Familjen

Vinterfika

Häromdagen var vi och fikade hos Liv och Agneta. Ni kanske kommer ihåg att det var Liv som vann en Kitchen Aid i en baktävling i våras? I alla fall så är jag fortfarande inte det minsta avundsjuk… Men vaknar hon upp en morgon och bakmaskinen är borta så vet hon nog hos vem hon ska leta först.

Kitchen Aiden står och tronar som ett skinande konkret bevis på hur påhittig Liv är i köket, för trots att vi var insnöade hade hon svängt ihop en lyxig dessert på de ingredienser hon hade hemma. Hon hade vispat upp grädde med lite socker och saffran, hällt i små glas och strött över en crumble som hon rostat i ugnen (eller en stekpanna, jag ska låta det vara osagt…) på överblivna pepparkakor och julnötter. Det smakade fantastiskt, och jag kommer att laga den desserten fler gånger, insnöad eller inte.

Mitt bidrag till fikastunden fick också bestå av vad skafferiet hade att erbjuda. Som tur var hade jag dagen till ära (och ganska många andra dagar också, om sanningen ska fram) en hel del bakingredienser i skåpet, och av de rörde jag ihop den här kladdkakan, som jag har ringlat kolasås och strött havssalt över innan den ställdes in i ugnen, och tryckt ner minimarshmallows i så fort den var klar.

Kladdkaka med kolarippel, havssalt och marshmallows:
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
3-4 msk kolasås (köpesås på tub blir jättebra!)
1 nypa havssalt (max 1 tsk)

Rör ihop ägg och socker, det behövs inte vispas. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem också, och smält smöret och rör ner det till en jämn smet. Häll upp i en smord form, och ringla kolasås över smeten. Avsluta med att strö havssalt över den, och ställ sedan in den i mitten av ugnen på 175C i ca 15-20 min, den ska vara lite lös i mitten så att det blir en kladdig kladdkaka. Direkt när du tagit ut kakan och ytan fortfarande är mjuk, tryck ner minimarshmallows eller skurna stora marshmallows i kladdkakan, så många som du vill ha. Servera kakan kall tillsammans med vaniljglass.

2 januari, 2011

5 kommentarer

  1. Låter yummie! Funderar på om man inte kunde ha marschmallows redan när man bakar – om man trycker ner dem rejält i smeten innan man ringlar på sås och salt.
    Eller har du testat och avråder…?

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration