Glass

Rom-och russinglass

Rom-och russinglass

Rom- och russinglass! Minns ni den? Kanske att ni undrar nu ifall sjuttiotalet ringde? Men hörni, det GJORDE det! Sjuttiotalet ringde faktiskt och påminde om att rom- och russinglassens glansdagar sannerligen inte är över, de har aldrig försvunnit utan kom för att stanna.

Jag har alltid älskat rom- och russinglass, men hos de producenter som fortfarande säljer den i butik kan det måhända diskuteras hur mycket drag det egentligen är i romsmaken. Och av förklarliga skäl; fin rom är dyr, och en stor del av glasstillverkarnas målgrupp är barn. Men barnens föräldrar och mor- och farföräldrar måste ju också få sitt lystmäte, eller vad säger ni?

I staden där jag bor finns det ett café som heter ÖlandsChoklad. De tillverkar sin rom- och russinglass på den finfina romen Diplomatico från Venezuela. De har många goda glassmaker på caféet, men min favorit är och förblir deras rom- och russinglass. Men självklart kan man även laga prima romrussinglass hemma! Bra att veta är då att russinen blir mycket bättre om de blötläggs i rom dagen innan, att man bör använda sig av en lite trevligare, mörk rom, och att det inte är någon idé att ha i för mycket rom. ”Rom är gott, klart jag ska hutta i mer än en halv deciliter!” kanske någon tänker nu. Men det har jag redan testat, och det som händer då är att glassen inte fryser på grund av för hög alkoholhalt. Så behöver ni inte testa det. 0,6 dl rom kan funka också, men inte mer. Och inte mer russin heller faktiskt.

Det må vara måndag idag, men till helgen kanske det skulle sitta rätt fint med en skål rom- och russinglass ändå, eller vad säger ni?

Skriv ut

Rom-och russinglass

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.4 from 5 reviews

Rom- och russinglass är en odödlig klassiker som är lika gott året runt. En mörk, lite finare rom gör den hemgjorda glassen extra lyxig!

 • Författare: Helena
 • Förberedelser: 5 min + 1 dygn
 • Tillagningstid: 10 min
 • Total tid: 15 min + frystid
 • Antal portioner: 5 1x

Ingredienser

Scale

Dag 1

 • 0,5 dl russin
 • 0,5 dl mörk, trevlig rom (jag brukar använda Diplomatico eller Plantation)

Dag 2

 • 4 äggulor
 • 1,75 dl socker
 • 1 tsk flytande vaniljextrakt
 • 4 dl vispgrädde

Instruktioner

Dag 1 – mät upp 0,5 dl russin och 0,5 dl mörk rom i en kopp. Låt stå och dra i kylen över natten så att russinen hinner gotta till sig i romen. (Skulle du råka glömma dem en dag extra i kylen så blir de inte sämre för det.)

Dag 2 – vispa äggulor för sig ihop med socker och flytande vaniljextrakt tills det blir ljust och pösigt.

Vispa grädden för sig i en egen bunke.

Rör ner russinen och romen från koppen i äggsmeten, och rör om. Rör ner den uppvispade grädden i samma bunke och blanda noga med en rejäl slev. Häll upp i en frysbar form och frys glassen i minst 5 timmar, gärna över en natt.

Kan inte du heller få nog av hemmagjord glass på olika sorters likör? Här hittar du mammas episka punschglass, och här hittar du en prima Baileysglass. Och ägglikörsglass, när vi ändå är igång.

8 mars, 2021

15 kommentarer

 1. Mina favoritsmaker på glass är antingen choklad, ägglikör eller rom/russin. SÅÅÅÅÅ GOTT! Måste testa det här receptet nån gång då jag redan dreglar av bilden!

  1. Vad roligt Anna! Jag håller med dig, glass gjord på likör är ju bland de allra godaste sorterna. 🙂

 2. Vad glad jag blir att jag hittade detta recept. Jag köper alltid romrussinglass när det finns och sist jag var ute och åt så sa jag att jag måste prova laga och själv nån gång. Så nu måste jag ju det!! 🙂

 3. Hej! Ska prova ditt recept men är sugen på att veta vilken romsort du använde. Länken fungerar inte när jag klickade på den. Med vänlig hälsning, Matilda.

  1. Hej Matilda! Ibland ändrar Systembolaget om på sin hemsida, och då tappar jag länkarna. Men allra godast blir glassen på finromen Diplomatico, men eftersom den är ganska dyr gör jag den oftare på Plantation, det blir också jättegott. 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration