Grillad spetskål med purjopesto
Vad tror ni kommer att bli årets grej att lägga på grillen? Jag tror på spetskål! Inte för att det har ett nyhetsvärde i klass med politiska skandaler, folk har ju grillat spetskål förr, men jag tror helt klart att allt fler kommer att upptäcka spetskålen i sommar. Jag ser framför mig hur inbitna köttgrillare med läderförkläde och träskor tuggar spetskål, hummar gillande och säger att ”Jo, det här var ju faktiskt riktigt gott”. (Och ja, jag syftar till stor del på medelålders män.)
Dessutom såg jag på ICA häromdagen att de säljer halverad, färdigförpackad spetskål som just grilltillbehör, vilket stärker mina misstankar. Vi testade att grilla spetskål första gången förra sommaren, och det var jättegott!
Men hur hippt det än må vara med grillad spetskål, så behöver den lite smaksättning. Själv gillar jag att äta den med en pikant pesto med smak av purjolök och jordnötter. Peston påminner ganska mycket om grönkålspeston, som säkerligen också skulle vara jättegod till, (för att inte tala om ramslökspeston!) men det blir lite mer riv i peston när den baseras på purjolök. Andra alternativ som också skulle passa prima till är jordnötssås eller brynt smör och krydd- och nötblandningen Dukkah.
Men nog med namedropping om annan topping – nu är det ju purjolökspesto det handlar om här och inget annat. Grillad spetskål med nyskapande purjolökspesto som får finfin sälta från jordnötterna i den. Och ja, man får vin till om man vill.
Skriv utGrillad spetskål med purjopesto
Grillad spetskål med smakrik pesto på purjolök och salta jordnötter. Grönt, smakrikt och nyskapande!
- Total tid: 15 min + grilltid
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 1 stor spetskål eller flera små
- 2–3 msk olivolja
- Salt & peppar
Purjolökspesto:
- 1 dl saltrostade jordnötter
- Den gröna blasten av en liten purjolök, ca 100 g
- 2 dl riven parmesanost
- 0,5 citron, pressad saft
- 0,75 dl olivolja
- Salt & peppar
Instruktioner
Börja med peston. Lägg jordnötterna i en mixer och mixa några varv så de blir hackade.
Skölj purjolöksblasten och skär den i mindre bitar. Lägg i mixern, och mixa lite till.
Grovriv parmesanost och lägg i mixern, och tillsätt pressad citronsaft och olivolja. Mixa till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort stamkanten på spetskålen, ta bort det yttersta bladet om det behövs och dela den i fyra delar så att du får fyra klyftor. (Är spetskålen liten räcker det att halvera den.) Pensla klyftorna med olivolja och salta och peppra. Grilla kålen på hög värme i ca 5 minuter, vänd den då och då.
Servera kålklyftorna med purjolökspeston.
Det där ser gott ut! Prova gärna våra kakor i Djupvik i sommar på https://www.elise.bar
Det gör jag gärna! Där har jag inte varit än, så det ser jag fram emot! 🙂
Men smarr! Detta ska testas redan i helgen. Letar jämt nya vegotips! Trött på kött på många sätt! Dålig på att kommentera men läser allt med stor behållning! Och lagar massor av recept om och om igen; säkra kort här! Hur går det med kokboken? Väntar med spänning! 🥰
Anna, så roligt att höra ifrån dig! 🙂 Kul att du är pepp på purjopeston och spetskålen! 🙂 Haha, boken har hamnat lite på prio 2 under våren då det varit mycket artiklar till tidningar att skriva istället, men jag lovar att göra ett ryck! Men till boken då – vilka är dina trotjänarrecept? Alltid bra att veta vad läsarna gillar allra mest ju! 🙂
Men vad gott detta var. Mums😄 kommer att göra detta igen. Tack.
Vad roligt att höra Laila, tack så mycket! Alltid så roligt att få höra vad ni tyckte. 🙂