Efterrätter

Klassisk pannacotta – grundrecept

Pannacotta med vanilj

Letar du efter ett grundrecept på klassisk pannacotta med vanilj? Det här receptet på pannacotta är det enda du behöver!

Fritt fram för smaksättning!

Det som gör det här receptet så bra är att det är så enkelt att anpassa och smaksätta. Grundstommen i det här grundreceptet är vanilj, men den smaken kan absolut bytas ut mot något annat, alternativt om man bara vill addera en smak till.

Det är 4 dl grädde och 0,75 dl mjölk i receptet, och man behöver grädden för att få fylligheten i pannacottan.

Mjölken lättar upp lite eftersom den är mycket tunnare, men det är här det fiffiga kommer in – du kan byta ut mängden mjölk mot något annat kul!

Smaksätt pannacottan med likör

Pannacotta Amaretto

Vill du smaksätta pannacottan med likör? Byt ut mjölken mot amaretto! Som i den här Disaronno-pannacottan som är hur god som helst! Föredrar du Baileys? Funkar prima!

Det går även bra att byta ut mjölken mot någon annan tunn vätska, som t ex pressad clementinjuice som jag brukar göra runt jul och servera som clementinpannacotta med kanderade pecannötter.

Lakritspannacotta med salt kolasås och kolapopcorn

Vill du hellre ha kvar mjölken och addera en ”torr” smaksättning går det också finemang, som t ex 2 tsk lakritspulver, så får du en alldeles ljuvligt god lakritspannacotta.

Den här lakritspannacottan som toppas med vispgrädde, salt kolasås och serveras med knapriga kolapopcorn är en efterrätt som blir riktigt festlig och lyxig och som passar bra till middagar när man vill göra något extra, som t ex nyårsafton.

Vad betyder pannacotta?

Punschpannacotta

Pannacotta är italienska och betyder kokt grädde. Det är en populär dessert i Italien som är vanlig på restaurangmenyerna.

Den garneras oftast med säsongens färska bär, men det är också jättegott att garnera den med hackad choklad, daim eller kaksmulor från t ex kolakakor.

Går att förbereda

Pannacotta är en hyvens efterrätt att bjuda på vid middagar eftersom den är så tacksam att förbereda, och den passar därför också jättebra som en dessert att göra till många.

Gör den helst dagen innan för allra bästa konsistens. Två dagar innan går också jättebra.

Ska du servera den samma dag är det bäst att förbereda den redan på morgonen, den behöver minst 5-6 timmar på sig för att få riktigt bra konsistens. Men har du möjlighet – gör den allra helst dagen innan.

Hur länge håller pannacotta i kylen?

Violpannacotta

Får du pannacotta över kan du absolut spara den i kylen några dagar. Jag skulle säga att den håller i minst 4 dagar.

Vaniljstång eller vaniljsocker?

Det går bra att byta ut den halva vaniljstången mot 1 tsk vaniljsocker, men jag tycker det blir lyxigare med vaniljstång, och fint när man ser de små svarta prickarna från vaniljstången.

Jag tycker också att det räcker att använda en halv vaniljstång istället för en hel, den ger så mycket smak ifrån sig ändå, speciellt om pannacottan får stå i kylen över natten. (Det tar ofta 0,5-1 dygn för vaniljstång att sätta smak på något.)

Vaniljstång har blivit så dyrt, och nu när de ofta kommer i ett litet glasrör kan man stoppa tillbaka den andra halvan i röret och använda den vid ett annat tillfälle. Den håller flera månader däri.

Så gör du pannacotta steg för steg:

Ingredienser-pannacotta

Ingredienserna du behöver är grädde, mjölk, socker, vaniljstång och gelatinblad.

Gelatinbladen ska ligga i blöt i vatten i minst 5 minuter så att de blir mjuka, och under tiden värmer man upp grädde, mjölk och socker i en kastrull ihop med en halv, urskrapad vaniljstång.

Pannacotta gelatinblad

När gräddmjölken fått sig ett uppkok tar man kastrullen från värmen och fiskar upp och slänger resterna från vaniljstången.

Därefter rör man ner de nu mjuka gelatinbladen. Här passar det bra att röra med en handvisp tills gelatinbladen löst upp sig.

Recept på pannacotta

Sedan är det bara att hälla upp pannacottan i portionsformar och stoppa in dem i kylen.

Glöm inte att sätta lite plastfolie över varje form, det gör att pannacottans yta inte blir torr och att den inte tar smak från annat i kylskåpet.

Tre andra supergoda varianter på pannacotta

Ibland vill man smaksätta pannacottan på fler sätt än att bara byta ut mjölken, här kommer tre andra jättegoda varianter på pannacotta som har sina egna recept:

 • Dulce de leche-pannacotta – så otroligt läcker pannacotta med smak av ljuvlig kola! Perfekt att toppa med kanderade, sötsalta nötter.
 • Pannacotta med vit choklad – fyllig och god och lätt att smaksätta med rivet limeskal eller något lite ovanligare som t ex violessens.
 • Chokladpannacotta – världens tacksammaste efterrätt! Stelnar snabbare än en vanlig pannacotta tack vare chokladen och blir ljuvligt len i konsistensen. En fullträff!
Skriv ut

Klassisk pannacotta – grundrecept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Det enda grundrecept du behöver på klassisk pannacotta med vanilj! En snabb och enkel dessert att förbereda i förväg, som lätt kan varieras!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min
 • Tillagningstid: 5 min
 • Total tid: 10 min + kyltid
 • Antal portioner: 4-6 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 st gelatinblad
 • 4 dl vispgrädde
 • 0,75 dl mjölk
 • 2 msk socker
 • 0,5 st vaniljstång
 • Bär eller frukt till garnering

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du förbereder övriga ingredienser. De behöver ligga i vatten i minst 5 min.

Mät upp grädde, mjölk och socker i en kastrull. Dela en vaniljstång och spara undan ena halvan av vaniljstången till ett annat tillfälle. Snitta upp halvan du tänkt använda och skrapa ur fröna med en vass kniv. Häll ner både frön och uppsnittad stång i gräddmjölken och rör då och då lite lätt med en handvisp medan det värms upp.

Värm tills de första kokbubblorna kommer. Dra då kastrullen från värmen  och fiska upp och släng resterna från vaniljstången. Ta upp de nu mjuka gelatinbladen från skålen med vattnet, krama ur dem lite lätt och rör ner gelatinbladen i gräddmjölken.

Häll upp i portionsformar. Sätt plastfolie över varje form och ställ in formarna i kylen till servering, minst 5 timmar och gärna över en natt för allra bäst konsistens.

Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter

Dulce de leche-pannacottan är jättepopulär här på bloggen, speciellt runt nyår!

10 april, 2024

15 kommentarer

 1. Får mig att längta till sommaren igen 🙂 Vad gott detta ser ut….mums! Får snart lite mer sommar då vi åker till Malta på onsdag. Skall fira lilla gubbens födelsedag <3 Tack för ett inspirerande recept 🙂

 2. Jag har faktiskt aldrig känt någon bismak från gelatinet, men med tanke på vad gelatinblad innehåller så är det väl inte så konstigt att det kan finnas en bismak. 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration