Kakor

Morotskaka med chaikryddad glasyr

Morotskaka chaikrydda glasyr

Nä men alltså chaikrydda i glasyren!! Gud vad gott! Morotskaka är ju gott som det är, men häller man i lite chaikryddor i glasyren blir det ju ännu godare! Ännu höstigare, murrigare och smakrikare. Helt klart en ny favorit! Jag hade några kanderade pecannötter på toppen också. Det måste man inte ha, det går fortare utan, men jag hade några som låg och skräpade i en burk sedan sommarens melon- och getostsallader som jag brukar toppa med sötsalta, kanderade pecannötter, så jag la på dem. Hur gott som helst!

Morotskaka pecannötter

Chaikrydda är inget man brukar hitta i kryddhyllan, men den är jättelätt att röra ihop själv. Chaikryddan påminner ju om chaité, och smaken är ganska lik pepparkakskrydda med grundpelare som nejlika, ingefära och kardemumma, fast här har man även i lite muskot och lite svartpeppar också. Ganska likt smakinspirationen till Starbucks Pumpkin Spice Latte, och amerikansk pumpapaj också för den delen.

Helena Elm morotskaka

Min kompis Sarah skickade mig recept på kryddblandningen som jag kopierade rakt av, det lät så bra så jag inte ville ändra något, så tack Sarah för inspirationen! Receptet på själva morotskakakan är samma jag brukar köra, och det blir alltid saftigt och gott. Men glasyren alltså, den kan man äta med sked. (Vilket jag också såklart GÖR.) Det blir ett par teskedar över av den ihoprörda chaiblandningen, och den är jättegod att piffa upp en chiapudding med eller sprinkla ovanpå sitt kaffeskum.

Vill man garnera med nötterna så får man ut många fler nötter än man behöver av receptet på kanderade nötter, men tro mig – det är inget man blir ledsen för. De kanderade nötterna varar i flera månader i lufttät burk, och vill du inte behålla dem själv är de perfekta som present! Och till julen kan man piffa upp dem med lite kanel och apelsin, recept på det finns här.

Skriv ut

Morotskaka med chaikryddad glasyr

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Så otroligt gott att ha chaikryddor i glasyren på morotskakan! Det blir ännu höstigare och ännu godare!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20 min
  • Tillagningstid: 60 min
  • Total tid: 1 h 20 min
  • Antal portioner: 810 1x

Ingredienser

Scale

Morotskaka:

  • 5 dl rårivna morötter (ca 300 g)
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1,75 dl solrosolja
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4,5 dl florsocker
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk ihopblandad chaikrydda, se recept nedan

Kryddmix chaikrydda:

  • 2 tsk kanel, mald
  • 2 tsk kardemumma, mald
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 1 tsk kryddnejlika, mald
  • 1 tsk muskotnöt, mald
  • 1 tsk svartpeppar, mald (jag malde från pepparkvarnen)

Kanderade pecannötter: (kan uteslutas)

  • 200 g pecannötter
  • 1 äggvita
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 tsk flingsalt

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C.

Riv morötterna, lägg åt sidan.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Blanda alla torra ingredienser i en egen bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och tillsätt solrosolja och skalade, rårivna morötter.

Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 min.

Rör under tiden ihop din egen chaikryddmix. Vispa sedan ihop alla ingredienserna till glasyren med elvisp så att det blir krämigt, och bre glasyren på kakan efter att kakan svalnat helt.

Vill du garnera med nötterna – vänta tills ugnen sjunkit ner till 125C efter att du tagit ut kakan. Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum och rör ner råsocker och flingsalt. Rör sedan ner nötterna och rör runt dem tills de är täckta av äggvitesmeten. Bred sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Nötterna ska inte täcka varandra. Rosta nötterna i mitten av ugnen i en timme. Rör runt med en stekspade i dem en gång i kvarten. Låt dem sedan svalna, och förvara i lufttät burk.

Amerikansk pumpapaj

Så här års är man ju minst lika sugen på amerikansk pumpapaj som man är på morotskaka! Smaken är ganska lik, men konsistensen är lite annorlunda. Den är till och med ännu saftigare!

Pumpakaka-glasyr

Eller så kan man faktiskt bara byta ut morötterna mot pumpa i en helt vanlig morotskaka och i övrigt göra precis som man brukar, så får man sig en mjuk pumpakaka. Också ett tips, ifall du har pumpa du vill använda till något!

16 oktober, 2023

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration