Efterrätter

Kladdkaka med After Eight

Kladdkaka After Eight

Gillar du mintchoklad? I så fall kommer du att älska att den här lyxiga kladdkakan med After Eight! Det är After Eight både i själva kladdkakan och i glasyren ovanpå, och glasyren har även fått lite extra mintskjuts av pepparmintsarom.

En lyxigare kladdkaka för speciella tillfällen

Det här är en kladdkaka som passar bra när man vill ha en lite lyxigare dessert som man vill förbereda helt innan, och den passar vid högtider som nyår, påsk och alla hjärtans dag. Dagar då man kanske orkar lite extra dessert.

För jag ska inte sticka under stol med att den är ganska mäktig, så har man ätit en riktigt rejäl middag kan man nog bli ganska så mätt om man äter en sådan här mintchokladtårta också. Men men, livet är ju kort, eller hur?

Gör den dagen innan för bästa resultat

Jag rekommenderar att man gör den här lyxiga kladdkakan dagen före den ska serveras, och att den serveras kylskåpskall med lite vispad grädde till. Rent generellt så är det ju alltid så med kladdkaka, att den blir som allra bäst i konsistensen när den fått sätta sig i kylen över natten. Jag brukar göra glasyren på morgonen den dagen kladdkakan ska serveras, så är kakan kall när jag brer på glasyren och den stelnar fortare.

En ask After Eight räcker

Nämnvärt är också att det räcker att köpa hem en klassisk After Eight på 400 g, man kommer till och med att få några bitar After Eight över. Och det är ju himla trevligt. Men skulle det vara så att man inte är så mycket för mintchoklad men ändå vill göra en kladdkaka utöver det vanliga…

Kladdkaka med dulce de leche
… så rekommenderar jag den här supersmarriga kladdkakan med dulce de leche. Ett av de allra bästa recept jag rasslat ur mig.
Och när vi ändå är inne på dekadenta desserter så är den här tiramisun med Baileys helt fantastiskt god.
Skriv ut

Kladdkaka med After Eight

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Lyxig, himmelskt god kladdkaka med After Eight både i kladdkakan och glasyren! Perfekt till högtider som nyår och påsk.

  • Författare: Helena

Ingredienser

Scale

Kladdkaka:

  • 200 g smör
  • 100 g choklad (70%)
  • 100 g After Eight-choklad (12 st plattor)
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,25 dl mjöl
  • 1 msk kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • knappt 1 tsk flingsalt

Glasyr:

  • 50 g smör
  • 100 g After Eight-choklad (12 st plattor)
  • 0,5 tsk pepparmintsarom
  • 0,5 dl vispgrädde

Tillbehör:

  • nyvispad grädde att servera med
  • färska myntablad att garnera med
  • Extra After Eight-bitar/plattor

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 C.

Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. (Välj en lite större kastrull så kan du göra hela smeten i kastrullen och spara på disk.) Ta plattan från värmen och rör ner vanlig choklad bruten i bitar och After Eight-choklad. Rör tills allt har löst sig.

Rör ner äggen, ett i taget, och fortsätt röra ner socker, vaniljsocker, mjöl, kakao och bakpulver, och smaka av med lite flingsalt.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en klassisk springform (22-24 cm i diameter) och häll ner smeten däri. Grädda den i mitten av ugnen i ca 18 min. Kakan ska vara lös och ”vaggig” i mitten när du tar ut den, men det sätter sig fint i kylen sen.

Till glasyren – smält smöret i en liten kastrull, ta från värmen och rör ner övriga ingredienser. Rör till en slät smet och häll den sedan över kladdkakan och jämna ut. Ställ in i kylen ett par timmar före servering så glasyren hinner sätta sig.

Till servering – vispa grädde och servera till, piffa med några gröna, färska myntablad och tryck dit After Eight-plattor som ”rygg” på varje tårtbit, alternativt runt hela kladdkakan ifall du ställer fram kakan på ett fat.

9 februari, 2023

25 kommentarer

  1. Åhh den var gudomlig! Så nu gör jag den igen till helgen då jag firar att jag (äntligen) är klar med läkarutbildningen. Det förtjänar nämligen en väldigt god kaka!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration