Andra Fest Mat på resor Utflykt

Matlagning i grupp

Efter att vi besökt några matproducenter på Österlen i lördags åkte vi tillbaka till Ystad Saltsjöbad, och påbörjade vår femrättersmeny som vi skulle laga tillsammans. Vi delades in i olika kocklag, fick varsin drink och satte igång.

Sofie, Malin och Lotta fokuserade på huvudrätten som var torskrygg…

Mary gjorde äpple tarte tatin….

…och killarna gjorde förrätten. Eller förrätterna kanske vi snarare ska säga, för det var faktiskt två.

Remsan och Gun gjorde amuse bouche. Mycket fint ord. Tror det betyder aptitretare. Fast ett finare sådant. Det var i alla fall fisk och skaldjur i vacker tappning.

Och när någon har lagat mat så smakar man ju, såklart. Här samlar jag mig psykiskt för att äta upp en mussla. Men den var faktiskt rätt god. Remsan och Gun hade inte sparat på krutet.

Som sagt – killarnas förrätt var en kantarellsoppa med selleripuré, och till den drack vi det italienska vinet Castello del Poggio.

Förrätt nummer två – eller det kanske lämpar sig mer att säga mellanrätt – som killarna lagat var blinier med löjrom, rödlök och crème fraiche. Till den serverades ett franskt chardonnayvin vid namn Louis Max. Calle och Håkan piffar tallrikarna.

Sedan var det dags för huvudrätt; torskrygg med variation på lök. Mycket praktiskt det där namnet ”variation på”, för övrigt. Den här gången innebar det en jättegod lökpuré.

Pimpad torskrygg.

Mitt kocklag bestod av Hanna, Kim och mig, och vi lagade en mellanrätt med ett hembakat bröd som serverades med ädelost och tomat- och citronmarmelad. Till det drack vi ett franskt lite sötare vin som heter Domaine Cauhapé.

Maten dokumenterades, självklart. Fattas bara annat när det är matbloggare i farten!

Sedan var det dags för äpple tarte tatin med vaniljglass i burk. Till det drack vi det franska dessertvinet Raymond Morin.

Och här har vi avslutningsvis killarna som såg till att kvällen flöt på. Kocken Thomas med Dennis och Marcus. Fantastiskt duktiga killar. Det är inte lätt att hålla reda på 16 personer i ett kök, men de gjorde det med bravur.
3 oktober, 2012

15 kommentarer

 1. UNDERBARA BILDER OLOF UNDERBARA gahhh : ))
  Helena hur i hela friden lyckas du vara super snygg i en kockmössa? SNYGGING ja Olof med i sin! kram Sofia

 2. Men nu blir jag lite avundsjuk, vill också ha en man som är fotograf som tar vissa av mina bilder till bloggen. De är ju så fina! Var också inne på den sida där Olofs fina bröllopsbilder visades. Hälsa honom att jag är imponerad, så himla vackra och stämningsfulla bilder.

  Kram Malin

 3. Vilka fina bilder! nästa gång kan väl Olof ta allas bilder (och sälja dem dyrt till oss andra) ;).
  Men du ser väldigt skeptisk ut mot den stackars musslan tycker jag…

 4. Härligt inlägg! Både text och bild! Hälsa Olof att han är grym men det vet han nog redan 🙂

  Mycket impad att du smakade på musslan. Jag är inte heller någon fisk- och skaldjursfantast, tvärtom men smakade torsk och kräftorna med krondillsmajonnäs. Båda smakade bra! Kanske dags att tänka om 🙂 Fast musslan, där gick gränsen för mig. Du är min hjälte som provade!

 5. Vilka underbara bilder, blir hungrig bara av att se dem!
  Sedan måste jag bara få tillägga att din sambo och du är banne mig det vackraste par jag någonsin sett! Ni verkar så snälla,varma och goa!
  Underbar blogg för övrigt!
  Kram Amie

 6. Kan bara hålla med de andra, Olof är grym! Så roligt med lite fina bilder från matlagningen. Mina är mest bara suddiga och mörka. Det värsta är väl att vi inte har råd att hyra Olof, men vi kanske kan muta han fru med fina praliner och vin.

 7. Wow, vilka härliga rätter ni lagade! Måste ha varit otroligt gott. 🙂 Förresten lite kuriosa – amusebouche betyder "underhåller munnen" på franska, vilket ju är mitt i prick!

 8. Tack för alla härliga kommentarer! Jo, jag är väldigt lyckligt lottad som har en man som tar alla mina bloggbilder. Undrar om man skulle kunna tjäna en hacka på att hyra ut honom? 😉 Han jobbar för mat, godis, vin och öl. Och korv. Olof hälsar och tackar för alla fina fotokommentarer. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration