Världens godaste chokladmousse
Jag älskar chokladmousse. Om jag måste välja en favoritdessert, så väljer jag chokladmousse.
Fast det får ju inte vara någon fulmousse, så klart. Den ska göras på trevliga ingredienser, och helst av allt ska den spetsas med lite rom.
Vill man vara lite extra dekadent kan man toppa den med vispad grädde, eller som här, med hallon och guldpulver.
En dessert som alltid får plats
När man har bjudit på en rejäl middag och det är dags för efterrätt, så serverar jag ofta sådant som slinker ner i magen hur mätt man än är, och då är mousse, glass och pannacotta ofta ett bättre val än till exempel pajer och kakor.
Chokladmousse går ju dessutom finfint att förbereda innan, och det bör man göra också, för att den ska få rätt konsistens. Själv gör jag den alltid dagen före den ska serveras.
Chokladmousse till många
Det här receptet ger 8-10 portioner med chokladmousse vilket i och för sig är ganska mycket, men ibland behöver man göra dessert till många, och då är det bra med ett recept på chokladmousse som levererar.
Testa gärna att servera chokladmoussen med lite hackade chokladkex på toppen och en nedstucken myntakvist, då ser den ut som en liten planta.
Använd hela ägg för extra luftig mousse
I de flesta recept på chokladmousse ska det vara äggulor och inte hela ägg, som här, men de hela äggen gör moussen extra luftig och fin, och inte lika tät och tung.
Jag använder inte heller choklad med 70% kakaohalt, då jag tycker det kan bli lite väl tungt av det också.
Ibland har jag tänkt att man skulle experimentera med receptet och dela det på hälften eller en tredjedel för att få färre portioner, men har bestämt mig för att inte tjafsa med det och bara låta det få vara ett recept som helt enkelt får ge många goda portioner chokladmousse.
Restfest!
Och man kan ju förbarma sig över överbliven chokladmousse också, det brukar jag göra. Det är inget jag lider av.
Bland det bästa som finns är ju när det blir dessert över som man kan äta dagen därpå. Sist jag gjorde sådan här chokladmousse blev det tre portioner över. Jag åt upp allihop.
Chokladmousse håller flera dagar i kylen
De håller fint några dagar i kylen. Såvida ingen äter upp dem, vill säga.
(Jag rekommenderar att gömma överblivna portioner bakom sådant som sällan flyttas på. Stora burkar med inlagd saltgurka, till exempel.)
Skriv utVärldens godaste chokladmousse
Förmodligen världens godaste chokladmousse, och en efterrätt som räcker till många och går att förbereda innan.
- Förberedelser: 20 min
- Tillagningstid: kyltid
- Total tid: 20 min + kyltid
- Antal portioner: 8–10 1x
Ingredienser
- 200 g choklad med ca 55% kakaohalt
- 3 ägg
- 4,5 dl vispgrädde
- 4 rågade msk florsocker
- ca 2,5 msk rom (helst mörk, men ljus funkar också)
Instruktioner
Vispa grädden för sig.
Vispa äggen med florsockret för sig, ganska länge, tills det blir ljust och fluffigt.
Smält chokladen över vattenbad, och häll ner den i äggsmeten under vispning.
Rör ner den vispade grädden, och smaksätt med rom. Kanske behövs det lite mindre rom, eller lite mer, häll i så mycket att man precis anar romsmaken.
Vispa lite till så att det blandar sig, och häll upp i portionsformar och låt stå kallt i minst 6 timmar. Absolut bäst blir det om det får stå i kylen över natten och serveras dagen efter. Garnera med bär, och gärna lite guldpulver. Mitt kommer från ICA.
När jag inte vältrar mig i chokladmousse utan vill variera mig och servera en annan favoritdessert, brukar jag välja Vaniljparfait med saltstänkt kolasås, eller Mammas punschglass. Och icke att förglömma, den italienska klassikern tiramisu, där jag gör min med Baileys.
ojojojojoj, den här är god, den minns jag från ett besök hos er när ni bodde i nonnes lägenhet. råder alla läsare att omgående införskaffa ingredienserna och vispa ihop denna mousse för att sedan stå utanför kylskåpet och undra varför det inte kan jobba lite fortare…:-)
Haha, tack Tessan för en underbar recension av chokladmoussen!
Vilket bra tips! Har aldrig använt mig av rom i min chokladmousse, men jag kan tänka mig att det ger ett extra sting och skjuts 🙂
Måste ju testas nästa gång… Kram Gourmetmorsan
Alltså jag vill aldrig mer äta chokladmousse utan rom!
Vad gott det låter, får ta och testa detta repet någon gång
Gör det! 🙂 Hoppas att du gillar det!
Det ser väldigt gott ut och verkar inte bli allt för maffig. Tack för tipset!
Det är supergott, och precis som du säger så är den inte lite mäktig som många andra sorters chokladmousse lätt kan bli.
Jag tror på dig eftersom de ser riktigt smarrigt ut!!
Tusen tack Sana!
Åh, det låter ju supergott! Choklad och Rom kan ju inte gå fel! =)
/Lisa – Sockerrus
Eller hur, det är ju en match made in heaven!
Haha känner igen det där. Gjorde pannacotta häromdan och blev så glad när det blev en över efter gästerna. 🙂 Din mousse ser rikigt lockande ut.
Haha, det bästa som finns ju! Bara inte någon annan i familjen hittar den först!
Hej! Glad påsk!
En fråga måste man använda punsch ? Eller går det bra utan?
Mvh Camilla
Detsamma Camilla! I receptet är det rom, och om man vill ersätta det med en annan spritsort som t ex punsch går det bra. Och vill man inte ha någon sprit i alls går det också jättebra! 🙂
Chokladmousse är nåt av det godaste som finns!
Men visst ÄR det så? 🙂
Smarrigt! Låter jättegott med lite rom i.
Eller hur? Man kan ha rom till mycket! 🙂 Kram!
Det här ser supersmarrigt ut. Älskar choklad. Och hallon. Och rom.
=D
Tack Cecilia! Haha, jag också. 🙂
Så gott!! Och fin bild som alltod 🙂 Vilken kamera har du? Ska införskaffa en ny hade jag tänkt. Vill ha en enkel systemkamera men som levererar bra bilder 🙂
Tack Ia! Vi har en ganska gammal Canon Eos MD Mark 11
Det blev superbra!
Tack för tipset.
Åh vad roligt att du gillade det!
Vi har nog inte samma syn på vad "ägg" innebär, i min värld innebär detta gula & vita.
Kanske så uppenbart för dig min inte för mig att du avser endast gulan….
Hej Anonym!
Nejdå, det ska vara hela ägg, gula och vita. I en del andra recept vet jag att det ska vara enbart gula, men just i det här receptet använder jag alltid tre hela ägg.
Håhåjaja, det här ska jag göra till helgen! Jag och maken satt och funderade på någon god efterrätt och chokladmousse är ju aldrig fel; särskilt inte om det är lite rom i 😀
Hehe, eller hur? Hoppas ni gillar det!
Denna chokladmousse var fantastisk! Jag serverade den med en klick grädde, en nypa havssalt och krossad daim! SUPERGOTT! Tack för receptet 🙂
/Trogen läsare
Vad roligt att höra, vilket fint betyg!
Ser så gott ut, detta blir till helgen!😋
Vad roligt! Hoppas att du kommer att gilla dem! 🙂
Hej! Sitter i karantän i Karibien,och vill inte gärna använda råa ägg. Har grädde,chocklad ochrom naturligtvis. Kan man göra utan ägg? Mvh Agnetha
Åh, Karibien! Då förstår jag att du har rom hemma. 🙂 Jag har inte provat att göra just det här receptet utan ägg, men tror absolut att det går bra. Annars kan du även testa att göra en vegansk variant, har en här;
https://baraenkakatill.se/vegansk-chokladmousse/
Sedan har jag även hört att man kan få superfin mousse på att vispa upp spadet från en burk med kikärter till ett skum och blanda med smält choklad och lite socker. Jag har inte testat det själv, men är övertygad om att det funkar superbra!
Hej! Jag skulle vilja testa detta recept och har en fråga. Ska den smälta chokladen svalna innan man blandar ner den i äggsmeten? Jag har ofta varit med om att saker jag bakat skurit sig på grund av olika temperaturer, så jag vill bara dubbelkolla 🙂 Tacktack!
Hej Julia! Jag brukar inte låta den svalna så värst mycket, utan jag ser till att vispa som attan med elvisp istället medan jag rör ner den smälta chokladen. Då brukar det funka finemang.
Tack så mycket för svaret och tack för en fin & inspirerande blogg 🙂 Glad påsk!
Tack Julia för dina fina ord! Önskar dig detsamma! 🙂
Har gjort denna flera gånger, galet god. Och perfekt med rester, det är absolut det bästa när man får njuta i lugn och ro:)
Vad roligt att höra! Ja, visst är det toppen när det blir lite över att kalasa på! 😉
Sjukt gott. Gjorde den med Havana Club (så klart) och hälften 70% Lindt och hälften Lindt Milk som förvisso innehåller någon krämig fyllning (som jag missade) men slutresultatet blev långt ifrån en miss… Kan verkligen rekommenderas…funderar även på att testa med mintchoklad någon gång, det borde bli en succé (om man som jag älskar mint förstås) 🤗
Det låter supergott! Och ja, vilken bra idé med mint! Jag älskar också mint, ska prova det jag med! 🙂
Hej! Går det att byta ut den mörka chokladen, mot vit choklad istället?
Mvh Alexandra
Jag har faktiskt aldrig testat att göra det själv, men jag tror absolut att det funkar! Gör man det kan det vara gott att bryta av med något som friskar upp lite, som t ex rivet limeskal och hallon.
Hur hårt ska grädden vispas? 😅
Jag brukar vispa den ungefär så hårt som jag vispar grädde som ska serveras vid sidan av något, som t ex kladdkaka.
Hej! Vad tror du om att använda denna mousse som fyllning i en tårta?
🙂
Hej Emelie! Jag har faktiskt aldrig provat. Det är ju en ganska luftig och lätt mousse, så jag vet inte hur mycket tyngd den klarar ovanifrån. Får den ligga överst på en tårta borde det vara lugnt.
Annars har jag ett gammalt recept här i arkivet på en moussetårta där du kan se mängder och mått på mousselager som används i en tårta och håller ihop fint:
https://baraenkakatill.se/polkaneltarta/
Tack för svar! Då ska jag kolla på de istället:)