Chokladpannacotta
Ibland är det enklaste också det allra godaste, eller vad säger ni? Okej, jag låter som Ernst nu. Men det är ju sant. Chokladpannacotta är så otroligt enkelt att göra, och så fantastiskt gott.
Smakar riktigt lyxigt!
När jag gjorde de här chokladpannacottorna hade jag faktiskt inte gjort chokladpannacotta på många år. Kanske säkert tio år? Förmodligen har jag tänkt att jag måste göra något lite häftigare och mer spännande än en pannacotta som jag dumpar ner choklad i och rör om, men vet ni vad?
Det måste man inte. För det här smakar så otroligt gott och lyxigt, att man tror att det bara måste vara mer avancerat än vad det är!
Använd chokladknappar så slipper du hacka chokladen
Men enklare än så här blir det knappt, och alla kan garanterat lyckas med den; man kokar upp grädde, rör ner lite vanligt socker, lite vaniljsocker om man gillar det, och så ett par gelatinblad.
Sedan häller man det över choklad, (att köpa chokladknappar i påse är så mycket smidigare än att stå och hacka choklad. Och man slipper diska skärbrädan!) rör om lite och häller upp i formar. Efter några timmar i kylen är det färdigt!
Garnering av pannacottan
Sedan är det bara att garnera det med allsköns pimp. Jag körde på färska bär och mitt guldpulver jag hittat i bakavdelningen på Ica, där jag även hittar chokladknapparna.
Något annat som är gott att toppa chokladpannacotta med är rosa hallongrädde. Då bara vispar man grädde och vispar ner lika mängd upptinade hallon när grädden börjar närma sig att bli färdigvispad. Till det här receptet skulle jag köra på 1,5 dl vispgrädde och 1,5 dl hallon. Kanske en nypa vaniljsocker också.
Garneringsmöjligheterna är ju egentligen oändliga på en chokladpannacotta. Man kan ha vanlig vispad grädde som man toppar med hackad Daim, hackad marsipan, rostade nötter, ätbara blommor, färgglada godisbitar… listan kan göras hur lång som helst.
Portionsstorlek
Receptet räcker till fyra väl tilltagna chokladpannacottor. Absolut 5 om man vill det. Sex stycken om man är lite snål.
Men själv gör jag gärna fyra. Ingen har någonsin blivit snopen för att ens efterrätt varit generös i storleken. Men motsatsen? Jomän.
Klassikervarianten
Den allra vanligaste varianten av pannacotta är den med vanilj som smaksättning. Här hittar du ett prima grundrecept på klassisk pannacotta med vanilj.
Skriv utChokladpannacotta
Chokladpannacotta är superenkelt att göra, och smaken är fantastisk! Minimal arbetsinsats och maximalt med smak av lyxig dessert!
- Förberedelser: 10 min
- Total tid: 10 min + kyltid
- Antal portioner: 4 1x
Ingredienser
- 2 gelatinblad
- 4 dl vispgrädde
- 2 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g choklad (jag använder chokladknappar med 55% kakaohalt)
Instruktioner
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt dem ligga i minst 5 minuter.
Mät upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. (Föredrar du vaniljextrakt eller vaniljpulver går det så klart också fint.) Värm, rör om då och då, och ta från värmen när det precis börjar koka. Rör ner de två gelatinbladen.
Häll chokladknapparna (eller hackad choklad) i en bunke, gärna en bunke med hällpip. Häll den varma grädden över. Rör om med sked så att det blandas lite lätt bara, och låt stå en minut. Rör sedan slätt med handvisp tills chokladen är helt smält och pannacottasmeten är slät. Häll upp i skålar eller glas och ställ i kylen. Låt stå i minst 4 timmar före servering, gärna över en natt.
När vi ändå är inne på pannacotta, så vill jag tipsa om en annan busenkel pannacotta som också smakar mer än arbetsinsatsen; dulce de leche-pannacottan! En megaklassiker och ett av bloggens allra populäraste recept. Toppa den gärna med sötsalta, karamelliserade pecannötter för extra knaprighet.