Efterrätter Familjen Glass Nyår Påsk

Mammas punschglass

punschglassNär jag startade den här bloggen för många år sedan fick jag lova min mamma att aldrig lägga ut receptet på något av hennes två paradrätter; punschglassen och köttfärspajen. ”För vad ska jag då bjuda på om jag har gäster?”, undrade hon. Som tur är har hon släppt på restriktionerna, och jag har fått lägga ut både punschglassen och köttfärspajen här på bloggen, den sistnämnda ihop med krönikan jag skrev om mamma och hennes paradrätter för de tidningar jag är matskribent för.

Mina första minnen av den här punschglassen är nog från tioårsåldern, jag har älskat glassen sedan dess. Och det gör faktiskt alla som smakar den, den är verkligen fantastiskt god. De flesta gånger jag ätit den har den också serverats som efterrätt till just köttfärspajen. En familjemiddag hemma hos mamma blir inte mer klassisk än så, och jag älskar det.

Mamma använder alltid Carlshamns Flaggpunsch, så jag gör likadant. Receptet går jättebra att dubblera flera gånger om, det gör jag ofta eftersom jag vet att den brukar ha en strykande åtgång. Servera gärna med färska jordgubbar.

Skriv ut

Mammornas punschglass

Min mammas paradrätt och min egen favorit – hemgjord punschglass. Jag har aldrig stött på någon som inte älskat den.

 • Total tid: 10 min + frystid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 äggulor
 • 1,5 dl socker
 • 0,5 dl punsch (gärna Carlshamns flaggpunsch)
 • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Separera äggen och vispa äggulorna fluffiga med sockret.

Tillsätt punschen och vispa en stund till.

Vispa grädden för sig.

Rör sedan samman de båda smeterna till en jämn och tjock smet. Frys punschglassen i minst 5 timmar, gärna över en natt.

6 mars, 2023

29 kommentarer

  1. Hej Fredde! Jag hoppas att du inte fick en diabeteschock när du åt glassen, det hade ju varit tråkigt. Själv tycker jag att 1,5 dl är en bra mängd socker till det här väl beprövade gamla receptet och brukar använda det som standardmått på hemmagjord glass. Men alla gillar ju olika, och om du föredrar 1 dl så tycker jag du ska prova med det nästa gång. 🙂

  2. Tillsätt ett geleämne tex gelatin om du drar ner kraftigt på sockret. Det som händer annars är att glassen blir isig om den inte äta direkt.

   Nu är receptet obalanserat med en mycket hög andel fett men googla på ”vaniljglass han hedh” får du träff på glassrecept som är mer välbalanserat både med sötma och fett.

 1. Kan man ersätta punschen med essens för att få alkoholfri glass? Hur mycket essens bör man ta isåfall? 🙂

  1. Hej Nina! Oj, det har jag aldrig provat, så jag vågar nog inte ge någon annan vägledning där än att prova dig fram och se vad du tycker blir bäst. Lycka till!

   1. Jag köpte extrakt och det gick åt 2/3 av en liten flaska för att få till en god punschsmak på glassen! Sen strödde jag över linser av mörk choklad för extra smak. Blev supergott. Tack för ett bra recept!

    1. Vad roligt att det blev lyckat! Tack för att du delar med dig av hur du gjorde så fler kan bli inspirerade om de också vill göra en helt alkoholfri glass! 🙂

 2. Hej Helena!
  Den här glassen har jag lagat många gånger – jättegod ! Testa gärna att byta ut punchen
  mot Limoncello ( italiensk citronlikör) och toppa med lite lakritspulver och hallon, inte så dumt det heller! Kram!

  1. Ja, vad gott! Har blivit bjuden på varianten med limoncello av min kompis, men inte lagat den själv. Det låter supergott att toppa med lakritspulver och hallon, tack för tipset! Stor kram Ami!

 3. Hej
  Har ej provat detta recept, men ville fråga om hur stor form/låda behöver man, skulle denna mängd få plats i ungefär 2 liter eller behöver man mindre eller större låda? Med vänlig hälsning Hannah.

 4. Vi älskar den! Har vispat ihop 24 portioner till morgondagens konfirmation. Och som bonus är ugnen full av maränger på hälften av äggvitorna 🙂

  1. Wow, 24 portioner! Respekt!! Hoppas att konfirmationen blev lyckad! 🙂 Och så smart med maränger ju!

 5. Underbart god glass som jag gjorde i min Wilfa glassmaskin. Min bror blev helt salig och sa att det var den godaste glass han någonsin smakat.

 6. Jag ser vid dubblering av receptet att andel punsch inte förändras från 0,5. Förmodar att 0,5 gäller vid 4 portioner och sedan ökar?

  1. Tyvärr är den där ingredienskalkylatorn under all kritik. Enda anledningen till att jag har kvar den är att den är en del av ett ”receptkort” som genererar en utskriftsversion och gör att recepten rankar lite högre på Google. Det allra bästa är att räkna själv. Sorry för det! Men glassen är episk! 🙂

 7. Med all respekt men…

  För att bli glass som har glassens smakupplevelse behöver du röra in luft. Det som händer när du ställer in det här i frysen och lämnar det är att det bildas iskristaller, ”glassen” blir och upplevs som isig och det blir en stenhård klump och inte glass. För det är ett mycket stort fel med detta recept, det måste mogna i kylen i 12-18 timmar.
  Det som händer då är att lecitinet i ägget binder sig med vattnet i grädden och alkoholen. Annars separerar det under frysningen och slutresultatet blir isigt och ojämnt (det skiktar sig).

  Nu kompenserar du isbildning en delvis med en mycket hög alkoholhalt. Alkohol sänker frystemperaturen men den som vill ha den alkoholfri kommer troligen att bli rätt besviken, det blir inte glass och upplevs inte som glass i munnen. Utan risken är stor att man upplever det som en kall klump fruset fett med punchsmak som lämnar en fetthinna i munnen.

  Har du ingen glassmaskin så rör du om i smeten, ofta. Dels för att få in luft men även för att slå sönder iskristaller.

  Likaså vinner du på att tillsätta glykos, en sockerart som förhindrar kristallbildning, även geleämne som bla gelatin och guarkärnmjöl förhindrar isbildning.

  Glass är faktiskt riktigt svårt att få till men lyckas man så inser man dels att köpeglass alltid är för söt och har för lite äkta råvaror och smakar därefter. Dels inser man att många recept är som gjorda för att bli besvikna.

  Det går att göra glass hemma, bäst blir det med glassmaskin med kompressor men man kan komma det ganska nära men det krävs mycket jobb med rätt och balanserade råvaror och röra, röra, röra och röra mycket mer när man väl fryser det.
  Men lägger man ner allt det här jobbet så blir det en underbar upplevelse.

  Tipsar om att låna boken Glasspassion av Jan Hedh på biblioteket. (Boken är utsåld sedan länge och finns inte att få tag på).
  Där kan du läsa om glasskemi och hur ingridienserna bör balanseras för att bli något som smakar och upplevs som glass – på riktigt.

  Du behöver inte bli en glassnörd som jag utan jag menar att du kanske är intresserad av att förbättra din mammas gamla recept.

  Jag ska vara ärlig, jag hade smakat på din efterrätt men jag hade inte ätit den. Jag är kräsen idag när det kommer till glass. Det måste vara så mycket mer än bara smak och dekoration. Jag hade känt smaken men även konsistensen, munupplevelse och känt att det inte är glass, det är frusen grädd-och äggsmet med punchsmak.

 8. Hej Helena!
  Hälsa din mamma och tacka för ett recept på en underbart god glass!!!
  Vi, fyra glada pensionärer, åt upp allt! Och ingen diabetschock här inte……
  Den här glassen kommer vi att bjuda på fler gånger.
  Hoppas du får en skön sommar!
  Eva – Cissi’s mamma

  1. Åh, fina du vad glad jag blir! Så roligt att du bjöd på mammas punschglass! Och vad skönt att ni inte fick diabeteschock heller, haha! 🙂 Stor kram till dig, hälsa alla, och ha en fin sommar du också!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration