Andra, Öland

Min guide till Ölands Skördefest

Är ni många där ute som ska åka till Öland och gå på Sveriges största skördefest i helgen? Ölands Skördefest börjar på torsdag och håller på till och med söndag, men de dagar som är mest “happening” är alltid fredagen och lördagen. Eftersom jag är en tvättäkta ölänning är det ju inte mer än rätt att jag krystar ur mig en seriös Skördefestguide. Så, utrusta er med en karta, så börjar vi i närheten av Färjestaden, närmare bestämt i BjörnhovdaSunt & Grönt där den här bilden är tagen. Här finns de godaste och bästa grönsakerna, och allting är ekologiskt. Dessutom är det vettiga priser, och absolut det bästa stället att köpa med sig fina grönsaker från.


För många börjar skördefesten med konstnatten, som pågår under kvällen och natten mellan fredagen och lördagen. I år utlovas dessutom en andra konstnatt, även mellan lördagen och söndagen. Ett ställe som alltid anstränger sig inför konstnatten är Capellagården i Vickleby. Förra året bjöds det på äppelutställning ute i det upplysta glashuset. Man kunde även ta del av konstutställningar…

…och äta skördebruschetta!

Ett annat ställe där det är värt att parkera bilen och sedan strosa runt är Stora Frö, som ligger ungefär mellan Färjestaden och Mörbylånga. Där ligger den stora kryddgården Ölands Örtagård, där man kan välja mellan hur många sorters kryddor som helst, som man kan köpa med sig hem på lösvikt.

 I samma by finns även flera loppisar…

…som Tessan och jag hjälpte till att gynna ekonomiskt förra året. Här står Tessan och motiverar ett inköp för mig. Som ni ser är jag helt och hållet med på noterna. Vi har aldrig varit svåra när det gäller att handla.

Även dagtid finns det mycket loppisar. Faktum är att hela Öland kryllar av loppisar under skördefesten, en del bra, en del mindre bra. På östra sidan tycker jag att loppisarna brukar vara lite bättre.

När man ändå är på östra sidan ön kan man absolut ta sig en liten fikapaus på Gårdby Café och Lanthandel! Favoritcafét nummer ett, och med en tillhörande inredningsbutik som nästan ger samma ha-begär som Bally hyser för granntiken.

Är man lite längre ner på östra sidan och är fikasugen kan man besöka Havtornsgården i Triberga. Där kan man (eller kunde i alla fall förra året) fika på cheesecake med havtorn i. Om man istället är sugen på lunch rekommenderas Brukshotellet i Degerhamn.

En av förra årets mest lyckade skördefestaktiviteter var majslabyrinten i Ventlinge på södra Öland. Roligt för alla åldrar, med konst som förra året bestod av roliga fågelskulpturer utställda i en majslabyrint där majsen var så hög att man man nästan gick vilse. Absolut värt ett besök! Det fanns också en rejäl gårdsbutik i närheten med grönsaker, potatis och mycket annat.

Tveklöst den bästa skulpturen 2010: Odens quera korpar.

Ta gärna med dig en kylväska och sväng förbi Ölands Kvalitetsprodukter, där finns det bästa köttet! Killarna som driver det är i min egen ålder, och är mycket måna om djuren.

Själv brukar jag köpa med mig en hel låda med olika styckdetaljer. Då blir man såhär glad! Gårdsbutiken ligger i Bårby strax utanför Mörbylånga.

Den by på Öland som tar skördefesten på allra största allvar är Eriksöre strax söder om Färjestaden, deras bygata livas upp i klass med gator i Stockholm på en löningshelg. Det säljs mat, pumpor, grönsaker, konst, mössor, kransar… i stort sett allt möjligt.

Borgholms populäraste skördefestevent är Fårets Dag. Då invaderas slottsruinen av får och fårrelaterade produkter som mössor, västar, kött och mycket annat. Jag håller fortfarande fast vid förra årets utlåtande om fårets dag – det är lite som att gå på Harrys i Kalmar.

Jag vet att jag inte har tipsat om något norr om Borgholm, men jag har helt enkelt inte lika bra koll på norra Öland som jag har på södra. Och ska jag vara helt ärlig tror jag faktiskt att södra Öland kan vara strået vassare än norra under skördefesten. Men om man åker till norra Öland och hungern suger i tarmen – ät en hamburgare på Kalk i Löttorp. Godaste hamurgaren i hela världen.

Avslutningsvis – lämna inte ön utan att köpa med dig praliner från Ölandschoklad i Färjestaden. Ljuvliga tryfflar i öländska smaker. Perfekta som present! Speciellt till sig själv.

