Efterrätter Nyår

Världens godaste tiramisu

tiramisu

Jag ÄLSKAR tiramisu. Av alla desserter som finns är tiramisu min absoluta favorit. Jag skulle kunna skriva poesi till tiramisuns ära. Allra godast tycker jag att den blir med Baileys.

För bästa möjliga resultat, tillaga den redan på morgonen om den ska ätas samma kväll, eller gör den dagen innan så att den hinner sätta sig, och så att de doppade kexen i tiramisuns lager verkligen hinner suga åt sig av kaffet och Baileysen som de doppats i.

Vad är tiramisu?

Tiramisu med Baileys

Tiramisu en är klassisk italiensk efterrätt som består av sockrade fingerkex, eller savoiardikex som de heter, som doppas i kaffe och likör eller marsalavin, där kexen blir som tårtbottnar och fyllningen består till stor del av mascarponeost, ägg och socker.

Jag gör min med Baileys!

Jag har provat många olika varianter, men tycker helt klart att den blir godast med Baileys. I Sverige tror jag också att vi har lite lättare att känna igen och ta till oss Baileys än marsalavin som är det vanligaste i det italienska originalet, och Baileys passar extra bra ihop med kaffe och tiramisuns övriga ingredienser. Jag vet att många också tycker om att använda sig av Amaretto, Kahlúa eller konjank istället för Baileys.

Vad betyder tiramisu?

Tiramisu betyder ”dra upp mig” eller på italienska, eller ”pigga upp mig”. Och det stämmer ju, vem blir inte uppiggad av tiramisu med espresso? Skulle vara om man äter alldeles för mycket då. Om jag alltid gör det? Svar ja.

Ingredienser

Ingredienser tiramisu

Att göra tiramisu är faktiskt mycket enklare än vad många tror, och inte behöver man någon ugn heller. Kexen doppas i kaffe utrört med Baileys, och äggulor vispas ihop med socker och mascarpone.

Jag brukar använda mig av espressokaffe, men om du inte har tillgång till det så satsa på ett vanligt kaffe som du brygger extra starkt. Låt det få hinna svalna innan du börjar doppa kexen, bara.

Så här gör du – steg för steg:

tiramisu-doppa-kex

Doppa hälften av kexen

Doppa varje kex i kaffe- och Baileysblandningen, håll nere kexet i cirka 2 sekunder så det hinner suga åt sig vätskan och håll det sedan lodrätt nedåt över kaffeblandningen så det får droppa av sig lite.

Lägg ut ett lager som täcker botten på en form. Det går bra att skära i kexen så att man kan anpassa dem efter formens storlek om det behövs.

Vispa ihop smeten och bre på hälften av den

godaste-tiramisun

Äggulorna vispas upp med sockret, och sedan ska det ner en skvätt Baileys här också, en hel deciliter faktiskt. (Det är därför den här tiramisun är så god.) Vispa ner båda burkarna mascarpone och rör ner en äggvita som du vispar upp för sig i en egen bunke först. Det räcker gott att vispa den för hand, den blir klar fort.

Bred ut hälften av mascarponekrämen ovanpå det första lagret savoiardikex.

Upprepa samma procedur en gång till!

tiramisu steg för steg

Sedan är det bara att börja om igen! Doppa resten av kexen och lägg dem ovanpå mascarponekrämen…

tiramisu-recept

… och bred sedan på resten av mascarponekrämen. Huruvida man får någon kaffe- och Baileysblandning kvar i sin skål beror på hur länge man doppat kexen och hur mycket de har sugit åt sig.

Ibland blir det lite kvar, men skulle det ta slut är det bara att spä på med lite mer kaffe och Baileys. (Och ja, det är helt okej att dricka upp det om det blir något kvar. 😉

Sätt plastfolie på tiramisun och ställ in den i kylen.

Pudra med kakao

Pudra kakao över tiramisun

Precis före servering – pudra kakao över hela tiramisun. Detta gör du enklast med en tesil. Sedan är det bara att servera och njuta av lovorden!

