Drinkar

Lingonmojito

Lingonmojito

Lingonmojito! Har ni testat det? Den här ljuvliga drinken har jag grävt upp ur arkiven, jag skakade ihop den första gången när jag var med på radio och skulle prata om god, höstig fredagsmat en gång för tio år sedan. Men drinken står sig! Fast det är mest på hösten man gör den med tanke på lingonen, men vi är ju som bekant mitt i höstens fulla prakt just nu.

Ölands Skördefest har dragit igång här hemma på Öland, och det är pumpor och höstmys överallt. Lingon kanske vi inte har lika gott om som skogarna på fastlandet brukar ha, men där växer de i mängder! I år är ett riktigt lingonår. Jag brukar ju ha lite, ähurm, otur när jag är ute och letar svamp. Inte hitta någon alls. Men lingon, det hittar jag alltid! Och om inte där, så på torget på lösvikt. Och alltid i frysdisken i mataffären.

Nu på höstkanten är det dessutom läge för några helgmojitos för att ta tillvara på all sommarens mynta som står planterad i krukorna ute på altanen innan den viker hädan när frosten kommer. Så vad säger ni, är ni sugna på att inleda helgen med en lingonmojito?

Skriv ut

Lingonmojito

Lingon passar perfekt till mojito! Låt dem sätta smak på en höstig drink att fira in helgen med. Lingonmojito är lätt att göra och kan förberedas i förväg.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 10 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 15 min
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale

Lingonsockerlag:

 • 1,5 dl socker
 • 1,5 dl vatten
 • 2 dl frysta lingon + några extra till garnering

Övriga ingredienser:

 • 2 dl rom (ljus)
 • 3 lime (en är till garnering)
 • 1 knippe mynta (12 krukor) + ev. 1 kvist till varje glas för dekoration
 • 23 dl Sprite

Instruktioner

Börja med att göra en lingonsockerlag. (Har du färdig sockerlag i kylen går det finfint, då kan du blanda allt i en shaker direkt. Men om du som jag inte har det och använder frysta lingon, får man ut mest smak från lingonen om de får vara med redan från start och får tina i sockerlagen.)

Värm socker och vatten i en kastrull till en sockerlag. Häll ner lingonen när sockerlagen börjar bli varm, och ta kastrullen från värmen när det börjat koka. Låt svalna. (Ställ kastrullen i ett iskallt vattenbad om du har bråttom.)

Har du en stor drinkshaker kan du göra allt i en och samma, annars är det lättast att dela upp det på två omgångar. (Det här har hänt mig så ofta att jag nu har två drinkshakers hemma.) Häll hälften av lingonröran i en shaker och hälften i en annan. (Eller en bunke bara medan du väntar på att din shaker ska bli ledig igen.) Häll i hälften av romen och pressa ner saften från en lime. Tillsätt några kvistar mynta och muddla med en muddlare för att frigöra smakerna från myntan. (Har du ingen muddlare kan du stöta runt i shakern med skaftet på en träslev.)

Preppa 4 glas med några lösa lingon i varje, en myntakvist i varje och ett par klyftor från den tredje limen som du skär i bitar.

Stoppa ett par isbitar i shakern och skaka lite. Sila ner shakerns innehåll fördelat på de två första glasen, och gör sedan om proceduren så att du får fyra drinkar. Fram tills hit kan du förbereda innan och ställa in drinkarna i kylen.

Vid servering, häll i några isbitar i varje glas och och fyll upp med Sprite efter smak och tycke.

Sugen på något med äpplen istället? Den här äppelmartinin har bara tre ingredienser och går inte av för hackor!

30 september, 2021

10 kommentarer

  1. Tack själv kompis! Tycker fortfarande det var roligt att programledaren inte vågade smaka. Men å andra sidan så var ju klockan bara tio på förmiddagen. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration