Skriv ut

Asiatiska grillspett med frisk myntasås

Asiatiska-grillspett

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3.2 from 16 reviews

Saftiga och grymt goda grillspett på fläskkarré i asiatisk marinad med smak av ingefära, lime och soja, som serveras med en frisk och fräsch myntasås.

Ingredienser

Scale
  • ca 600800 g fläskkarré (fläskfilé funkar också, men det blir saftigare med karré)

Marinad/pensling

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära, ca 3 cm riven
  • 2 lime, skal och saft
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk ostronsås (kan uteslutas)

Övrigt:

  • 3 msk farinsocker
  • grillspett

Myntasås:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grekisk (alt. turkisk) yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • ca 10 blad färsk mynta, hackade
  • salt och peppar

Instruktioner

Blanda samman alla ingredienser till myntasåsen och låt den gärna stå till sig i kylen någon timme före servering.

Till marinaden/penslingen – gör hela satsen, men tänk på att dela den på hälften när den är klar och bara marinera köttet i halva mängden, för den andra halvan ska läggas undan och användas till att pensla köttet med under tiden som det grillas, det kommer att göra mycket för smaken.

Pressa ner vitlöksklyftorna till marinaden i en skål. Riv ner ingefäran (ta bort och släng skalet först) och riv skalet fint på limefrukterna och pressa ner saften. Blanda ner olja, soja, fisksås och ostronsås.

Skär köttet i tärningar och lägg ner i hälften av marinaden. Låt marinera några timmar innan du trär upp köttbitarna på spett.

Grilla spetten under lock på indirekt värme vid sidan av kolen, och vänd dem då och då och pensla dem med en värmetålig pensel med den halvan av marinaden som du har kvar. Strö samtidigt på farinsocker på spetten, för en karamelliserad yta.

Servera med myntasås och t ex grillad sallad.