Saffransdrömmar
Både småkakor och saffran hör till typiska, klassiska jultraditioner, och kombinerar man dessa traditioner får man gyllengula, spröda saffransdrömmar! (Om man har tur, vill säga, och följer det här receptet på saffransdrömmar. Annars kanske man bara blir sittandes med en burk tradiga kakor i ena handen och ett kuvert saffran i andra handen och svär över tråkiga traditioner, och det har ju aldrig roat någon.)
Dessa rara små saffransdrömmar blir jättegoda både på vanligt smör och på mjölkfritt, och är en prima småkaka att ha på lut i frysen i december ifall man får fikagäster. Saffransdrömmarna tinar på ett par minuter i rumstemperatur. Fast man kan äta dem frysta också, det gör Olof. (Det är dock, som alltid, oklart ifall hans glupskhet bör ses som vägledande i ärendet.)
Skriv utSaffransdrömmar
Spröda, gyllengula saffransdrömmar som uppskattas av alla som smakar dem. Perfekta att ha i frysen, tinar på nolltid!
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: 40 min
- Total tid: 60 min
- Antal portioner: 40 st 1x
Ingredienser
Saffransdrömmar, 40 st
- 100 g smör
- 2,75 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 pkt (0,5 g) saffran
- 1 dl matolja
- 1 tsk hjorthornssalt
- 4 dl mjöl
Instruktioner
Sätt ugnen på 150C.
Rör rumsvarmt smör mjukt ihop med socker, vaniljsocker och saffran. Rör sedan ner oljan, lite i taget.
Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i degen och knåda den på bakbord.
Dela degen i två delar. Forma 20 bollar per del och fördela på två plåtar, som sedan gräddas i mitten av ugnen i ca 20 min vardera.
Låt kakorna svalna på galler och förvara dem sedan i en burk, eller frys in dem.
Ifall du vill baka fler grymma småkakor med liknande smaksättning rekommenderar jag saffranssnittar – en blandning av kolasnittar och saffranskakor.
Önskar er en GOD JUL!
Tack Maritha! Önskar dig detsamma! Stor kram!
Ska man platta till bollarna?
Hej Lotta! Nej, det ska man inte. 🙂