17 Kommentar

 1. Sannas Goda

  27 september, 2011 at 7:55 e m

  De ser ju hur mysigt ut som helst! Vilka bilder!

 2. Hovkonditorn

  28 september, 2011 at 1:19 f m

  Så härliga bilder än en gång 🙂

 3. Ann-Sofi

  28 september, 2011 at 6:40 f m

  Åh vad härligt det verkar! Tack för tipsen:)

 4. Linnea

  28 september, 2011 at 7:03 f m

  Åh vad mysigt. Önskar min familj åkte på sånna där saker 🙁

 5. Sofie

  28 september, 2011 at 8:17 f m

  Oj, så mycket härligt! Suttit och kollat på nyhetsmorgon då de var på Öland och pratade om skördefesten. Synd att man bor så långt ifrån. Pågår iofs liknande här runtomkring. Ser väldigt lockande ut att korsa landet!:)

 6. Matarkivet

  28 september, 2011 at 9:59 f m

  Tyvarr har jag ju lite langt till Oland, men tror min mamma skulle gilla typ alla dessa stallen, sa ska vidarebefordra lanken. 🙂

 7. Desiree

  28 september, 2011 at 1:51 e m

  Åh så underbart att få delta i skördefesten. Jag får se till att komma dit någon gång. Pumpa fältet ser bara sååå vackert ut.

 8. TinaGustafsson.com

  28 september, 2011 at 3:09 e m

  Som du kanske ha sett så har min matblogg (Tina´s Mat) flyttat till http://www.tinagustafsson.com och jag har länkat till din blogg på denna sida http://tinagustafsson.com/bloggar-med-matinspiration/

  Känner du för att länka tillbaka så får du gärna göra det 🙂

  För att vara säker på att inte missa något smarrigt recept så kan du Gilla denna sida http://www.facebook.com/#!/pages/TinaGustafssoncom/192531110782439?sk=app_206747196050374

  Ha det bra så hörs vi bland alla receptinlägg 🙂

 9. Lenita från Bohuslän

  28 september, 2011 at 3:59 e m

  Varför bor man så långt ifrån Öland 🙂 Suck!! Verkar hända så mycket roligt där och så många mysiga gårdbutiker,cafer m.m. Vilken tur du har! Är glad att du kan dela med dig av alla godsakerna,för nån gång så drar vi till Öland och då gäller det att hitta allt fint som du tipsar om :-)Fantastiska bilder som vanligt! Kram.

 10. Helena

  28 september, 2011 at 5:28 e m

  Lenita – när ni kommer till Öland har ni en stående middagsinbjudan hos oss!

 11. missfranklin

  28 september, 2011 at 6:47 e m

  hallojs kompis!
  vilken underbar virtuell "tour" jag fick 🙂 när jag läste ditt underbara långa inlägg! Jag ser fram emot en tvättäkta tur på plats till nästa gång i stället och önskar er en fantastisk helg! kram

 12. Bokcaféet i byn

  28 september, 2011 at 7:02 e m

  Vilken skördefest och vilka vackra foton du visar!
  Hälsar Anna i Skåne

 13. Emma

  29 september, 2011 at 9:57 f m

  Åh vilka fina bilder och tips! 🙂 Blir sugen på en roadtrip på öland 🙂

 14. Alexandra - Kärlek på tallrik

  29 september, 2011 at 6:11 e m

  Åh vilken underbar guide, verkligen väl genomarbetad, ingenting är glömt 😉 Om jag kommer till Öland nu i år ska jag helt klart skriva ut det här och ta med mig! Och bilderna är FANTASTISKA – du är så söt <3

 15. Anonym

  30 september, 2011 at 8:17 e m

  Kan du tipsa om några ställen där det brukar finnas bra loppisar?

 16. Caroline Dourén

  3 oktober, 2011 at 9:02 e m

  Åh vilka fantastiska bilder, den översta är helt gudomlig! Det är verkligen oerhört mysigt med skördefesten måste jag säga. Vi var runt både lördagen och söndagen och jag bara njöt av att se alla vackra pumpor och allt mysigt överallt. Skördefesten är definitivt ett stående inslag varje år, får absolut inte missas!
  Ha det gott och hälsa Bally från Zorro 🙂

 17. elis64fino

  22 mars, 2012 at 8:19 e m

  Åh vilka fina bilder du har!
  Särskilt bilden på pumporna!
  Du får oss att längta till Öland och att bli nyfikna på den i mitt tycke lite bortglömda södra delen.

Lämna en kommentar