Hur länge håller tiramisu?

Eftersom tiramisu innehåller råa ägg skulle jag inte spara den längre än tre dygn i kylen. Det kan funka någon dag extra också, men ha äggen i åtanke och smaka av innan du går loss på den.

Kan man frysa den?

Det går att frysa tiramisu, men jag skulle inte bjuda på den som upptinad, för konsistensen är alltid godast när den bara har varit kyld. Däremot har jag frusit rester och ätit dem själv som en form av glasstårta, och det tycker jag ändå funkar rätt okej.

Skriv ut

Världens godaste tiramisu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Otroligt god och saftig tiramisu med kaffe och Baileys! Enkelt och riktigt bra recept med steg för steg-bilder som gör det lätt att lyckas!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 30 min
 • Total tid: 30 min + 6 timmars kyltid
 • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale
 • 2,5 dl avsvalnat, färdigbryggt espressokaffe
 • 2,5 dl Baileys (1,5 dl till kexdoppandet och 1 dl till mascarponesmeten

———-

 • 300 g savoiardikex (ca 1,5 pkt)
 • 2 ägg (2 gulor och 1 äggvita)
 • 1 dl socker
 • 2 pkt (á 250 g) mascarpone

———-

 • Ca 1 msk kakao till garnering

Instruktioner

Till kexen:

Brygg kaffet och låt det svalna. Blanda sedan 2,5 dl starkt kaffe med 1,5 dl Baileys i en skål. Doppa hälften av kexen i blandningen (doppa hela kexen), och lägg dem så att de täcker botten på en form.

Mascarponesmeten:

Separera äggen och behåll en äggvita. Vispa äggulorna pösiga med elvisp (så gott det går) ihop med sockret, tillsätt 1 dl Baileys och mascarponen och vispa ihop.

Vispa äggvitan för sig i en egen bunke och vänd ner den i mascarponekrämen med hjälp av en slickepott eller träslev.

Bre hälften av mascarponekrämen över kexen.

Gör två lager:

Gör sedan ett andra lager genom att doppa resten av kexen, lägg dem överst och bre på det sista av mascarponekrämen.

Låt tiramisún stå till sig i kylen i minst 6 timmar eller över en natt. Precis före servering – fyll en tesil med kakaopulver och pudra ut över tiramisún.

Andra efterrätter av samma kaliber

Okej, så tiramisu är ju helt klart drottningen av desserter och bland det allra godaste man kan bjuda på. Men om jag skulle lista mina allra tre bästa desserter att servera utöver tiramisu, skulle det bli dessa:

13 mars, 2024

10 kommentarer

 1. Gud så gott med tiramisu. Aldrig provat att göra med Baileys, men det ska jag prova vid tillfälle! Precis i början på graviditeten hade min syrra inflyttningsfest och hon hade gjort tiramisu som jag försökte mygla med att jag inte åt. Daniel fick min portion också, och de drinkar jag snällt blev serverad. Han blev lite dragen den kvällen stackaren – han fick ju dubbelt av all sprit. Haha!

  1. Haha! Du får äta tiramisu sen, när bebisen tittat ut. Jag saknade också tiramisu under graviditeten. Kanske att det inte hade varit så farligt att äta mascarpone, Baileysen hade nog varit värre. Fast man tar ju inga risker. Själv bar jag inte ens en matkasse när jag var gravid, och uteslöt fler saker än nödvändigt ur kosten. Men det gjorde mig lugnare, och allt som gör en lugnare är ju jättebra.

 2. Sanslöst gott är det! Bailys har vi aldrig testat att ha i, måste ju bli gott med en liten extra kaffesmaksskjuts:) Däremot har vi testat med passionsfrukt och Amaretto i en variant och jordgubbar med cointreau i en annan, faktiskt goda båda två.

 3. Bästa receptet på tiramisu jag har provat! Så smidigt med steg för steg-bilderna! Att ha baileys i var verkligen jättegott.


Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration