Efterrätter Matporr Nyår

Världens godaste chokladmousse

chokladmousse

Jag älskar chokladmousse. Om jag måste välja en favoritdessert, så väljer jag chokladmousse. Fast det får ju inte vara någon fulmousse, så klart. Den ska göras på trevliga ingredienser, och helst av allt ska den spetsas med lite rom. Vill man vara lite extra dekadent kan man toppa den med vispad grädde, eller som här, med hallon och guldpulver.

När man har bjudit på en rejäl middag och det är dags för efterrätt, så serverar jag ofta sådant som slinker ner i magen hur mätt man än är, och då är mousse, glass och pannacotta ofta ett bättre val än till exempel pajer och kakor. Chokladmousse går ju dessutom finfint att förbereda innan, och det bör man göra också, för att den ska få rätt konsistens. Själv gör jag den alltid dagen före den ska serveras.

Det här receptet ger 8-10 portioner med chokladmousse vilket i och för sig är ganska mycket, men ibland behöver man göra dessert till många, och då är det bra med ett recept på chokladmousse som levererar. I de flesta recept på chokladmousse ska det vara äggulor och inte hela ägg, som här, men de hela äggen gör moussen extra luftig och fin, och inte lika tät och tung. Jag använder inte heller choklad med 70% kakaohalt, då jag tycker det kan bli lite väl tungt av det också.

Ibland har jag tänkt att man skulle experimentera med receptet och dela det på hälften eller en tredjedel för att få färre portioner, men har bestämt mig för att inte tjafsa med det och bara låta det få vara ett recept som helt enkelt får ge många goda portioner chokladmousse.

Och man kan ju förbarma sig över överbliven chokladmousse också, det brukar jag göra. Det är inget jag lider av. Bland det bästa som finns är ju när det blir dessert över som man kan äta dagen därpå. Sist jag gjorde sådan här chokladmousse blev det tre portioner över. Jag åt upp allihop. De håller fint några dagar i kylen. Såvida ingen äter upp dem, vill säga. (Jag rekommenderar att gömma överblivna portioner bakom sådant som sällan flyttas på. Stora burkar med inlagd saltgurka, till exempel.)

Skriv ut

Världens godaste chokladmousse

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Förmodligen världens godaste chokladmousse, och en efterrätt som räcker till många och går att förbereda innan.

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 20 min
 • Tillagningstid: kyltid
 • Total tid: 20 min + kyltid
 • Antal portioner: 810 1x

Ingredienser

Scale
 • 200 g choklad med ca 55% kakaohalt
 • 3 ägg
 • 4,5 dl vispgrädde
 • 4 rågade msk florsocker
 • ca 2,5 msk rom (helst mörk, men ljus funkar också)

Instruktioner

Vispa grädden för sig.

Vispa äggen med florsockret för sig, ganska länge, tills det blir ljust och fluffigt.

Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning.

Rör ner den vispade grädden, och smaksätt med rom. Kanske behövs det lite mindre rom, eller lite mer, häll i så mycket att man precis anar romsmaken.

Vispa lite till så att det blandar sig, och häll upp i portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Garnera med bär, och gärna lite guldpulver. Mitt kommer från ICA.

När jag inte vältrar mig i chokladmousse utan vill variera mig och servera en annan favoritdessert, brukar jag välja Vaniljparfait med saltstänkt kolasås, eller Mammas punschglass. Och icke att förglömma, den italienska klassikern tiramisu, där jag gör min med Baileys.

27 februari, 2020

48 kommentarer

 1. ojojojojoj, den här är god, den minns jag från ett besök hos er när ni bodde i nonnes lägenhet. råder alla läsare att omgående införskaffa ingredienserna och vispa ihop denna mousse för att sedan stå utanför kylskåpet och undra varför det inte kan jobba lite fortare…:-)

  1. Det är supergott, och precis som du säger så är den inte lite mäktig som många andra sorters chokladmousse lätt kan bli.

 2. Haha känner igen det där. Gjorde pannacotta häromdan och blev så glad när det blev en över efter gästerna. 🙂 Din mousse ser rikigt lockande ut.

    1. Detsamma Camilla! I receptet är det rom, och om man vill ersätta det med en annan spritsort som t ex punsch går det bra. Och vill man inte ha någon sprit i alls går det också jättebra! 🙂

 3. Vi har nog inte samma syn på vad "ägg" innebär, i min värld innebär detta gula & vita.
  Kanske så uppenbart för dig min inte för mig att du avser endast gulan….

  1. Hej Anonym!
   Nejdå, det ska vara hela ägg, gula och vita. I en del andra recept vet jag att det ska vara enbart gula, men just i det här receptet använder jag alltid tre hela ägg.

 4. Håhåjaja, det här ska jag göra till helgen! Jag och maken satt och funderade på någon god efterrätt och chokladmousse är ju aldrig fel; särskilt inte om det är lite rom i 😀

 5. Denna chokladmousse var fantastisk! Jag serverade den med en klick grädde, en nypa havssalt och krossad daim! SUPERGOTT! Tack för receptet 🙂
  /Trogen läsare

 6. Hej! Sitter i karantän i Karibien,och vill inte gärna använda råa ägg. Har grädde,chocklad ochrom naturligtvis. Kan man göra utan ägg? Mvh Agnetha

  1. Åh, Karibien! Då förstår jag att du har rom hemma. 🙂 Jag har inte provat att göra just det här receptet utan ägg, men tror absolut att det går bra. Annars kan du även testa att göra en vegansk variant, har en här;
   https://baraenkakatill.se/vegansk-chokladmousse/

   Sedan har jag även hört att man kan få superfin mousse på att vispa upp spadet från en burk med kikärter till ett skum och blanda med smält choklad och lite socker. Jag har inte testat det själv, men är övertygad om att det funkar superbra!

 7. Hej! Jag skulle vilja testa detta recept och har en fråga. Ska den smälta chokladen svalna innan man blandar ner den i äggsmeten? Jag har ofta varit med om att saker jag bakat skurit sig på grund av olika temperaturer, så jag vill bara dubbelkolla 🙂 Tacktack!

  1. Hej Julia! Jag brukar inte låta den svalna så värst mycket, utan jag ser till att vispa som attan med elvisp istället medan jag rör ner den smälta chokladen. Då brukar det funka finemang.

 8. Har gjort denna flera gånger, galet god. Och perfekt med rester, det är absolut det bästa när man får njuta i lugn och ro:)

 9. Sjukt gott. Gjorde den med Havana Club (så klart) och hälften 70% Lindt och hälften Lindt Milk som förvisso innehåller någon krämig fyllning (som jag missade) men slutresultatet blev långt ifrån en miss… Kan verkligen rekommenderas…funderar även på att testa med mintchoklad någon gång, det borde bli en succé (om man som jag älskar mint förstås) 🤗

  1. Jag har faktiskt aldrig testat att göra det själv, men jag tror absolut att det funkar! Gör man det kan det vara gott att bryta av med något som friskar upp lite, som t ex rivet limeskal och hallon.

  1. Jag brukar vispa den ungefär så hårt som jag vispar grädde som ska serveras vid sidan av något, som t ex kladdkaka.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration