Vardag, Vegetariskt

Palak paneer

Palak paneer

Den indiska maträtten palak paneer är en uppskattad klassiker hos många, och ett populärt val på de indiska restaurangmenyerna. Sedan tror jag även att det bidrar lite att den är ganska mild i smaken jämfört med kryddigare maträtter. Här lite mer norrut har vi något, ähurm, mjäkigare smaklökar. Eller jag ska väl främst tala för mig själv, men jag har det i alla fall. När det kommer till riktigt kryddstark, orientalisk mat är jag en mes, och det står jag för.

Kanske att det är därför som jag alltid känner mig trygg när jag hittar palak paneer på menyn på en indisk restaurang, oavsett vilket land jag befinner mig i? Gott är det i alla fall, och så enkelt att laga att det är lätt att få den lika god hemma som på den indiska restaurangen.

Ös på med mer kryddor ifall ni vill, det blir bara gott! Det här receptet är dock anpassat för att inte barnen (och jag) ska tycka att det är för starkt. Vimals mamma har varit med och berättat vad hon brukar ha i sin egen palak paneer, och utifrån det har jag skapat receptet. Hoppas att ni ska gilla det lika mycket som vi gör här hemma!

Skriv ut

Palak paneer

Palak paneer

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 3 recensioner

Loading…

Palak paneer är en supergod och lättlagad indisk maträtt som är populär på indiska restauranger tack vare sin ofta milda smak av spenat och ost. 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 30 min
  • Antal portioner: 5 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 pkt paneerost á 225 g
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 g smör + ytterligare 25 g
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk finriven, färsk ingefära
  • 1 rågad tsk flingsalt
  • 1 tsk hela kumminfrön
  • 0,5 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Lite chilipulver
  • 450 g fryst hackad spenat, tinad
  • 1 dl grädde
  • Ca 0,5 dl vatten

Instruktioner

Skär paneerosten i mindre tärningar och stek den i stekpanna i lite smör eller olja tills den får lite stekyta. (Detta moment är inte nödvändigt och kan uteslutas, men själv tycker jag att det blir godare.) Lägg över på tallrik.

Smält 50 g smör i en stekpanna. Hacka rödlöken och tomaterna, pressa vitlöken och fräs i smöret.

Tillsätt tomatpuré, ingefära, salt och kryddor, och rör sedan ner den tinade spenaten. Pressa gärna ur överflödig vätska ur spenaten.

Tillsätt grädde och låt allt koka samman. Kör såsen slät med stavmixer om du vill ha en slätare sås. (Kan rekommenderas för att sälja in den bättre hos barn.) Späd med vatten till önskad konsistens.

Rör ner paneerosten och låt allt bli varmt, servera sedan med t ex jasminris.

Lämna en kommentar