Kakor

Bondkakor

Bondkakor

Bondkakor! Som jag älskar dem. Har alltid gjort det! Men jag hade faktiskt aldrig bakat några bondkakor själv förrän fram till förra veckan. Total skandal ju. Kan man ens ha drivit en blogg som heter ”Bara en kaka till” i över tio års tid och aldrig bakat bondkakor? Tydligen kan man man det. Men nu har jag testat, och det var ju hur lätt som helst! Och gott!

Jag trodde nog att det där med mandeln som ska i var jobbigare än det var. Att den skulle skållas och fjäskas för, men så var det ju inte. I stora drag är det precis lika lätt att göra bondkakor som det är att göra kolasnittar, fast man hackar i en näve sötmandel i degen också, rullar den till en enda stor rulle och lägger den i kylen en stund innan man skär den i kakbitar och gräddar. Tiden i kylen är för att kakorna ska hålla ihop och ha runda och jämna kanter.

En halvtimme bör degen få ligga i kylen i alla fall. Själv glömde jag den ett dygn, men det blev den ju inte sämre av, tvärtom. Den som vill ha nybakade bondkakor på nolltid kan också frysa rullen och skiva upp och grädda precis när kaksuget faller på.

Bondkakorna ska inte vara i ugnen så värst länge, knappt sju minuter räcker. Ta ut dem när de är gyllenbruna och låt dem svalna på plåten. Prima småkakor att ha i frysen!

Skriv ut

Bondkakor

Bondkakor är en av de allra finaste småkakor vi har i Sverige! Mandeln och sirapen sätter smaken. Perfekta att frysa!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 7 min
 • Total tid: 17 min + kyltid
 • Antal portioner: 30 st 1x

Ingredienser

Scale
 • 100 g smör
 • 1 dl socker
 • 1 msk ljus sirap
 • 2,75 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • 25 g sötmandel (ca 1 näve eller knappt 0,5 dl)

Instruktioner

Låt smöret bli rumsvarmt, och vispa det sedan med elvisp med socker och sirap.

Rör ner mjölet och häll bikarbonaten ovanpå. Rör runt lite med en sked så att bikarbonaten blandar sig med mjölet innan du börjar arbeta in mjölet i degen. Här är det lättast att jobba degen med händerna.

Hacka sötmandeln, och blanda ner den i degen sist av allt. Rulla degen till en tjock rulle. (Den ska gå att skiva i cirka 30 knappt centimetertjocka skivor sen.) Rulla in degen i plastfolie och lägg den i kylen så länge du har tid att vänta på den.

Sätt ugnen på 200C och skiva din rulle i cirka 30 st knappt centimetertjocka skivor. Fördela på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i knappt sju minuter. Passa dem sista minuten och ta ut dem när de är gyllenbruna.

15 juni, 2022

2 kommentarer

 1. Hej, Jag gör mina bondkakor med hasselnötter som jag rostar och tar av skalet genom att rulla och knåda i en kökshandduk. Blir så goda.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration