Kalmar Sponsrat inlägg

På cykeltur i ett blomstrande Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Körsbärsträd stadsparken Kalmar
Häromdagen var min kompis Ólida och jag på tur i Kalmar med våra cyklar, och det var mitt i trädblomningens tid. Körsbärsträd, magnolia, äppelblom… Det är en så otroligt vacker tid just nu!
Tulpaner stadsparken Kalmar
I stadsparken blommar tulpanerna för fullt…
Stadsparken Kalmar
…och jag pekade ut för Ólida var jag hade stått och fått mina balbilder fotade när jag tog studenten för 22 år sedan. Samma dag hade jag vinkat till Olof som var där på fotouppdrag med sin kollega, och i slutet av den sommaren gick vi på vår första dejt och åt middag på Ernesto. Och resten är ju som sagt historia.
Kalmar slott
Från en sorts historia till en annan, så gick vi därefter in på Kalmar Slott för att besöka den nya utställningen om journalisten Ester Blenda. Just nu visas även bilder från när Ölandsbron byggdes eftersom bron firar 50-årsjubileum i år.
Butiken Kalmar slott
Jag älskar slottsbutiken som finns i entrén till Kalmar slott! Den är långt ifrån en sedvanlig souvenirbutik. Här finns vackra kort och block, ljusstakar, keramik från Sthåls, roliga saker för barnen och mycket mer.
Ester Blenda
Ester Blenda var journalist under det tidiga 1900-talet då det inte var många kvinnor som hade det yrket, och hon är det första exempel vi har i Sverige på det som senare kom att kallas för wallraffande, alltså undersökande journalistik. Hon klädde ut sig till piga och tog jobb på en bondgård för att i Svenska Dagbladet och i en bok sedan beskriva hur pigorna verkligen hade det, något som kom att resultera i bättre villkor för kvinnor som jobbade som pigor.
Ester Blenda utställning Kalmar slott
Hon kämpade för kvinnlig rösträtt, gjorde resereportage och var en äventyrerska som ville berätta om hur de vanliga människorna hade det. Utställningen är fantastiskt bra, och man kan läsa mer om den här.
Söderport Kalmar
Av kultur blir man hungrig, och Ólida och jag lät cyklarna stå kvar utanför slottet och gick in på Söderport i slottsallén och åt lunch.
Hamburgare Söderport
Deras hamburgare är extra goda, jag väljer alltid Söderports burgare på menyn när jag är där.
Restaurang Söderport Kalmar
Ólida valde habaneroburgaren, såklart. Hon kommer från Mexico och älskar stark mat. När vi är på bio har hon alltid med sig en egen liten flaska med superstark chilisås som hon häller över popcornen. Jag smakade en gång och hade ont i munnen i tio minuter.
Kalmarsundsparken
Ólida träffade en svensk kille för många år sedan när de båda pluggade, och kärleken förde henne först till Vimmerby och sedan till Öland där de nu bor inte så långt ifrån oss, och våra äldsta döttrar går i samma klass. Även om Ólida har bott på Öland i många år har det inte blivit av att hon besökt en del av de ställen som finns utanför centrumkärnan, och de är ju inte heller alltid så lätta att känna till om man flyttat hit från en annan stad. Därför hade vi med oss cyklarna så att jag kunde visa henne mina favoritplatser från den tiden då Olof och jag bodde i lägenhet i Kalmar.
Stensö Fiskeläge
Stensö Fiskeläge är just ett sådant ställe, med sina pittoreska, röda små fiskebodar. Det är gångavstånd från Kalmar centrum hit, men det går ju helt klart fortare med cykel.
Cykla Kalmar
Speciellt en dag som denna då regnet föll med jämna mellanrum.
Stensö badplats
Direkt efter Stensö fiskeläge i början av joggingslingan finns en badplats med en lång brygga, och jag visade var vi brukade cykla och bada när vi bodde i Kalmar, och var vi brukade promenera med vår hund Bally om kvällarna.
Krusenstiernska trädgården
När vi cyklade tillbaka mot stadskärnan igen passade vi på att gå in på Krusenstiernska trädgården som ju har öppnat för säsongen. Just nu blommar alla äppelträden därinne, och vi köpte oss en bricka med klassiskt tantfika. Krusenstiernska är en av Kalmars äldsta gårdar, och här skulle det inte kännas rätt med något annat än tantfika. Och man älskar ju tantfika, eller klassiskt, svenskt fika som det ju är. Chokladbollar, Silviakaka, kolasnittar… Ólida må älska sin chili, men hon älskar de svenska småkakorna minst lika mycket!
Äppelblomning Krusenstiernska
När jag var mammaledig med barnen var jag ofta i Krusenstiernska trädgården, för här finns gott om yta och man kan ha med sig en filt att sitta på med barnen.
Fika Krusenstiernska
Men det finns bord också såklart, och på somrarna kör de ju alltid sina härliga teatrar här på gården. Krusenstiernska gården har fått sitt namn efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Den har tagits om hand av driftiga kvinnor genom historien, och drivs idag som en stiftelse där gården är öppen för allmänheten. Den är en av få helt bevarade stadsträdgårdar från förr som finns i Sverige idag.
Lena Keramik Kalmar
Efter fikat cyklade vi upp mot centrum, och jag passade på att visa Ólida var jag köpt min favoritmugg på Lena Keramik vid de gulliga små husen som ligger i närheten av Olgas, Kallskänken och Stagneliusskolan. När vi kom hem igen satt det fint med en kopp té i den.
30 maj, 2022

6 kommentarer

    1. Visst gör det? Är så glad att vi bor i den region där vi bor, för här finns så mycket fint med både Kalmar och Öland som blir en prima paketdeal! 🙂

  1. Vilken härlig dag i Kalmar! Så mycket vackert och intressant att se och trevliga mat- och fikaställen finns det gott om när man behöver en paus.

    1. Visst är Kalmar toppenbra?! Här finns alltid något att se och göra, och ställen att äta och fika på finns det verkligen gott om. Heja Kalmar!

    1. I’m happy to hear that you liked it Nayive! 🙂 Kalmar is a very beautiful town, and especially this time of the year when everything is in bloom.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration