Bjudmat/Paradrätter Efterrätter Fest Matporr Nyår

Lakritspannacotta med salt kolasås och kolapopcorn

Lakritspannacotta med salt kolasås och kolapopcorn

Den här nyårsdesserten uppfyller alla kriterier – den är festlig, supergod och går att förbereda i förväg. Sticker man dessutom ner ett tomtebloss i den är saken biff. Allt blir faktiskt festligare med tomtebloss. (Ja, till och med falukorv. Men nu handlar det ju om lakritspannacotta.)

Salt kolasås mot vispad grädde och lakrits är en oslagbar kombination, och som pricken över i är tallriken dekorerad med knapriga kolapopcorn. Dessa kan också förberedas i förväg, men du gör smartast i att gömma dem efter att du gjort dem. Smaka på ett, så förstår du varför.

Den här menyn fotade vi hemma hos vår kompis Inredningsfrun som dukat och ställt up som modell, och som alltid gör lika fint när vi kommer dit och fotar och sedan avslutar med att äta en middag tillsammans. Senast vi sågs hemma hos oss hade vi även den här fantastiskt goda drinken som fördrink, och den rekommenderar jag som välkomstdrink till den här nyårsmenyn. Här hittar ni Vinterns Röda.

Skriv ut

Lakritspannacotta med salt kolasås och kolapopcorn

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ljuvlig dessertdröm för lakrits- och kolaälskaren! Går att förbereda till stor del i förväg. Gör gärna pannacottorna dagen innan.

  • Författare: Helena
  • Tillagningstid: 50 min
  • Total tid: 50 min + kyltid
  • Antal portioner: 46 portioner 1x

Ingredienser

Scale

Lakritspannacotta:

  • 3 gelatinblad
  • 4 dl grädde
  • 0,75 dl mjölk
  • 2 msk socker
  • 23 tsk lakritspulver

———-

  • Ca 3 dl grädde att vispa och toppa med

Saltstänkt kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt

Kolapopcorn

  • 6 dl poppade popcorn
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 25 g smör

——–

6 st tomtebloss till servering

Instruktioner

Lakritspannacotta: Låt gelatinbladen ligga i en skål med vatten i minst 5 minuter. Häll grädde, mjölk, socker och lakritspulver i en kastrull. Ta det från värmen precis när det börjar koka, och rör ner gelatinbladen. Häll upp på portionsformar, och ställ i kylen att stelna. Låt stå i minst 4-5 timmar, helst över en natt.

Saltstänkt kolasås: Blanda alla ingredienser till kolasåsen utom flingsaltet, och låt det koka ihop i en kastrull i ca 20 min, tills du är nöjd med konsistensen. Ta den av värmen och rör i flingsalt. Ställ åt sidan till servering.

Kolapopcorn: Poppa popcornen, lägg över i en tålig bunke. Smält sockret i en stekpanna tills det löst upp sig och blivit gyllenbrunt. Ta det från värmen och rör ner bakpulver och smör. Häll det över popcornen, och rör snabbt runt med en slev. Stjälp över kolapopcornen på ett bakplåtspapper att stelna.

Vid servering: Ställ varje pannacotta på ett fat som du garnerar med kolapopcorn. Vispa grädden som ska toppa pannacottorna, och spritsa ut en klick över varje portion. Ringla kolasås över varje gräddtopp, och stick ner ett tomtebloss i varje pannacotta.

Andra nyårsdesserter som också garanterat levererar är Polkaglass med varm chokladsås och Dulce de leche-pannacotta med karamelliserade pecannötter.

29 december, 2019

4 kommentarer

  1. Det låter väldigt gott! Här hemma idag/kväll blir det dock No bake Oreo Tryffelpaj.
    Önskar dig och familjen Gott Nytt År!

    1. Hej! Det kan man alldeles säkert! Jag har dock aldrig testat själv med agar agar, men det finns säkert några omvandlingstips från gelatin till deras produkt på paketet. Hoppas det blir bra! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration