Andra Butiker Utflykt

Hos matproducenterna på Österlen

I lördags skeppades vi på Matresan runt i buss i sann pensionärsanda mellan olika matproducenter på Österlen. På första stoppet möttes vi av en hårig och mycket kelig välkomstkommité.

Det var rapsolja som stod på schemat, närmare bestämt på Gunnarshögs Gård. Erik som visade oss runt var son i familjen och hade stenkoll på hur rapsoljan blev till, hela vägen genom hela processen.

Rapsfröna pressas, och ut kommer olja…

…som efter filtrering tappas upp på flaskor.

Att lyssna på när Erik berättade om tillverkningen av rapsen var riktigt inspirerande, för det märktes verkligen att han var genuint intresserad av framställningen och verkligen brann för det han gjorde. Och när man har en sådan motivation, då kan man inspirera vem som helst. Oljan på bilden är en citronrapsolja, själv fick jag med mig en flaska rapsolja med timjan hem. Oljan som hade dill i sig gick inte heller av för hackor.

Sedan bar det vidare till Petersborgs Gård i Smedstorp, som är kända för sin goda senap. Även här fick vi lyssna på någon som hyste ett brinnande intresse för sin verksamhet, och det var många som köpte med sig den klassiska Dischång-senapen hem.

Nästa stopp var Österlenkryddor, där vi sniffade på kryddblandningar. Tyvärr var det inte längre säsong för det som de är mest kända för – lavendeln. Annars hade jag nog suttit kvar där ännu, och luktat på blommorna likt Ferdinand under korkeken. Remsan och jag spanade in kryddväxter på kruka istället.

Och så fick vi provsmaka snaps! Den smakade hallon/rosmarin, och var riktigt god! Får man säga att en snaps kan vara tjejig? Det får man säkert inte, men det tänker jag säga i alla fall, för det tyckte jag. Jag gillar inte snaps, men den här gillade jag. Så det så.
2 oktober, 2012

5 kommentarer

  1. Vad roligt att läsa om era besök runt i Skåne! Några av ställena har jag redan besökt och mina föräldrar bor i Köpingebro, där Österlenkryddor befinner sig, så där kikar vi in ibland:)
    Senapen kan jag för det mesta köpa hos vårt lilla musteri – Sövde Musteri, den är så god i grytor.

    Kram
    Suz

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration