Andra, Kakor

Kolakakor med havre

Mina två favoritkakor är kolasnittar och havrekakor, och jag kan inte förstå varför jag inte har testat att blanda ihop dem tidigare? Idén fick jag av min matbloggarkompis Matsafari. Har ni inte varit inne på Matsafari än rekommenderas den bloggen varmt, det är utan tvekan den matblogg jag vet med mest humor. Men tillbaka till kakorna, så är de försvinnande goda, och går fort att göra.

Kolakakor med havre, ca 30 st
100 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk ljus sirap

Sätt ugnen på 225C. Rör rumsvarmt smör och socker mjukt, och blanda samman vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl innan du häller ner det i smöret. Tillsätt havregryn, och häll ut det som ska bli degen på ett bakbord. Häll sirap högst upp, och arbeta sedan samman degen. Dela den i 4 delar som du sedan rullar ut till 4 rullar och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna mycket lätt, och sätt in plåten i mitten av ugnen på 225C i ca 8-10 minuter. Skär i snittar medan de fortfarande är varma. 

12 Kommentar

 1. Cat

  4 februari, 2014 at 7:53 e m

  Mmm, de där kakorna måste jag bara prova till helgen. Maken älskar ju kolasnittar och jag gillar havrekakor 😉 Kan ju bara bli perfekt!
  Ha de gott. Kram, Catarina

  1. Helena

   5 februari, 2014 at 4:02 e m

   Micael har minsann tryckt i sig några på fikat på jobbet idag! 🙂 Burken är i stort sett redan slut. Kul när kakorna blir poppis!

 2. Ann-Sofi Matsafari

  5 februari, 2014 at 5:59 f m

  Tack för dina vänliga ord:) Jag sträcker lite på mig!
  En sak förstår jag inte? Hur har du lyckats fostra Bally att ligga och sova när det finns kakor i närheten? Eller har du sövt honom? ;-D

  1. Helena

   5 februari, 2014 at 4:05 e m

   Alltså, det började med att vi justerade den grå fårskinnsfällen lite. Då kom Bally och tyckte att det var hysteriskt kul, och började gräva som en galning i den. Vi fick jättemånga bilder med en suddig hund i bakgrunden. Sedan tröttnade han, och la sig ner. Då gick det att fota. Han är inte intresserad av kakor, men tar man fram lite hängmörat KÖTT, då ligger han inte och ser trött ut kan jag lova!

 3. Malin

  5 februari, 2014 at 8:10 e m

  Vad gott det lät!! Å vilket helt underbart foto 🙂 Man blir glad ända in i själen av det!
  // Malin

  1. Helena

   6 februari, 2014 at 11:34 f m

   Tack Malin! Jo, han gör sig på bild den lille sorken.

 4. marija

  5 februari, 2014 at 8:37 e m

  Fantastiskt goda, vad annars när Helena är igång :- ) kram

 5. Pernilla

  6 februari, 2014 at 6:36 e m

  blanda kolakakor och havreflarn, ja det kan ju bara inte bli dåligt. jag har sagt det tusen gånger och säger det igen: jag måste börja baka småkakor oftare.

  1. Helena

   10 februari, 2014 at 11:43 f m

   I hear you! Själv har jag redan börjat! Förra söndagen bakade jag dessa, och igår bakade jag ett par nya små vänner. Småkakor är TOPPEN! 🙂

 6. Catherine Q

  17 februari, 2014 at 6:05 f m

  Så goda! Lade till lite malen ingefära. Tack för tips!

 7. Bland bakverk och kastruller

  18 februari, 2014 at 12:24 e m

  Kolakakor med havregryn i sååå gott, måste jag testa!!

Lämna en kommentar