Familjen

Så blev växthuset!

Växthus på mur med Ölandssten

Nu är växthuset färdigt! Det har det egentligen varit i ett par månader, men det är först nu vi har kommit till skott med att fota det. Men vad fort hösten har kommit! Vi fotade de här bilderna för knappt två veckor sedan, och nu är gräsmattan alldeles strösslad av höstlöv. Men jag ser fram emot alla årstider med växthuset, och att pynta det efter säsong.

Redan när vi köpte vårt hus här på Öland för tolv år sedan pratade vi om att vi någon gång skulle vilja ha ett sådant här växthus i trädgården, och nu står det äntligen där.

Orangeri på mur med Ölandssten

Växthusets mur är gjord med Ölandssten, något som vi gärna ville ha eftersom vi bor just på Öland. Även golvet är av Ölandssten, men en mer hyvlad variant. Huset vi bor i är i klassiskt mexitegel från 1975, och för att matcha huset hade man kunnat ha muren i mexitegel eller ett neutralt puts, men Ölandssten funkar ju faktiskt till allt.

Orangeri Bara en kaka till

Det är många som frågat vad vi ska odla i växthuset nu när det äntligen står där, men vi har i ärlighetens namn inte tänkt odla så mycket i det. Vi vill mest ha det som ett uterum för middagar och umgänge. Men ett litet fikonträd har vi ställt in, och en liten vinranka som vi hoppas kommer att växa till sig och vilja klättra uppåt.

Växthus Bara en kaka till

Vi har ätit i stort sett varje måltid i växthuset sedan det blev färdigt, det är först nu de senaste två veckorna som det har börjat bli lite kallt därinne. Vi har köpt ett litet element för att kunna sitta där även när det blir kallare, men ska nog komplettera med ett element till.

Gjuta bottenplatta växthus

Hur gjorde vi då? Jag har märkt att intresset för växthus är väldigt stort, så jag ska berätta nedan här hur vi har gjort. Eller vi och vi, vi har inte byggt upp det själva. Vi är bättre på att laga mat och ta bilder än vad vi är på att bygga, så vi har anlitat en byggfirma. Vi anlitade en firma här på Öland som heter Snäckstrand Bygg & Bo / Lenstadhus som byggde upp huset, och de jobbar i sin tur med lokala firmor som de tar in till grävarbete, plattsättning, plåtslageri och eldragning.

När växthuset är på mur rekommenderas det att man gjuter en bottenplatta, så på bilden ovan är det grävning på gång.

Mur till växthus

Här satt jag i våras och firade att bygget var igång och att muren var byggd. Vi köpte växthuset i januari, och det var cirka tolv veckors leveranstid. Här är muren bara gjord med lecasten än så länge och golvet är betong. För istället för att mura hela muren från marken och uppåt i Ölandssten, är muren istället klädd med Ölandssten. Det tipset fick jag av de som driver Sjöströms Stenförädling här på Öland där vi har köpt stenen. De, och även andra leverantörer av Ölandssten, säljer stenbitar i olika längder och höjder lämpade för murning, men som är rakslipade på baksidan och bara 4 cm tjocka. Som riktigt tjocka kakelplattor, skulle man kunna säga. Så vår lecastensmur har helt enkelt ”kaklats” med Ölandssten, både på utsidan och insidan. Det blir inte lika dyrt som att göra allting helt och hållet med Ölandssten, och muren blir lite stadigare med sin raka lecastensgrund eftersom Ölandssten som bekant är ganska ojämnt och knaggligt. Men 4 cm tjockt är det tunnaste man kapar stenen på baksidan, annars kan den skiffra sönder sig.

Växthus på mur

Så här såg växthuset ut innan Ölandsstenen kom på. Om man velat här hade man kunnat lägga puts på muren och sedan vara klar, det hade också varit ett alternativ. För de som undrar är växthuset köpt av Willab Garden. Det är 14,6 kvadratmeter stort och modellen heter Greenrom Wall. Muren är 60 cm hög. Som standard är det en enkeldörr på den modellen som sitter på kortsidan, men man kan när man beställer hem växthuset klicka i att man vill ha en dubbeldörr på långsidan istället. Vad vi inte alls tänkte på var att det var skjutdörrar och inte den sortens dörrar man öppnar mot sig. Detta är ju i normala fall inga konstigheter, men när man har tänkt klä väggarna med en sten som bygger 4 cm utåt, så hade man sig ju ett skjutdörrsproblem helt plötsligt.

Skjutdörr växthus

Vi hade ju inte kunnat låta det partiet bara vara grått och sedan börjat med stenen, det hade ju sett konstigt ut, så lösningen blev att platsbygga två rejäla blomsterlådor som är exakt så stora som krävs för att dölja väggpartiet där vi inte kunde sätta Ölandsstenen. De står precis framför så att skjutdörrarna kan löpa längs med väggen däremellan. Lådorna är tillverkade i extra tjockt rostfritt stål så att de inte bågnar av jorden inuti eller tyngden från stenen som sitter med sättlim för utomhusbruk. (Andra alternativ hade ju kunnat vara att plantera buxbom eller ha cortenstålslådor, till exempel.)

Ölandssten

En plåtslagare fick göra en svart stänkskärm som går hela vägen runt växthuset för att skapa en avrinningsyta som täckte Ölandsstenen, eftersom det som är med i originalet inte är avsett för att murmaterialet ska bygga så mycket utåt som vårt gjorde. Men det blev hur bra som helst, och plåtslagaren gjorde även en invändig fönsterbräda som är perfekt som avställningsyta. Det enda vi har kvar att fixa nu är stuprören så att de passar över stänkskärmen.

Vår plattsättare som vi hade var riktigt engagerad och kantskar Ölandsstenen i vinklarna för att det skulle se snyggt ut, och satte stenen i samma ”band” så att den fortsatte ut på blomlådorna så att de skulle se ut som en del av växthuset.

Det drogs också in el i växthuset, och vi avslutade med att gräva en halvmåneformad cirkel utanför växthuset och en liten svängd gång till, som vi fyllde med grus.

21 september, 2021

4 kommentarer

  1. Det är så fantastiskt mysigt att sitta i växthuset och dricka vin med dig. Speciellt när mörkret faller och det blåser och regnet smattrar lite lagom på glastaket.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration