Stekta kardemummapäron i varm kolasås med vaniljglass
Desserten att bjuda på vid höstens middagar är denna, gott folk!
Skivor av päron som kryddats med nymortlad kardemumma som fått steka i smör, och sedan vändas runt i en varm kolasås med flingsalt i.
Till det får man vaniljglass, som smälter alldeles ljuvligt ihop med den varma kolasåsen. Den som vill kan göra egen vaniljglass, eller varför inte egengjord kardemummaglass, när vi ändå är inne på temat?
Själv snodde jag barnens vaniljglass från paket för jag hade lite bråttom, men i ärlighetens namn är inte valet av glass så noga här, för smakerna som dominerar är kardemumman, päronet och den varma, salta kolasåsen. Det här är verkligen så supergott!
Den här desserten går bra att förbereda innan till stor del. Det som tar tid är den salta kolasåsen som man får ge cirka 20-25 minuters kokande på spisen för att den ska ha lagom konsistens.
Den kan man göra dagen innan om man vill.
Innan gästerna kommer kan man kärna ur och skiva upp sina päron, men gör man det alldeles inpå servering tar det inte ens fem minuter ändå.
De behövs inte skalas, utan skivorna kan stekas i smör med skalet på. Sedan häller man på lite nymortlad kardemumma, och när päronskivorna känns mjuka nog efter ett par minuter är det bara att slå över kolasåsen så att den blir varm ihop med päronen.
Sedan skedar man upp det på tallrikar och serverar med glass! Det här är så gott att jag skulle kunna äta det varje dag.
Men det är väl kanske inte optimalt. Men vad man kan göra då är att koka sig en omgång av denna päronmarmelad med kardemumma!
Då kan man i alla fall njuta av den härliga smakkombinationen päron och kardemumma till frukost, och varje dag om man så vill.
Skriv utStekta kardemummapäron i varm kolasås med vaniljglass
Stekta päronskivor kryddade med nymortlad kardemumma i varm, saltstänkt kolasås som serveras ihop med vaniljglass. Höstens bästa dessert!
- Förberedelser: 15 min
- Tillagningstid: 30
- Total tid: 45 min
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 3 mellanstora päron
- smör att steka i
- 1 tsk kardemummakärnor
- Vaniljglass till servering
Saltstänkt kolasås
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 tsk flingsalt
Instruktioner
Börja med den salta kolasåsen, som kan förberedas innan.
Salt kolasås: Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop på medelhög värme i en kastrull till en kolasås. Rör om då och då. Efter ca 20-25 min brukar man ha en bra konsistens på den. (Ifall du gör dubbel sats eller kokar den på något lägre värme kommer det att ta lite längre tid. Notera att du inte bör dubbla saltmängden om du gör dubbel sats av såsen. Två teskedar flingsalt räcker ofta ändå. Smaka av för säkerhets skull.) Ta den av värmen, häll i flingsalt (smaka gärna av, men bränn dig inte) och häll upp i en värmetålig kanna.
Mät upp 1 tsk kardemummakärnor och mortla dem till ett pulver.
Kärna ur päronen och skär dem i skivor. De behövs inte skalas.
Stek dem i smör tillsammans med kardemumman i ett par minuter så de mjuknar lite.
Slå över kolasåsen och låt den bli varm ihop med päronen, servera sedan med vaniljglass.
Det här går för övrigt lika bra att göra med äpplen och kanel som med päron och kardemumma! Här finns recept på stekta äpplen i kolasås med vaniljglass.