Kakor Tårtor

Rulltårta med smörkräm

Chokladrulltårta med smörkrämJag ÄLSKAR rulltårta. Har alltid gjort det. När jag började intressera mig för bakning i högstadiet lagade jag den här rulltårtan på löpande band. Ibland lagade jag den på tid, bara för att bli snabbare gång för gång. Sedan föll den i glömska. Pannacotta kom på modet under det tidiga 2000-talet, och andra bakverk tog över. Men i december förra året skulle jag leverera en saffransrulltårta till ett julreportage, och började provlaga olika recept på rulltårtor igen. Alla gick åt skogen, även de från baktidningarnas övertygande hemsidor. Jag plockade inte fram mitt gamla recept, för jag tänkte att receptskapandet säkert utvecklats sedan jag var 14, och hur mycket visste jag egentligen om bakning på den tiden? Men nej, efter att ha skrapat ner mitt tredje misslyckade försök till modern rulltårta i soptunnan (inte ens Olof ville äta den, den flöt omkring) gick jag ner i källaren och hämtade min gamla receptpärm från tonårstiden med handskrivna recept. Jag bytte ut kakaon mot saffran och någon matsked mjöl, och fick mig en perfekt rulltårta. (Hemligheten stavas potatismjöl.) Jag tänker aldrig försöka ändra receptet igen. Mamma, syrran och Olof som minns hur den smakade när jag lagade den för 18 år sedan blev jätteglada när de fick smaka häromveckan. I förrgår bakade jag en rulltårta till Olof bara för att fjäska, och när jag kom hem igår eftermiddag från jobbet och han varit hemma med barnen, hade han ätit upp allt utom en liten stump. Är ni övertalade till att testa? Ni kommer att älska den!

 

Chokladrulltårta med smörkräm:

3 ägg

1,5 dl strösocker

0,75 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

———-

Smörkräm:

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

1 äggula

2 tsk vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 225C. Klä en långpanna med bakpapper. Antingen den som hör till ugnen, eller en av lite mindre storlek som man kan köpa i affären och t ex ugnsrosta pommes frites i. Vispa ägg och socker pösigt. Här snackar vi vispa länge. Det ska bli rejält pösigt. Rör samman potatismjöl med kakao och bakpulver i en egen bunke, och sikta sedan ner detta i äggsmeten genom en sil, annars kan man få små klumpar i smeten som är kvar även efter gräddning. Häll över smeten i långpannan och grädda den i nedre delen av ugnen i ca 5-6 minuter. Den blir lätt bränd på ytan, så passa den noga. Efter att du tagit ut den, låt den svalna i ca 10 min innan du strör på lite socker. Stjälp över den på ett het nytt bakplåtspapper, med den sockrade sidan nedåt. Är pappret som rulltårtan legat på svårt att dra av, prova att fukta pappret med lite vatten. Låt bottnen svalna medan du gör smörkrämen, som du gör genom att ösa ner alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp. Bred  fyllningen på rulltårtan och rulla ihop den med hjälp av pappret.

Ifall rulltårtan spricker medan du rullar ihop den, misströsta icke. (Men svär för all del lite ifall det känns bättre.) Bara fortsätt rulla ihop den sakta och fint med hjälp av pappret, rulla pappret ganska tight runt rulltårtan och lägg in paketet i kylen. När du tar ut den en stund senare så ser den faktiskt knappt sprucken ut.

 

10 mars, 2018

7 kommentarer

 1. Alltså lägg ägg!!! Vad gott! Gulle dig som lagat rulltårtan! Jag ska absolut testa, kanske redan… nu! 👍😍🙏🤣☕️ Hoppas på revival för detta bakverk; Monika Ahlberg har ju drömtårta som mest sålda kaka nånsin på sina kafeer.

  1. Det var jättekul att göra rulltårta igen, och det var så gott och saknat att jag redan hunnit göra den ett par gånger. Det är absolut dags för revival!! Hoppas att du tycker om den! Berätta gärna hur det går! 🙂

 2. Rulltårta er godt, inget fel på det😊 Men jeg er en dansker, der drømmer om at besøge Øland til sommer. Kan du ikke ASAP lave et indlæg om at holde semester på Øland? Hvor skal jeg bo, spise og hvad skal jeg se? Prisleje medium😉 Venlig hilsen Dorthe Svane

  1. Hej Dorthe! Vad roligt att du vill komma till Öland på semester! 🙂 Här finns massor att se, uppleva och äta. Jag önskar att jag hade tid att göra ett långt inlägg om alla guldkorn, men med en ettåring som aldrig sover och många deadlines på jobb har jag tyvärr inte möjlighet att skriva ett sådant inlägg med tillhörande bilder. Däremot – misströsta icke – så finns ALLT värt att veta i min Ölands-kategori här på bloggen till höger i rullmenyn. Där finns bilder på allt, och du kan välja vad du tycker ser trevligast ut och lägga det till din lista på ställen att besöka. Men väldigt snabbt, så hade jag om jag inte hyrt stuga bott på Eco by StrandNära, som även har en ekologisk restaurang och café, det är Ölands bästa café. ÖlandsChoklad i hamnen i Färjestaden gör ljuvliga praliner och tillverkar sin egen goda glass, och i Löttorp på norra Öland finns jättegoda hamburgare på Kalk. När man ändå är i Löttorp kan man besöka Hagelstads Getgårdsmejeri och köpa finfin getost. Grönsaker och bär köper man allra godast och med vackrast omgivningar i Portskjulet i Björnhovda i Färjestaden. Och just det ja – kanske världens godaste kardemummabullar finns i Stora Rör, på Mormors café. Prisnivån är helt överkomlig på alla dessa grejer. Önskar dig en underbar resa till Öland!

 3. Tänk, jag har alltid misslyckats med rulltårta! Bakar det aldrig! Är inte så förtjust i det heller, men nu tänker jag klart på den där sockerkaksvarianten med sylt. Lite för likt tårta som jag inte tycker om.
  Men OM jag nu får för mig testa…så blir det såklart din variant!

  1. Alltså sockerkaksvarianten med sylt i är ju jättetråkig! Jag tycker inte heller om den varianten. Drömrulltårta med smörkräm är en HELT annan grej. Hoppas du får för dig att testa! 🙂 Stor kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration