Fläskkött, Grillat, Sås

Asiatiska grillspett med frisk myntasås

Asiatiska grillspett Har ni testat att grilla fläskkarré på spett någon gång? Det blir riktigt saftigt eftersom fläskkarré som bekant är väldigt saftigt, men det är också ett kött som behövs piffas upp med lite marinad så att det händer något smakmässigt. Och när man är trött på köpemarinad kan det vara kul att känna sig lite nyskapande och prova något nytt. Säg hej till din nya, hemgjorda asiatiska marinad! Ingefära, vitlök, lime och soja, och så lite sötma och sälta också. Riktigt gott!

MyntasåsTill de asiatiska grillspetten smakar en frisk och fräsch myntasås gott, och som tillbehör är grillad hjärtsallad eller grillad romansallad gott. Både spetten och myntasåsen kan förberedas innan och vänta i kylen tills det är dags att börja grilla.

Ett annat prima recept i samma andra är asiatiska, grillade lövbiffsspett. Där är marinaden mer baserad på sötsur sås och sesamolja, och de blir klara i ett kick då lövbiffen är så tunn att den helst bara vill studsa av och på grillen.

Skriv ut

Asiatiska grillspett med frisk myntasås

Asiatiska grillspett

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 3,20 av 5 recensioner

Loading...

Saftiga och grymt goda grillspett på fläskkarré i asiatisk marinad med smak av ingefära, lime och soja, som serveras med en frisk och fräsch myntasås.

  • Total tid: Ca 20 min + marinering + grillning
  • Antal portioner: 4 1x
Scale

Ingredienser

  • ca 600800 g fläskkarré (fläskfilé funkar också, men det blir saftigare med karré)

Marinad/pensling

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära, ca 3 cm riven
  • 2 lime, skal och saft
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk ostronsås (kan uteslutas)

Övrigt:

  • 3 msk farinsocker
  • grillspett

Myntasås:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grekisk (alt. turkisk) yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • ca 10 blad färsk mynta, hackade
  • salt och peppar

Instruktioner

Blanda samman alla ingredienser till myntasåsen och låt den gärna stå till sig i kylen någon timme före servering.

Till marinaden/penslingen – gör hela satsen, men tänk på att dela den på hälften när den är klar och bara marinera köttet i halva mängden, för den andra halvan ska läggas undan och användas till att pensla köttet med under tiden som det grillas, det kommer att göra mycket för smaken.

Pressa ner vitlöksklyftorna till marinaden i en skål. Riv ner ingefäran (ta bort och släng skalet först) och riv skalet fint på limefrukterna och pressa ner saften. Blanda ner olja, soja, fisksås och ostronsås.

Skär köttet i tärningar och lägg ner i hälften av marinaden. Låt marinera några timmar innan du trär upp köttbitarna på spett.

Grilla spetten under lock på indirekt värme vid sidan av kolen, och vänd dem då och då och pensla dem med en värmetålig pensel med den halvan av marinaden som du har kvar. Strö samtidigt på farinsocker på spetten, för en karamelliserad yta.

Servera med myntasås och t ex grillad sallad.

14 Kommentar

  1. Sofie Johansson

    15 juli, 2016 at 8:32 f m

    Smarrigt! Detta ska jag absolut testa!

    1. Helena

      21 juli, 2016 at 11:51 f m

      Kul! Hoppas du gillar det! Jag testade med många olika kryddor och köttsorter innan jag kom fram till att det här blev bäst. 🙂

    1. Helena

      21 juli, 2016 at 11:51 f m

      Lovar att det smakar super! Kram!

  2. Charlotte Uleskog

    21 juli, 2016 at 11:25 f m

    Jag är ju vegetarian men gillar myntasåsen! 🙂 Blir så gott och fräscht med mynta 🙂

    1. Helena

      21 juli, 2016 at 11:52 f m

      Myntasåsen är ju även supergod till grillade grönsaker! :-)Måste själv bli lite bättre på att grilla mer vegetariskt.

  3. Ann Corderfeldt

    18 maj, 2019 at 6:03 e m

    Detta har vi ätit ikväll. Varmt och skönt, så vi satt ute och åt. Detta var så himla gott och smakfullt. Kan verkligen rekommenderas. Ät och bara njut. Supersmarrigt. Tack för ett jättebra recept. Ann C

    1. Helena

      21 maj, 2019 at 6:55 e m

      Vad roligt att höra Ann! Tusen tack för din fina kommentar, så glad att du gillade receptet! 🙂

  4. Lena

    24 maj, 2019 at 5:02 e m

    Spännande måste testas….

    1. Helena

      24 maj, 2019 at 6:43 e m

      Kör hårt Lena! 🙂

  5. Helena

    24 maj, 2019 at 5:55 e m

    Hej!
    Vet ju att du vurmar för Öland:). Om man ska åka dit med två barn (3 och 6) i sommar, vilken del av ön rekommenderar du att man åker till samt bor på? Tänker både utifrån stränder och caféer, restauranger etc. Ska grotta ner mig i dina tips och guider kring Öland:).

    Tack för en fin (samt vardagsrealistisk) blogg:)!

    1. Helena

      24 maj, 2019 at 6:53 e m

      Hej Helena! Vad roligt att du ska till Öland! Alltså nackdelen med att bo här är att man blir dålig på att avgöra var andra borde bo när de kommer hit som besökare. 😉 Men själv gillar jag ju Färjestaden, att bada vid stranden här i hamnen och sedan kunna gå upp och ta en glass på ÖlandsChoklad, eller äta middag där på kvällen. Färjestaden är ju en bra utgångspunkt för att ta sig till fler ställen på Öland, det tar ca en timme till Böda har jag för mig, och det är ca 25 min till Borgholm. Men att bo kring Böda är säkert också trevligt, hela anläggningen kring Böda Sand är väldigt barnvänlig, och det känns som att man är utomlands när man är där. Då kan man äta hamburgare på Kalk i Löttorp också vilket är hyvens, både för att hamburgaren är gudomlig och för det faktum att det finns en LEKHÖRNA. Sånt gillas! Stor kram, hoppas att ni får det toppen kring Öland! Jobbar som sagt på en Ölandsguide som jag hoppas få klar lagom till semestern.

  6. Helena

    27 maj, 2019 at 1:14 e m

    Hej igen!
    Tack för alla Ölands-tips! Och väntar med spänning på guiden:)!

    1. Helena

      28 maj, 2019 at 9:02 f m

      Det var det lilla! Haha, jag ser också fram emot guiden! 😉

Lämna en kommentar