Efterrätter Glass

Glass med rom, kaksmulor och karamell

Glass med rom, kaksmulor och karamell

Dags för rebus! Om man tar en rom- och russinglass men tar bort russinen, och lägger till dumlesnittar som man mixat till kaksmulor, vad får man då? Man får glass med smak av rom, kaksmulor och karamell! Bland de godaste smaker på glass jag provat!

Häagen-Dazs har ju släppt en limited edition-glass (som jag än så länge bara hittar på Citygross inne i stan) som heter Rum salted caramel & biscuit, och det är ju precis vad det låter som, en romsmakande glass med kaksmulor och salt karamell. Jag ÄLSKAR salt karamell. Och glass och det mesta som smakar rom. Så när jag öppnade dörren till frysen häromveckan för att gömma några nybakta dumlesnittar därinne och fick syn på min (även den undangömda) glassburk från Häagen-Dazs fick jag idén om att mixa ner några av dumlesnittarna i en glass som också fick smaksättas med rom. Jag brukar använda mörk rom, för övrigt, jag tycker den ger en djupare smak i desserter än vad vit/genomskinlig rom gör.

Man måste såklart inte baka egna kakor till glassen om man inte vill, har man bråttom kan man bara köpa sig några trevliga kakor man gillar och mixa eller mortla dem till smulor och köra ner dem i smeten. Men om man nu är duktig och gör egna dumlesnittar, kan det vara bra att frysa dem innan man mixar dem. Den delen på kakan där Dumlen smält ut kan vara lite kladdig, och i en mixer kan det då gegga ihop sig till klumpar. Men om du istället fryser kakorna innan du mixar dem får du jättefina kaksmulor som inte fastnar i varandra. Om någon undrar var den salta karamellen kommer ifrån så får man sältan av att strö lite flingsalt över det utsmälta dumlelagret i kakorna precis när det stelnar.

Om romglassen då? Så himla god, alltså. Ni som ofta bakar mina recept på glass kommer märka att det är lite mer grädde och ägg här i förhållande till vad det är i andra glassrecept, som t ex punschglassen. Det är för att rom har så hög alkoholhalt att den måste blandas ut med mer, för att det ska frysa och inte bli för spritigt.

Kanske att ni känner några som ni ofta bjuder hem på middag, som har smakat alla era paradefterrätter flera gånger om? Här gott folk, har ni något NYTT att bjuda på!

Skriv ut

Glass med rom, kaksmulor och karamell

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Glass med rom, kaksmulor och karamell är en match made in heaven! Går jättebra att göra på de flesta köpekakor om man inte vill baka själv.

  • Författare: Helena
  • Tillagningstid: 10 min
  • Total tid: 10 min + frystid
  • Antal portioner: 5 1x

Ingredienser

Scale
  • 4 äggulor
  • 1,75 dl socker
  • 1 tsk flytande vaniljextrakt
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mörk, trevlig rom (jag brukar använda Diplomatico eller Plantation)
  • 1 dl kaksmulor, gärna frysta Dumlesnittar

Instruktioner

Vispa äggulor för sig ihop med socker och flytande vaniljextrakt tills det blir ljust och pösigt.

Vispa grädden för sig i en egen bunke.

Häll ner romen i äggsmeten och vispa i cirka en minut till. Rör ner den uppvispade grädden i samma bunke och blanda noga med en rejäl slev. Rör ner kaksmulorna. Häll upp i en frysbar form och frys glassen i minst 6 timmar, gärna över en natt.

25 januari, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration