Familjen Glass Matporr Påsk

Mammornas punschglass

punschglassNär jag startade den här bloggen för många år sedan fick jag lova min mamma att aldrig lägga ut receptet på något av hennes två paradrätter; punschglassen och köttfärspajen. ”För vad ska jag då bjuda på om jag har gäster?”, undrade hon. Som tur är har hon släppt på restriktionerna, och jag har fått lägga ut både punschglassen och köttfärspajen här på bloggen, den sistnämnda ihop med krönikan jag skrev om mamma och hennes paradrätter för de tidningar jag är matskribent för.

Mina första minnen av den här punschglassen är nog från tioårsåldern, jag har älskat glassen sedan dess. Och det gör faktiskt alla som smakar den, den är verkligen fantastiskt god. De flesta gånger jag ätit den har den också serverats som efterrätt till just köttfärspajen. En familjemiddag hemma hos mamma blir inte mer klassisk än så, och jag älskar det.

Mamma använder alltid Carlshamns Flaggpunsch, så jag gör likadant. Receptet går jättebra att dubblera flera gånger om, det gör jag ofta eftersom jag vet att den brukar ha en strykande åtgång. Servera gärna med färska jordgubbar.

Skriv ut

Mammornas punschglass

Min mammas paradrätt och min egen favorit – hemgjord punschglass. Jag har aldrig stött på någon som inte älskat den.

 • Total tid: 10 min + frystid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 äggulor
 • 1,5 dl socker
 • 0,5 dl punsch (gärna Carlshamns flaggpunsch)
 • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Separera äggen och vispa äggulorna fluffiga med sockret.

Tillsätt punschen och vispa en stund till.

Vispa grädden för sig.

Rör sedan samman de båda smeterna till en jämn och tjock smet. Frys punschglassen i minst 5 timmar, gärna över en natt.

13 maj, 2017

16 kommentarer

  1. Hej Fredde! Jag hoppas att du inte fick en diabeteschock när du åt glassen, det hade ju varit tråkigt. Själv tycker jag att 1,5 dl är en bra mängd socker till det här väl beprövade gamla receptet och brukar använda det som standardmått på hemmagjord glass. Men alla gillar ju olika, och om du föredrar 1 dl så tycker jag du ska prova med det nästa gång. 🙂

 1. Kan man ersätta punschen med essens för att få alkoholfri glass? Hur mycket essens bör man ta isåfall? 🙂

  1. Hej Nina! Oj, det har jag aldrig provat, så jag vågar nog inte ge någon annan vägledning där än att prova dig fram och se vad du tycker blir bäst. Lycka till!

   1. Jag köpte extrakt och det gick åt 2/3 av en liten flaska för att få till en god punschsmak på glassen! Sen strödde jag över linser av mörk choklad för extra smak. Blev supergott. Tack för ett bra recept!

    1. Vad roligt att det blev lyckat! Tack för att du delar med dig av hur du gjorde så fler kan bli inspirerade om de också vill göra en helt alkoholfri glass! 🙂

 2. Hej Helena!
  Den här glassen har jag lagat många gånger – jättegod ! Testa gärna att byta ut punchen
  mot Limoncello ( italiensk citronlikör) och toppa med lite lakritspulver och hallon, inte så dumt det heller! Kram!

  1. Ja, vad gott! Har blivit bjuden på varianten med limoncello av min kompis, men inte lagat den själv. Det låter supergott att toppa med lakritspulver och hallon, tack för tipset! Stor kram Ami!

 3. Hej
  Har ej provat detta recept, men ville fråga om hur stor form/låda behöver man, skulle denna mängd få plats i ungefär 2 liter eller behöver man mindre eller större låda? Med vänlig hälsning Hannah.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration