag som det var, att jag helt enkelt inte gillar fisk något vidare.

Varför har jag då daskat upp en fisk med tillhörande recept här då? Under nästan tio års tid var jag matskribent för dagstidningarna Barometern och Smålandsposten, och varje år i maj hade jag grillreportage. Fisken lös med sin frånvaro inte bara i grillreportagen, utan även i alla andra reportage varje månad. Så ett år i maj kände jag att det helt enkelt var dags att jag rasslade ur mig en fisk.

Stackars Olof som av förklarliga skäl sällan får igenom fiskmiddagar här hemma blev jätteglad och skyndade sig till affären och köpte fisk. Jag trodde han skulle komma hem med några fredliga filéer, men han kom hem med fisken ni ser på bilden. Som tur var så var den i alla fall rensad. Det kan man få hjälp med i fiskdisken, för övrigt. Man kan ju även välja att köpa filéer från början. Det där är ju en smaksak. Fisken på bilden var en regnbågslax, och i det här receptet funkar det även bra med röding, abborre eller gös. Säkerligen med fler fiskar också.

Jag brukar mörka för barnen att jag inte gillar fisk. Några dagar i månaden äter vi panerad fisk och det är helt okej. Det smakar ju mest panering. Därför tycker jag att fish and chips kan vara ganska trevligt. Men jag skulle ju hellre beställa en köttbit på en restaurang än fisk. Men är jag hemma hos någon som bjuder på fisk så äter jag upp den, såklart. Min mamma har ju ändå uppfostrat mig väl.

Men jag ska vara ärlig en gång till; fastän jag inte gillar fisk något vidare, så var faktiskt den här grillade fisken i foliepaket god. Smakerna av dill, citron och brynt smör kom verkligen fram, och fisken fick fin konsistens och middagen kändes liksom fräsch och trevlig. Så vi ska faktiskt grilla fisk i paket snart igen.

Skriv ut

Grillad fisk

Grillad fisk i foliepaket med somriga smaker av dill, citron, brynt smör och kapris. En fräsch middag med mycket smak!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 15 min
 • Total tid: 15 min + grilltid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 1 fisk, ca 450-500 g (t ex regnbågslax, röding, abborre eller gös)
 • 0,5 citron
 • 1 knippe dill
 • 2 tsk kapris
 • flingsalt
 • 150 g brynt smör
  ————
 • potatis till servering

Instruktioner

Om du köper en färdigrensad fisk i matbutikens fiskdisk behöver du inte rensa den själv. (Fisken på bilden är en regnbågslax.) Fortsättningen av det här receptet grundar sig i att fisken är rensad och snittad.

Bryn smöret i en liten kastrull på hög medelvärme. Smöret är klart när en vitskummig yta har stigit, det har tystnat i fräsandet och luktar nötigt och gott. Häll över smöret i en kanna så att bryningsprocessen avtar och smöret inte riskerar att brännas vid.

Skär citronen i skivor och halvera skivorna.

Lägg fisken hel i ett stort foliepaket och fyll den färdigsnittade fisken med grovhackad dill, citron, kapris, salt och ca 5 msk brynt smör.

Kläm ihop foliepaketet (dock inte helt ihopklämt, röken ska fortfarande kunna hitta in och lämna lite smak) och grilla fiskpaketet under lock tills fisken är genomstekt. (Rekommenderad innertemperatur är ca 58-60 grader.)

Servera med potatis. Låt gärna resterande brynt smör få stå framme vid servering, så att man kan hälla på mer brynt smör på sin fiskportion.

Fiskkategorin här på bloggen må vara ganska skral, men jag har faktiskt ett recept på fish and chips också! Och ifall någon är orolig över kvalitén på mina fiskrecept så låter Olof hälsa att han går i god för dem för att han är en fiskälskande medkreatör. Okej, han kan ligga bakom recepten faktiskt. Helt och hållet. Det här receptet han har på grillad flundra är ju toppen.

28 maj, 2022

8 kommentarer

 1. Men ojojoj, vi som äääälskar fisk! Vi äter nog fisk i snitt 5 middagar av 7. MEN vi kan inte grilla nu. Vi har med oss en kolgrill och nästan alla campingar i Europa har förbud mot kolgrill…. suck!

  1. Oj, 5 dagar av 7? Det var ofta det! Men fisk är ju jättebra, jag önskar verkligen att jag tyckte mer om det.

   Vad surt med kolförbuden, det visste jag inte.

 2. Åh åh åh, vi fullkomligt älskar hel fisk (ja fisk överhuvudtaget iofs)! Ja att tillaga och äta alltså, få inga andra konstiga idéer:) Att fylla den med godsaker och grilla eller ugnssteka blir så bra och goda smaker. Vi slänger gärna i tomatskivor eller fänkål, lite salladslök eller purjolök också.
  Och du Helena, än är inte undrens tid förbi, vem vet en dag kanske den där fiskbilen får höra något annat från dej 🙂

  Kramar

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration