Pärondrink med kardemumma och vanilj
Dags för en ny drink i säsong igen, och den här gången blir det en ljuvlig pärondrink med kardemumma! Jag har absolut blivit inspirerad av mitt marmeladrecept på päronmarmelad med kardemumma.
Men det är ju en så bra kombination! Faktum är att de flesta recept på marmelad skulle kunna ge riktigt bra uppslag till drinkar!
Till den här pärondrinken har jag tärnat päron och kokat bitarna mjuka ihop med socker, vatten och vaniljstång, låtit det passera genom sil och sedan blandat med pressad citron för syra, sprit och ”blannevann”. Eller späe, som man säger i Småland.
Min testpanel som oftast består av Olof och våra kompisar har alla fått testa med gin och tonic, med vanlig vodka och sodavatten och med vaniljvodka och sodavatten. Alla hade olika favoriter, men det är ju också bra, för då kan man köra på den spritsort man har hemma och slippa köpa hem nytt. Men vi var nog trots allt några fler som tyckte att varianten med gin och tonic var extra god, även att de andra varianterna var supergoda de också. Päronsmaken kom fram lite mer i den med naturell vodka.
Kanten runt glaset består av mortlad kardemumma som blandats med lite socker, och ger en perfekt smakbrytning, pärondrinken är inte samma drink utan den!
Skriv utPärondrink med kardemumma och vanilj
Päron och kardemumma är perfekt tillsammans! Den här drinken är både god och vacker och smakar fantastiskt!
- Förberedelser: 45 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 55 min
- Antal portioner: 2 1x
Ingredienser
Päronsirap (räcker till 4 drinkar)
- 4 dl päron i små tärningar (motsvarar ca 270 g och 3 st päron)
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 0,5 vaniljstång
Kardemummakant på glasen:
- 1 tsk kardemummakärnor
- 4 tsk socker
Pärondrink, 2 st drinkar
- 1 dl päronsirap
- 0,5 dl pressad citronsaft
- 1 dl gin ( alt. vodka)
- ca 1,5 dl tonic water (eller neutralt sodavatten om du använder vodka)
- isbitar
- ev. ett par päronskivor per glas till garnering
Instruktioner
Skala och kärna ur päronen och skär dem i små tärningar. Lägg dem i en kastrull ihop med socker, vatten och frön från en halv vaniljstång. (Lägg i den urskrapade, halva vaniljstången också!) Koka i ca 20 min tills päronen är så mjuka att konsistensen börjat likna marmelad. Sila av och låt svalna. Det blir cirka 2 dl avsilad päronsirap som räcker till sammanlagt 4 drinkar.
Förbered kardemummakanten genom att mortla 1 tsk kardemummakärnor. Blanda sedan runt den nymortlade kardemumman med strösocker. Rör bara ihop det med en sked direkt i mortlen, om sockret mortlas blir det för finfördelat. Häll lite av päronsirapen på ett fat och häll ut kardemummasockret på ett annat fat. Vänd glasen upp och ner och doppa glasens kanter först i päronsirapen och sedan i kardemummasockret. (Häll tillbaka päronsirapen som blir över i sin behållare, allt kommer att behövas ifall du gör 4 drinkar.)
Gör drinken genom att mäta upp 10 cl päronsirap i en shaker, pressa ner 5 cl citronsaft och häll ner 10 cl gin eller vodka. Skaka kallt med isbitar i shakern, och häll sedan ner i glas. Fyll upp efter smak och tycke med tonic water eller sodavatten, och garnera glasen med tunna päronskivor och släpp gärna ner någon isbit i varje glas. Kallt är gott!
Kanske att du är mer för desserter än för drinkar? (Själv gillar jag både och, men vi är alla olika.)
De här päronskivorna som steks i smör med lite mortlad kardemumma och serveras med varm, saltstänkt kolasås och vaniljglass smakar helt magiskt!