Jul

Saffransrulltårta med lingongrädde

Saffransrulltårta lingongräddeDen här saffransrulltårtan svor jag långa ramsor över förra året. Riktigt fula ord kan ha förekommit. Jag skulle ta fram ett recept på saffransrulltårta till tidningarna jag skriver för och tänkte att jag skulle vara lite nyskapande och inte baka den på samma sätt som jag alltid bakat rulltårta – med potatismjöl som bas. En mycket dålig idé, för det är ju verkligen inget fel på potatismjöl. Men jag ville väl förnya mig. Trodde att gräset var grönare på andra sidan mjölhyllan. Men efter att ha fått slänga ett par försök till rulltårtor på nyskapande recept plockade jag fram min gamla receptpärm från högstadietiden och utgick ifrån mitt grundrecept på chokladrulltårta med smörkräm som innehåller just potatismjöl. Och det blev perfekt. Lärdom av detta? Var inte otrogen mot gamla trotjänarrecept. Vissa koncept är för bra för att ändras. Som hemkunskapsbokens grundrecept på drömrulltårta, till exempel.

Skriv ut

Saffransrulltårta med lingongrädde

Saffransrulltårta lingongrädde

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Saftig och julig saffransrulltårta med sötsyrlig lingongrädde – ett måste på adventsfikat! 

  • Total tid: 20 min
  • Antal portioner: 10 1x
Scale

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 pkt saffran, 0,5 g
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl rårörda lingon

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C. Vispa ägg och socker pösigt ihop med saffran. Rör ihop de torra ingredienserna för sig. Rör samman blandningarna, och häll i en långpanna som du klätt med smort bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 225C i ca 6 min tills kakan har fått fin färg. Ta ut kakan, vänta tills den svalnat och strö sedan (om du vill) någon tesked socker över den för en lättsockrad yta. Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper, med den sockrade botten nedåt. Dra av det första bakplåtspappret som legat underst under gräddningen, och låt kakan svalna.

Till fyllningen: vispa grädden ganska hårt, och vispa i de rårörda lingonen det sista du gör. Bre lingongrädden över den platta kakan, rulla ihop den till en rulltårta och förvara den i kylen. Låt den gärna ligga ett par timmar i kylen innan servering, då blir gräddfyllningen lite fastare.

4 Kommentar

  1. Lotta

    13 december, 2018 at 5:52 e m

    Rulltårta är något jag aldrig lagar. Jag har heller inte lyckats med dom när jag försökt. Kanske därför jag aldrig gör rulltårta? Fast lite nyfiken på det här receptet blev jag. Lät gott!

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:23 f m

      Hoppas du vågar testa! Det är ju lätt hänt att rulltårtor spricker när man rullar ihop dem, men jag har märkt att om man bara fortsätter att rulla och låtsas som det regnar och lindar in den hårt i bakplåtspappret och stoppar in den i kylen, så syns faktiskt knappt de där sprickorna när man plockar ut den en stund senare.

  2. Anna

    13 december, 2018 at 7:44 e m

    Samma här! Kan inte! Kan du inte posta över en om jag swishar?! Pretty please with sugar on top. 😍💕 Vilken underbar bild också, blir omåttligt sugen på saffran. Får vittja brödlådan på lite lussekatter men det är en klen tröst. Älskar rulltårta! När ska det bli trendigt och finnas på alla kondis likt en biscotti?

    1. Helena

      19 december, 2018 at 7:22 f m

      Haha, absolut! Får se om den håller formen bara. Men vem gör det i jul? 😉 Tycker också att rulltårtan borde få en revival, den är lika ohipp som fläskfilégrytor i mattidningar. Förlåt för sent svar för övrigt, har inte fått mailnotifikationer om kommentarer den senaste veckan, men har fixat till det nu!

Lämna en kommentar