Kakor

Bondkakor – knäckiga och goda

Bondkakor

Bondkakor! Som jag älskar dem!

Denna knapriga och knäckiga småkaka som med sin klassikerstatus mycket väl skulle kunna vara Sveriges godaste småkaka. Men jag hade faktiskt aldrig bakat några bondkakor själv förrän fram tills för några år sedan.

Jag hade fått för mig att det där med mandeln som ska i var jobbigare än det var. Att den skulle skållas och fjäskas för. Men så var det ju inte alls, det är ju bara att hacka ner den i degen. Hur lätt som helst!

Ingredienser till bondkakor

Ingredienser till bondkakor

Faktum är att det är precis lika enkelt att baka bondkakor som det är att baka kolasnittar, den största skillnaden är att man har i lite hackad mandel också.

Men i övrigt är det klassiska ingredienser för svenska, gammaldags småkakor; smör, socker, sirap och mjöl. Och lite bikarbonat.

Bondkakor recept

Jag brukar vispa det rumsvarma smöret ihop med sockret med elvisp och därefter knåda i resterande ingredienser för hand, men degen är lätt att ha att göra med och det funkar också fint att antingen blanda samman alltihop i en bakmaskin, eller alltihop helt och hållet för hand. Den grovhackade mandeln ska i sist.

Sedan rullar man kakdegen till en enda stor rulle, cirka 5 cm i diameter, och lägger den i kylen en stund innan man skär den i kakbitar och gräddar.

Bondkakor deg

Tiden i kylen är för att kakorna ska hålla ihop när man skär dem i skivor och ha runda och jämna kanter. En halvtimme bör degen få vila i kylen i alla fall för att hinna sätta sig. Skulle man råka glömma den en dag eller två i kylen blir den inte det minsta sämre av det.

Den som vill ha nybakade, knäckiga bondkakor på nolltid kan också frysa rullen och skiva upp och grädda precis när kaksuget faller på.

Bondkakorna ska inte vara i ugnen så värst länge, cirka sju minuter räcker. Ta ut dem när de är gyllenbruna och låt dem svalna på plåten. Prima småkakor att ha i frysen!

Och du – gör dubbel sats när du ändå är igång. Du kommer inte att ångra dig!

Tips på fler goda småkakor

Skriv ut

Bondkakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Bondkakor är en av de allra finaste småkakor vi har i Sverige! Mandeln och sirapen sätter smaken. Perfekta att frysa!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 7 min
 • Total tid: 17 min + kyltid
 • Antal portioner: ca 2025 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 100 g smör
 • 1 dl socker
 • 1 msk ljus sirap
 • 2,75 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • 25 g sötmandel (ca 1 näve eller knappt 0,5 dl)

Instruktioner

Låt smöret bli rumsvarmt, och vispa det sedan med elvisp med socker och sirap.

Rör ner mjölet och häll bikarbonaten ovanpå. Rör runt lite med en sked så att bikarbonaten blandar sig med mjölet innan du börjar arbeta in mjölet i degen. Här är det lättast att jobba degen med händerna.

Hacka sötmandeln, och blanda ner den i degen sist av allt.

Rulla degen till en tjock rulle. (Den ska gå att skiva i cirka 20-25 knappt centimetertjocka skivor sen.) Rulla in degen i plastfolie och lägg den i kylen så länge du har tid att vänta på den, minst 30 min.

Sätt ugnen på 200C och skiva din rulle i cirka 20-25 st knappt centimetertjocka skivor med en vass kniv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka sju minuter. Passa dem sista minuten och ta ut dem när de är gyllenbruna.

12 mars, 2024

4 kommentarer

 1. Hej, Jag gör mina bondkakor med hasselnötter som jag rostar och tar av skalet genom att rulla och knåda i en kökshandduk. Blir så goda.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration