Efterrätter Familjen Glass Nyår Påsk

Mammas punschglass

punschglassNär jag startade den här bloggen för många år sedan fick jag lova min mamma att aldrig lägga ut receptet på något av hennes två paradrätter; punschglassen och köttfärspajen. ”För vad ska jag då bjuda på om jag har gäster?”, undrade hon. Som tur är har hon släppt på restriktionerna, och jag har fått lägga ut både punschglassen och köttfärspajen här på bloggen, den sistnämnda ihop med krönikan jag skrev om mamma och hennes paradrätter för de tidningar jag är matskribent för.

Mina första minnen av den här punschglassen är nog från tioårsåldern, jag har älskat glassen sedan dess. Och det gör faktiskt alla som smakar den, den är verkligen fantastiskt god. De flesta gånger jag ätit den har den också serverats som efterrätt till just köttfärspajen. En familjemiddag hemma hos mamma blir inte mer klassisk än så, och jag älskar det.

Mamma använder alltid Carlshamns Flaggpunsch, så jag gör likadant. Receptet går jättebra att dubblera flera gånger om, det gör jag ofta eftersom jag vet att den brukar ha en strykande åtgång. Servera gärna med färska jordgubbar.

Skriv ut

Mammornas punschglass

Min mammas paradrätt och min egen favorit – hemgjord punschglass. Jag har aldrig stött på någon som inte älskat den.

 • Total tid: 10 min + frystid
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 3 äggulor
 • 1,5 dl socker
 • 0,5 dl punsch (gärna Carlshamns flaggpunsch)
 • 3 dl vispgrädde

Instruktioner

Separera äggen och vispa äggulorna fluffiga med sockret.

Tillsätt punschen och vispa en stund till.

Vispa grädden för sig.

Rör sedan samman de båda smeterna till en jämn och tjock smet. Frys punschglassen i minst 5 timmar, gärna över en natt.

6 mars, 2023

22 kommentarer

  1. Hej Fredde! Jag hoppas att du inte fick en diabeteschock när du åt glassen, det hade ju varit tråkigt. Själv tycker jag att 1,5 dl är en bra mängd socker till det här väl beprövade gamla receptet och brukar använda det som standardmått på hemmagjord glass. Men alla gillar ju olika, och om du föredrar 1 dl så tycker jag du ska prova med det nästa gång. 🙂

 1. Kan man ersätta punschen med essens för att få alkoholfri glass? Hur mycket essens bör man ta isåfall? 🙂

  1. Hej Nina! Oj, det har jag aldrig provat, så jag vågar nog inte ge någon annan vägledning där än att prova dig fram och se vad du tycker blir bäst. Lycka till!

   1. Jag köpte extrakt och det gick åt 2/3 av en liten flaska för att få till en god punschsmak på glassen! Sen strödde jag över linser av mörk choklad för extra smak. Blev supergott. Tack för ett bra recept!

    1. Vad roligt att det blev lyckat! Tack för att du delar med dig av hur du gjorde så fler kan bli inspirerade om de också vill göra en helt alkoholfri glass! 🙂

 2. Hej Helena!
  Den här glassen har jag lagat många gånger – jättegod ! Testa gärna att byta ut punchen
  mot Limoncello ( italiensk citronlikör) och toppa med lite lakritspulver och hallon, inte så dumt det heller! Kram!

  1. Ja, vad gott! Har blivit bjuden på varianten med limoncello av min kompis, men inte lagat den själv. Det låter supergott att toppa med lakritspulver och hallon, tack för tipset! Stor kram Ami!

 3. Hej
  Har ej provat detta recept, men ville fråga om hur stor form/låda behöver man, skulle denna mängd få plats i ungefär 2 liter eller behöver man mindre eller större låda? Med vänlig hälsning Hannah.

 4. Vi älskar den! Har vispat ihop 24 portioner till morgondagens konfirmation. Och som bonus är ugnen full av maränger på hälften av äggvitorna 🙂

  1. Wow, 24 portioner! Respekt!! Hoppas att konfirmationen blev lyckad! 🙂 Och så smart med maränger ju!

 5. Underbart god glass som jag gjorde i min Wilfa glassmaskin. Min bror blev helt salig och sa att det var den godaste glass han någonsin smakat.

 6. Jag ser vid dubblering av receptet att andel punsch inte förändras från 0,5. Förmodar att 0,5 gäller vid 4 portioner och sedan ökar?

  1. Tyvärr är den där ingredienskalkylatorn under all kritik. Enda anledningen till att jag har kvar den är att den är en del av ett ”receptkort” som genererar en utskriftsversion och gör att recepten rankar lite högre på Google. Det allra bästa är att räkna själv. Sorry för det! Men glassen är episk! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration