Andra Kakor

Lakritsdrömmar

De senaste söndagarna har jag bakat småkakor. Förra gången var det experimentet med att blanda kolasnittar och havrekakor till havresnittar, och nu senast blev det drömmar med lakritspulver i. Jag älskar drömmar, de är så smuliga och spröda. Och som så många andra småkakor är de perfekta att frysa. De tinar på nolltid och smakar precis som de gjorde innan man fryste dem.

I övrigt är jag väldigt inne på att frysa grejer och känna mig matsmart. Vi har tittat lite på Jamies smarta rätter som går på sjuan på torsdagar (eller Saving with Jamie som det egentligen heter), och trots att jag inte direkt känt för att laga någon av rätterna i programmet, så har jag i alla fall blivit inspirerad till att riva upp ost som sjunger på sista versen och frysa ner till gratängost, hitta nya sätt att använda gamla rester på och känna mig allmänt inspirerad till att vara matsmart. Jag känner mig ytterst politiskt korrekt, i alla fall i det här avseendet. Jag fick någon pressrelease på mailen i veckan från någon institution (kan ha varit Livsmedelsverket) som sa att för tre år sedan var främsta anledingen till att man försökte minska sitt matsvinn att det var oekonomiskt. Idag har den orsaken halkat ner på listan, och främsta orsaken är nu att det känns omoraliskt. Minsann!

Men men, nu har jag skrutit färdigt om mitt frysande av ostkanter. Här kommer receptet på lakritsdrömmar, som är helt galet goda. Och som ni kan FRYSA! Ni hör ju själva. Ut i köket och baka, med er!

Lakritsdrömmar, 40 st
100 g smör
2,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk lakritspulver
1 dl matolja (rapsolja eller solrosolja går också bra, matolja är en blandning av de två)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl mjöl

Börja med att sätta ugnen på 150C. Rör rumsvarmt smör mjukt ihop med socker och vaniljsocker. Rör sedan ner lakritspulvret. Rör ner oljan, lite i taget. Blanda de torra ingrediensera för sig, och rör ner dem i degen och knåda den på bakbord. Jag använde min Kitchen Aid till allt det här, och det var hur smidigt som helst. Jag antar att folk med köksmaskiner har använt dem även till småkaksdegar i alla tider, men jag är väl helt enkelt lite sen. Jag har mest vispat saker och bakat bröd i min, samtidigt som jag klappat den och tittat på den med beundrande blick. I alla fall. Dela degen i två delar, och dela sedan varje halva i två delar. Forma 20 bollar per plåt, som sedan gräddas i mitten av ugnen i ca 20 min vardera. Låt kakorna svalna på galler, och förvara dem sedan i en burk, eller frys dem och plocka till fram till senare. 

16 februari, 2014

9 kommentarer

  1. Klimatsmart eller inte så tror jag allt att detta får bli bjudkakan i butiken nästa helg. Kakan behöver jag inte heller baka samma dag, vilket betyder att jag får sovmorgon. Jippi!

    Kram kram

  2. Måste testas! Har en burk laktritspulver jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, kan ju inte bara äta pannacotta.

    Och jag älskar ocks drömmar, de påminner mig om mormor och hennes småkakor (det fanns alltid ett flertal välfyllda burkar) och jag älskar smuligheten. Mums!

    1. Jag har också bara använt mitt lakritspulver till pannacotta innan. Och kladdkaka. Men det finns ju massor av användningsområden! I glass är det också gott!

  3. Dessa har just kommit ut ugnen hemma hos mig. Är inbjuden av en kompis på Minibakverkstävling nästa helg och dessa får nog vara en av mina två kakor i startfältet. Gjorde 80 stycken i stället. Försvinnande goda.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration